Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.
Keneler Nasıl Tanınır ve Nerelerde Bulunur?
Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekillidir. 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.
Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara (özellikle devekuşları) kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur.
Kimler Risk Altındadır?
Hastalık genellikle meslek hastalığı şeklinde karşımıza çıkar.
* Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar
* Veterinerler
* Kasaplar
* Mezbaha çalışanları
* Sağlık personeli özellikle risk gurubudur.
* Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır.
Henüz ergin olmamış Hylomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza eder; ergin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerken bulaştırır.
Kuluçka Süresi Ne Kadardır?
Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gün olabilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Ateş
Kırıklık
Baş ağrısı
Halsizlik
Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının
bozulması sonucu;
- Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler
ve gözlerde kızarıklık,
- Gövde, kol ve bacaklarda morluklar
- Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür
- Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile
olmaktadır.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tanısı Nasıl Konulur?
Kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması tanı için en sık kullanılan yöntemdir. Bu göstergeler hastalığın başlangıcından sonra 6. günden itibaren belirlenebilir.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?
Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur.
1. insanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaş önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir.
2. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak yada kısa giysiler ile gidilmemelidir.
3. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları,
4. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymeleri gerekmektedir.
5. Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar (repellent) olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir.)
6. Haşere kovucular hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir.
7. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır.
8. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur.
kuş gribinden sonra bir çok kuşun ortadan kaldırılmasıyla hortlayıp bir çok insanın ölümüne neden olan kenelerden bulaşan hastalıktır.
(bkz: doğanın dengesini bozmak)
yanılmıyorsam en son bolu'da genç bir hemşirenin ölüm nedeni olmuş hastalık. işin tuhaf ve korkunç tarafı, hemşirenin ne ısırıldığı, ne de hastalıklı bir hastayla temasta bulunduğu, hatta hastalık taşıyan birinin hastaneye bile gelmediği iddiaları. tabi, kkka'nın tek eksiği solunum yoluyla bulaşmasıydı zaten! evrim de geçirdi tam oldu! bu ülke gittikçe yaşanmaz hale geliyor, yusuf yusuf modundan dışarı çıkamayacağız artık. umarım bir hasta teması ya da görülmeyen bir ısırık söz konusudur. bunları söylemek de acı; genç bir insanın ölümü hakkında beklentilere sahip olmak, ancak ola ki virüs evrim geçirip hava yoluyla bulaşabilir hale gelsin, işte o zaman s.çtığımızın resmidir.
kuş gribinin bi çeşit sonucu. milyonlarca kümes hayvanının bir anda öldürülmesi sonucunda kene nüfusunda patlama meydana gelmiştir. ayrıca küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliğinin de etkisi olduğunu düşünmekteyim. hayvancıklar da çevreye uyum sağlamya çalışıyor.
yahudiler tarafindan ulkeye koli koli sokulan kene hayvaninin isirmasi sonucu ortaya cikan hastalik. tedavisi yok mu peki bunun ? var tabi. olayin ciddiyeti biraz daha artinca israil'den gelir ilaclar merak etmeyin. ha bir de kene isirdiysa kendiniz cikarmaya kalkmayin doogru hastaneye gidin.
tam olarak neden son 2 yıl içinde hortladığı tam olarak belli olmasa da bazı görüşlerin ''kesin ergenekoncuların işi bu'' dedikleri hastalık.
(bkz: erkenekon)
tedavısı olmayan ve bit kadar hayvanoğlu hayvanın ısırması ile bok yoluna gıdecegınız bır hastalıktır.
neden bu kadar gergın bır tanım yaptım acıklayayım.
efendım bu it beni ısırdı. evet ısırdı.
ayıptır söylemesi, ailecek denize gittik. koskoca kumsalda bula bula bendenizi buldu ve kasıgımdan ısırdı. bır anlık panıkle uzmanların defalarca elınızle almayın dediği keneyi ben elımle tuttum, aldım ve bir kenara attım. (amma da safmış laa dedıgını duyar gıbıyım, o ıtı sende gor bı tarafında, bakım nasıl tepkı verıyorsun)
yaklaşık bir hafta oldu, bir haftadır kafayı yiyorum ne zaman ölücam diye. bu bir haftalık süremi son günlerim tadında geçiriyorum, sevdiklerimi arıyorum vedalasıyorum falan.
Hakkınızı helal elin sözlük kardeşlerim, hepinizi çok seviyorum (son demlerindeyken insana bir hümanizm basıyor ki sormayın)
haberlerde kırım kongo bir can daha aldı şeklinde bir haber okursanız, aklınıza geleyim, ne iyi bir uuserdı diyin yeter.
ölmeyeceğim anlaşıldıktan sonra gelen edit:
Sevgili sevenlerim, sağlığım hakkındaki ilginiz ve alakanız beni yaşama döndürdü. yaşıyorum, yarınlardan umutluyum, güzel günler göreceğiz çocuklar..
keneye ne mi oldu? ben ısırdım, o öldü. *
hayatında hiç kene görmemiş kişilerin en ufacık bir böceği,sineği,örümceği bile keneye benzetip ''kırım kongooo'' diye parkın ortasında bağırıp durması.
kuş gribi bahanesiyle onca tavuğu büyük tavuk firmalarının semirmesi için itlaf eden bu ülkeye allah'tan bi ceza. ama sandığınız gibi değil, her şey otomatik. kenelerin en büyük düşmanı olan tavukları öldürüp durdular, şimdi ne halt yiyecekler bilmem.
kırım-kongo hattı üzerinde olan kenelerin bu virüsü taşıdığı ve virüsü kapan insanda kan pıhtılaşmasını engelleyip de ufak bir darbede dahi iç kanama yarattığı hasebiyle bu ismi alan hastalıktır. yani bu virüsü kapan insanlar iç kanama ve akabinde ateşlenme şeklinde hayata veda etmektedirler.
vücuduna kene yapışan biri keneyi asla kendi çekip çıkarmamalı ve en yakın hastahaneye gitmelidir. ayrıca kene pens, cımbız vs. gibi aletlerle değil, neşter yardımı ile o bölge kesilmek suretiyle çıkarılır ve bu işlemi hekimler yapar. çünkü herhangi bir aletle çekilirse kenenin insan derisine kenetlenen bacakları deride kalır. hekim olmadan kimse kendi kenesini kendi çıkarmamalıdır!!!