doğrayıp yeterince toz şeker serpip bekleteceksin sulanacak kabaklar ihtiyaca göre su eklenecekse ekleyip sonra pişireceksin şekeri çektirerek ne çok tatlı, ne çok sulu olacak kıvamında . kabakta önemli burda kabak iyi olacak. sonra üstüne ceviz serpecen hindistan cevizi felan isteğe bağlı tahinde döken oluyor sonra afiyetle yiyeceksin.birde kireçle özel işlemlerden geçirilmiş böyle kıtır kıtır olanı var. Ha öyle ahım şahım bir tatlı değil. zaten şerbetli tatlıları sevmem.
bir gün dedim ki. bu tatlıyı yiyeceğim, yemeliyim. ant içtim. önüme geldi yine yiyemedim. yok abi geçmiyor boğazdan. millete bakıyorum löp löp nasıl götürüyor lokmayı damakta ezmeler falan ama yok ben yapamadım ki yemek buldum mu yiyen biriyim öyle de bi yapım var ama kabak tatlısına sökmüyor. her şeyin hayırlısı.
Lifli yapısı itibariyle de bağırsak çalışmasını hızlandırır sindirimi rahatlatır.
Tarifine gelecek olursak:
ince dilim dikdörtgen parçalayıp üstünde şekerle mümkünse bir gece önceden dinlendirip suyunun çıkmasını bekliyorum. Önce üzeri alüminyum folyo ile kapalı yumuşayana kadar fırında pişirip sonrasında üzerini açıp renk almasını sağlıyorum.
Servis önerisi olarak da tahin ve ceviz...
Beğenmeyenlerin nasıl bir kabaktan tatlı yaptıklarını anlamadığımdır, bilmiyorum bence hoş. Siz baya radyoaktif yosunla, tatlandırıcı karıştırılmış gibi anlatmışsınız.
sevmeyenlerin sevmeme sebebi , tahminimce usulünce yapılmayışındandır.
öncelikle kabağın seçimi önemli . kabak koyu turuncu renk olacak.
uzaktan bakınca çiğken bile "ben ballı ballıyım" diyecek.
kabağı , kemal paşa tatlısı yapar gibi şekerli suya atıp haşlarsan rezalet bir şey olur. çünkü böyle yapıldığını zannedenler var ondan diyorum ;)
dilimlenmiş kabağın üstüne ölçüye göre sadece toz şekeri dökeceksin saatlerce bekleyecek. (geceden yaparsan sabaha hazır olur. )yani en az 10 saat bekleyecek .
kabak , toz şekerin içinde suyunu salmış olacak .
şeker de, bu kabağın saldığı suda erimeye geçmiş olacak.
sonra ateşe koyacaksın tencerede kapağı kapalı kaynayacak . isteyen fırında da yapabilir ama fırın usulü pişirince yanma riski fazla . en garanti tencerede yapmak . pişerken kontrol etmek gerekiyor . o kaynayan şerbet kabağın her yerine temas etmeli. kabak sert olmamalı , yumuşaklıktan da dağılmamalı.
yani kabak tatlısı yapmak biraz usul ve incelik gerektiriyor.
sıcak - ılık - soğuk yemek zevkinize kalmış .
üzerine tahin dökülebilir, şekeri az gelmişse pekmez yada bal dökülebilir.
tavsiyem ; mutlaka iri çekilmiş ceviz , kavrulmuş fındık serperek yenmesi. afiyet olsun *
Ben ki her yemeği yemeye alıştım. Bamya, kereviz, kelem... her yemeği afiyetle yerim ama yok kabak tatlısını bir türlü sindiremedim. Çocukken zorla ağzıma tıkıştırmalarının ve o kabağın ağzımda gittikçe büyümesinin bunda etkisi büyük diye düşünüyorum.