zira kıyı bölgelerinde yaşayan vatandaşların yaşam biçimleri daha esnektir. akp nin bu yaşam biçimlerini değiştirebileceği düşüncesi hakimdir bu bölgelerde. bu yüzden de referandumda hayır oyları fazla olmuştur bu yerlerde.
kurtuluş savaşı tarihinin iyice okunup idrak edilememesinin bir sonucudur.
lakin egede çok çetin savaşlar yapılmış ve düşman orduları buradan yerel halkın desteği ile uzaklaştırılmıştır.
bu yörenin insanları işgal edilmenin kötülüğünü gayet de yakından bilirler, hala yaşlılar anlatır yunanlıları nasıl püskürttüğümüzü.
lakin ilk kurşun da bu bölgede sıkılmıştır. (bkz: hasan tahsin)
o zaman emperyalist işgaline karşıydı ve mücadelesini yapıyordu ege, şimdi de yine başka bir emperyalizme karşı duruyor, bu tepki ondan...
oağan olandır. chp-tkp-ip-ödp-dsp ve mhp gibi hayır diyen partilerin seçmenlerinin hayır demesinin sonucudur. mhp seçmeni iç anadoluda evete kaymıştır doğrudur. ancak, kıyı kesimlerinde daha ulusalcı olan seçmen hayır vermiştir.
evet oylarında ise şöyle bir durum var. evet veren partiler akp, sp, bbp. bu şehirlerde sp ve bbp seçmeni toplasan o oyların içerisinde %2-3 olur en fazlası o da. yani antalyada akpnin oyu %40a düşer. haliyle antalyayı rahat bir şekilde alabilir.
bu mantıkla artvinide kaybedebilir mesela. tek taraflı değil yani durum.
iyi bir teori çürütülebilecek kadar geniş kapsamlı olmalı önermesine uyan, ancak tüm karadeniz kentleriyle çürüyen teori.
artvin karadenizin yüz akı olarak, denize kıyısı olan tek ilçesiyle bu teoriyi diğer ege ve akdeniz kentleriyle doğrulasa da, geri kalan tüm karadeniz kentleri, bursa, istanbul çürütmektedir.