Yaprak Zihnioğlu'na ait bir biyografi kitabıdır. bir tarih kitabıdır.
Kitapta Nezihe Muhittin kimdir ? Kadınlar için ne düşündü. en verimli çağında kadın hareketinden nasıl koparıldı ? Nasıl unutturuldu ? gibi sorulara cevap vermekle başlıyor.
henüz cumhuriyet halk fırkasının bile bir taslağı yokken cumhuriyet fikriyle aydınlanan ve cumhuriyetin kurulmasına yakın bir tarihte bir kadın halk fırkası kuran kadınların hayatlarına tanık ediyor bizi bu kitap.
kadınlara seçme ve seçilme hakkı bir anda mustafa kemal tarafından mı verildi yoksa kadınlar hakları için zaten osmanlının son dönemlerinden beri bir hak arayışında mıydı?
mustafa kemal neden kadın halk fırkasını itibarsızlaştırdı ve kadınları henüz siyaset içinde bulunacak kadar yetkin değiller düşüncesiyle gerilemeye sürükledi.
o dönem feminist olduklarını iddia eden kemalist kadınların düşünceleri neydi.
feminizm, kadın, meşrutiyet, milliyetçilik ve cumhuriyetin ilanına kadar ve ilanından sonra kadın neredeydi, kimler kadını sadece eş ve annelik kalıplarına sıkıştırmak istiyordu. gibi çokça ve geniş çerçeveden bakan sorular soran bu soruları o dönemin eski türkçe belgelerine dayandırılarak cevaplayan zihnioğlu tek parti yöneticileri ve kadınlar arasında ki çatışmayı çok sade çok güzel bir dille yazmış.
bu kitabı özellikle kadınlardan okumalarını rica edebilirim bizden biz kadınları daha önceki kuşakların mücadeleleriyle bağlantı kurmaya bizden esirgenmiş olan bilgiye sahip çıkmasını sağladığı için.