kader inancının kuran da anlatıldığı gibi olmaması

entry3 galeri0
    3.
  1. Kader inancı kuran'da olduğu gibidir ancak meallerde olduğu gibi değildir. Çünkü meallerde çok sayıda yanlış tercüme vardır.
    Ayrıntıya girmeden örnek: 'allah dilediğini doğru yola erdirir, dilediğini sapıklıkta bırakır.' ayetinin türkçeye doğru çevirisi, arapça imla kurallarını bilenler bilir; 'dilediğini' değil 'dileyeni' şeklinde olmalıdır.
    (bkz: allah dileyeni doğru yola erdirir, dileyeni sapıklıkta bırakır)
    edit:meallerdeki bu çelişki sadece türkiye'de var. Ancak son dönemlerde çıkan birçok mealde bu hataların üzerinde durulmuştur.
    3 ...
  2. 2.
  3. tanrı' ya göre zaman bir varlıktır ve zamanı yaratmıştır. Yani tanrı için zaman diye bir kavram yoktur. Hal böyle iken bizim burada yaşadığımız ömür tanrı nezdinde çoktan son bulmuş olup tanrı' nın yazdığı kader de bizim zaten yaşadıklarımızdır. Yani her şey tanrı katında olup bitmiştir, tanrı müdahelede bulunmamıştır. işte her şeyin daha önceden yazıldığı fikri de buradan gelmiş olup insan bu olayı zaman kavramına yayınca da bir kavram kargaşası meydana gelmiş, hiçbir din alimi de bunu açıklama gereği duymamış, çoğu insanı bir çelişki içinde yaşamaya mecbur bırakmıştır. Yani bizim burada yaşadığımız ortalama 65 yıllık ömür tanrı katında 1 gündür ya da andır, tanrı için zaman yok bilemeyiz bunu.
    tanım: Tamamen din alimlerinin umursamazlığı ve vurduymazlığı sonucu ortaya çıkan kargaşalar bütünüdür.
    2 ...
  4. 1.
  5. maalesef gerçek önermedir. kuran'da anlatılana göre tanrı bizim kaderimizi önceden yazmış ve biz bu kaderi yaşıyoruzdur. hatta çoğu müslüman başına gelen şeyi '' kader'' olarak nitelendirir ve yapacağı bir şey olmadığına kendini inandırır. ancak kader dediğimiz şey aslında tanrı'ın direk önümüze yazılı olarak sunduğu bir şey değildir. çünkü öyle olsaydı cennete veya cehenneme gitmek için önümüze bir sınav koyduğunu söylemesi cidden saçma olurdu. hem her şey belli hem de sınav hali olması mümkün mü? kader dediğimiz şey aslında önümüzde ki yolların sonuçlarının belli olmasıdır. tanrı hangi yolu seçeceğimizi bilme şansı varken bilmek istemez. bu kararı tamamen bize bırakmıştır ki bundan dolayı cennet ve cehennemle ödüllendirme olur. gidilecek her yolun sonucudur aslında belli olan. maalesef çoğu din adamı din alimi geçinen kişiler de kader mevzunu tam açıklayamamıştır. hanefi mezhebinin liderine göre ise hem tanrı tarafından yazılmış, hem de kararları biz vermekteymişiz. o nasıl oluyor ben hiç çözemedim. okumadan eksileyen olursa selam olsun çükü düşsün.
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük