temeli, arapçadaki ebced hesabı gibi matematiğe dayanır. en azından öyle olduğu iddia edilir.
pi filminde ibranicenin bu özelliğine değinilmiştir.
örnek vermek gerekirse,
ibranice'de baba kelimesi karşılığı gelen sayı ile, anne kelimesinin karşılığı gelen sayı toplandığında çocuk kelimesine karşılık gelen sayı gelir.
1 Doğaüstü varlıklarla ilişki kurma sanatı
2 Yahudilerde, yazılı olarak konulmuş olan Tanrı kanunlarının yanında, ağızdan ağıza geçen din buyruklarının, ibrani felsefesinin ve efsane yazılarının bütünü.
3 Bu öğretinin yandaşlarının bütünü.
Bugün dünyayı yöneten bir avuç insanın gece gündüz üzerinde çalıştıkları , her yerde şehir efsanesi havası verilerek "büyücü , büyü" kitabı diye geçiştirilen kitaptır. 33. dereceden hür mason olan Einstein'ın bile bu kitaptaki 3-4 sembolden sayfalarca bilimsel veri çıkardığı söylenir. Kabala kitabı tüm din kitapları gibi evrenden , dünyadan , insandan ve "iyilik - kötülük" gibi kavramlardan bahsederek , kabaca: "kendi iyiliğinden önce başkasının iyiliğini düşün" gibi düşüncelerle iyiyi ve doğruyu aşılamaktadır. Din kitaplarından farkı ise "peki ama neden? , neden biz varız? , bizi ne yarattı? , neden yarattı?" gibi soruların cevaplarını "bilimsel" ve "gerçek" şekillerde alabilme öğretisine sahip olmasıdır. Din kitapları da aynı şeylerden bahseder fakat "sorgulama" der , "bize inan gerisini boşver" der , "bu dünya bir sınav" bunu bil yeter der. Kabala ise "inanmıyor musun? o zaman haydi başlayalım sana bazı şeyler göstereceğim" der ve "Tevrat"tan da önce yazılmış olup nesiller boyunca gizlenmiş , saklanmış ve günümüzde hala bu gizliliğiyle dünyayı yönetenlerin her gün üzerinde çalıştıkları bir kitaptır. içindeki bilgiler ibranice yazılmış ; fakat belirli düzenlerle birbirlerine geçirilip gizli semboller şeklinde şifrelenmişlerdir. Onu okuyup anlayabilmekten önce okuyabilmek için bir öğretici tarafından uzun süre boyunca eğitim alınması gerekir. Bu sadece ne yazdığını ibranice olarak okuyabilmek içindir. Kabala'daki asıl önemli olan nokta yazılanları okuyabilmek değil , bu aşamadan sonraki kısım olan yazılanların ne olduğunu anlayabilmek , yaşayabilmek ve aydınlanabilmektir. Bu günümüz dünya dilleriyle anlatılabilinecek birşey değildir ; fakat gel gelelim ki önemli mevkilerdeki insanlar kitabın tüm öğretilerini ve ondan aldıkları güçleri "kötü , aşağılık" amaçlar uğruna kullanmaktadırlar.A.B.D nin gelmiş geçmiş tüm başkanları , ingiltere başkanı , bugün kü kapitalist Çin başkanı , zamanın Einstein'ı , Nasa'yı yönetenler , hemen her insana vermek istedikleri düşünceleri aşılamak için tüm dünyaya yaydıkları Hollywood filmleri , sinema filmleri , popüler müzisyenler....Herşey , herkes... insanlar uyutularak iş , güç vesaire derdinde koşarlarken , bizler burda entrylerle uğraşırlarken bu adamlar gece gündüz kabala öğretilerini çalışarak bizlerden fazla ve gerçek olan bilgilerini bizlere karşı kullanmakta ve dünyayı kötü senaryoya doğru sürüklemektedirler. Kabala bu olmamasına rağmen ondan edinilen bilgilerin "kötü" ve "şeytani" amaçlar uğruna kullanılması nedeniyle , geçmişten bugüne gündemde her duyulmaya başlandığında hep birileri tarafından yasaklanmış kaldırılmış ve gizli tutulmuştur. Fakat bu da bugün onu "kötü" amaçlar için kullanan "gizli" örgütlerin işine gelmekte ve "amerikan doları" nın üzerindeki "mason" piramidinin altında bulunan kalın yazılarla da belirttikleri gibi "plan çok iyi işliyor"...
Yahudi mistik inancı olmakla birlikte M.Ö. 2. yüzyılda ortaya çıktığı sanılmaktadır. Kabala'nın başyapıtı sayılabilecek eser Endülüs'te Guadalaraja okulu lideri olan Meşe Şem-Tov de Leon tarafından yazılan Zohar adlı eserdir. Zohar; Tanrı, evren ve gizli bilimler üzerine bir metafizik varsayımlar ansiklopedisi denilebilir.
Kabala'ya göre Tanrı kendisini dışlaştırmış ve evrendeki herşey bu dışlamayla oluşmuştur.
kabala'da 3 temel disiplin var: gematria, temurah ve nötarikon. gematria bizim bildiğimiz ebced. harflere verilen sayı değerleri bile aynı (zaten semitik alfabeden bahsediyoruz.). temurah bir tür anagram bulabilme oyunu. nötarikon ise akrostişvari bir muhabbet.
fazlaca abartmazsanız eğlencelidir. günlük hayatta da vakit geçirmenizi sağlar (takıntı haline getirmezseniz tabii). işte gazete okurken, tren beklerken falan gördüğü kelimelerle oynayabiliyor insan. mesela ibranice'de olmayan harlerin de temel değerleri belli. w için iki vav değeri koyuyorsun, oluyor sana 10. ben olayın tılsımlı kısmıyla, hakikati ifşa eden kelimeler anlayışıyla pek ilgilenmedim ama internetten yarım saat araştırma yapan adam istediği tüm kaynaklara erişebiliyor.