çok mu pişmiş - az mı pişmiş, kayısı mı - akışkan mı diye düşünme, sayı sayma, dakika tutma, unutma evreleri atlatılıktan sonra yumurtayı soyma aşamasına gelindiğinde yumurta yeme zevkinin içine edildiği durum. yumurtayı sert bir yere hafifçe vurduktan sonra kabuk minik minik milyonlarca parçaya ayrılır ve o minik parçalarla yumurtanın yarısı çöpe gider. hap kadar kalan yumurtayı tek lokmada yutar ve birşey anlamazsın.
sözde taze yumurta soyulmaz derler... hap kadar da olsa taze yumurta yedim diye düşünürken köyde olmadığın aklına gelir. en az bir hafta dolapta bekleyen yumurtanın, markette kalma süresini de düşününce hepten isyan eder, yumurtaya küsersin. en temizi yağda pişirmektir bu mereti. tereyağında pişirip üstüne kekik serpiştirip ve zeytinyağı gezdirmek. tabi yumurtayı kırarken kabuk düşürmemeye özen gösterilmeli. ha yok illede haşlanmış yiyecem derseniz yumurta haşlamak için yapılmış küçük ev aletleri var. gerçekten başarılı.
haşlanma işlemi bittikten hemen sonra daha sıcakken, soğuk musluk suyunun altında 15 saniye kadar tutularak kabuğundan çok daha rahat şekilde kurtulacak yumurtadır.
haşlanmış suyun etkisiyle genleşerek kabuğuna iyice yapışan yumurta, soğuk musluk suyuna tutulduğunda ani ısı farkından dolayı hafifçe kendi içine çekilecek ve kabuğu serbest bırakacaktır.
kabuğundan açtığınız deliğin tersinde mutlaka hava çıkışı için bir delik daha açılmalıdır ve yumurtanın kolay soyulabilmesi için bu şekilde içine üflenmelidir. aksi taktirde üfleme basıncınızla birlikte yumurta elinizde patlayabilir. hele de rafadansa patlamanın etkisi derinlemesine nüfuz edebilir.