intel ve massachusetts'in üzerinde ayrı ayrı çalışmalar yaptığı yeni teknoloji konusu.
intel'in "wireless energy resonant link (wrel)"
massachusetts'in ise witricity ismine (wireless: ing. kablosuz ve electricity: ing. elektrik)
patentini alarak çalışmalarına devam ettiği, kullanılmaya başladığında insanların sağlığını nasıl etkileyeceği merakla beklenen buluş.
--spoiler--
massachusetts institute of technology (mit) ekibi, tam 2 metre uzaklıktaki 60 watt'lık ampülü, tamamen kendi geliştirdikleri kablosuz bir teknoloji ile yakmayı başardı.
--spoiler--
yeni nesil televizyon ve oyun konsollarında çok iyi iş göreceğine inanılan son teknolojidir kendileri. yavaştan bir kaç tv bu yolla çalışmaktadır hatta.
olsa bile evlerde kullanılmayacak kadar riskli olur. radyo dalgası gibi gitmez elbet lazer ışığı gibi olur olursa sinyali. ama kaza bela evde içinden geçseniz kömür olabilirsiniz. yani bu benim 20 yaşında evde hasta hasta nezle nezle düşündüğüm bir şey. bilim adamlarının işi zor.
basit bir mantığı vardır manyetik akım kullanılır akım yönünde tellerden geçen elektrikle dolum sağlanır şimdilik 1 m lik ev kullanım ürünleri ve aparatları mevcuttur.
Kullanımı yaygınlaşırsa kürtlerin elektrik çekemeyeceği ve en sonunda doğudaki kaçak eletrik kullanan puştların faturasını ödemekten kurtulacağımızı müjdeler elektrik iletim çeşididir. inşallah en kısa zamanda yaygınlaşır.
zararlı olduğu söylenilen buluş.
anca ufak aletleri şarj etmede kullanılabilirmiş.
küresel kaynaktan elektrik alanı yayıldığında kaynaktan dışa doğru çizilmiş herhangi bir doğrunun iki ucu arasında potansiyel fark oluşurmuş, sonuçta biz de iletkeniz yani her yerimizde potansiyel fark olacak canlı kabloya döneriz.
belki uzun mesafede elektrik iletiminde kullanılabilir. zamanında tesla bunun denemelerini yaparken bedava elektrik anlamına geleceğini farkedip fonu kesmiştir destek olan kişi. tesla gibi biri daha da gelmeyeceği için belki çok büyük ekipler kurularak gerçekleştirilebilir ama o da bazı kesimlerin işine gelmez yine.
bir ara kablosuz şarj diye bazı telefonlarda duyulan ve heyecanlandıran buluştur. fakat kablosuz olarak bahsettikleri teknolojinin tek farkı telefona bi çubuk sokmak değil de bir ped üzerine koyarak şarj etmekmiş. o pedi de prize kadar kabloyla ulaştırıyorsunuz sonuçta.
Nicola Tesla'nın, üzerinde çalışmalar yaptığı konudur. Tesla bobini ile kablosuz olarak tasarruf ampulü vb. yakılabilir. Tesla bobini benzeri bir şey ile de kablosuz elektrik iletimi olabilir.
(bkz: kablosuz kablo)
uzun mesafelerde güç kaybı yaşanmaması için kullanılması gereken doğru yöntem ve canlılar ile arasındaki yalıtım problemi çözüldüğü taktirde başarılabilmesi mümkün olaydır. elektrik radyo dalgaları halinde iletilmeye çalışıldığı vakit uzun mesafede iletilse bile bir güç kaybına uğruyor. manyetik alanlardan faydalanılarak geliştirilen yöntemlerde ise elektrik kısa mesafelerde verimli bir şekilde iletilebilir durumda olsa da bu durum dünya çapında bir mesafeye taşındığı vakit oluşturulması gereken manyetik alanın canlılara vereceği zarar bilindiğinden henüz doğru düzgün bir yöntem bulunabilmiş değil. bu konuda çok da uzak olmayan bir zamanda fazlasıyla mesafe kat etme ihtimalimiz ise bana pek de uzak gibi gelmiyor. torunlarımızın torunları böyle bir olayın tanığı olabilir. bilimdeki bazı gelişmeler bu süreyi biraz daha kısaltabilir.