mutlaka antifriz kullanmak gerekir. antifriz suyun donmasını engeller.(radyatördeki antfirizin kullanılabilecek gibi olup olmadığını ölçtürerek yada tadına bakarak anlayabilirsiniz su tatlıysa antfriz sağlamdır)
mazotlu arabaların ateşleme sisteminin bakımı yapılmalıdır.-kızdırma teli denilen buji roleler kontrol edilmelidir.
lpg li araç kullananlar mutlaka akşam arabayı benzine alarak bir kaç dakika çalıştırmalı ve benzinde bırakmalıdır.
lastiklerin dişleri ölçülmeli gerekirse kar lastiği takılmalıdır.
silecekler iyi çalışmıyorsa değiştirilmelidir.
kış başlamadan önce şarz ve marş dinamolarının bakımı yaptırılmalıdır.
karlı-buzlu bir yokuşu çıkarken asla vites değiştirmeye çalışmayın. böyle yollarda sanılanın aksine 2. vites 1.'e göre çok daha verimlidir, araba patinaj yapmayacaktır.
orta eğimli ve altı buz yokuştan iniyorsanız, o fren padalına hayvanat gibi basmayın ara ara dokunun. Araç 4 diskli fren sistemine sahipse tekerler durur ama araba durmaz kaymaya devam eder. Mümkün olduğunca bu durumlarda küçük vitese alın ve çarpacak bir şey yoksa direksiyonla hafif manevralar yapın kaldırıma 0 derece gidin ve sürtün. Tekerler zarar görebilir ama hayatta kalırsınız. Not: denendi, yaşandı, hayattayım.
yazın yapıldığı gibi son ses müzikle camları açmayın elinizide camdan sarkıtmayın kıçınız donar yoksa, yağışlı ve kaygan yollarda makas atmayın yol tutuşu zor olduğu için arabanız kayabilir, araba içerisinde fazla sigara içmeyin, kışın nemden dolayı sigara kokusu arabanızın içine sinebilir.
yolun hangi bölümünde buzlanma olduğunu, hangi bölümlerin daha güvenli olduğunu kestiremezsiniz. fren yerine motor frenini tercih edin. fren yapacağınız zaman pompalamayı deneyin. mutlaka hız kurallarına uyun. hatta daha yavaş kullanın. don olan yolda kontrol kaybedilirse, kolay kolay hakimiyeti geri alamazsınız.
son olarak araç kaymaya başlarsa frenden uzaklaşıp direksiyona konsantre olun. vitesi mümkünse 1 e almaya çalışın.
en önemli madde aracınızı bayanların kullanmasına izin vermeyin. şirinliklerine kanmayın efendim, kandığınız zaman size pahallıya mal olabilir. ''hayatım frene bastım ama araba durmadı, ben napabilirim'' cümlesini duydugunuz zaman iş işten geçmiş olacaktır. odamda hala taşırım o izleri, ön tampon, sol çamurluk, kaput ve ön ızgara takımı. bakar bakar ibret alırım.
abs, asr gibi güvenlik ekipmanları yoksa aracınızda kar lastiksiz ve zincirsiz yerinizden kıpırdamayın.
mümkünse kar lastiği kullanın, zincir güvenlidir ancak kırılma ihtimali vardır. ( sığır olabilirim ben bunu başardım) ayrıca aracınızın ön takımlarına ciddi zararlar verir, servis de gelen fatura insana '' ustam ben bu rot başını nereme sokuyum ? '' sorusunu sordurtuyor. buda tecrübe ile sabit.
yakıt çok önemli. büyük şehirlerde yaşıyorsanız yakıtınız olsun abicim. trafikte kaç sat kalacağınız mechul ve kısmen aracın tonajına katkıda bulunur.
kısaca siktir edin. hava boktansa çıkmayın arkadaşım aracınızla, toplu taşımaya yönelin; gül gibi metrubüs var kullanın amk.