ya ne dili arkadaşım kaç yıllık mazisi var bu kelime gruplarının? bakın dil demiyorum kelime grupları diyorum ! almışlar içinde x,w,q olan bir alfabe bilmem artık ingilizlerden mi amerikanlardan mı, kurmuşlar bir dil(!) tutturuyolar resmi dil resmi dil. zat-ı gaib dil demişssin de ordan burdan gaftiyle dil olsaydı her mahallede farklı bir dil konuşulurdu.
zoraki tanım: etnik bir grubun kelime birleşimlerini dil olarak görmesi.
not: "arkadaşım" ve "zat-ı gaib" kelimesi ile yazara ithaf edilmemiştir bir atışma değildir. kişi veya nesnelerin bir tanesinden bahsederek genele seslenme vardır.
türkiye kürtlerin ve türklerin ortak vatanı olmadığı için, yazar kendini kendini çürütmekten öte, kendini kendini göt etmiştir. beraber kurduğumuz bir şey yoktur, ben etnik olarak kafkas olduğum halde, dedem ve büyük amcalarım de istiklal gazisi olduğu halde, neredeyse bütün kafkaslar istiklal savaşı'nda cepheye koştuğu halde, ben "bu ülke kafkasların ve türklerin ortak vatanı." demiyorsam, sen savaş sırasında gasp yapan, eşkiyalık yapan kürt olarak bunu hiç iddia edemezsin.
olay da bu ya zaten, ben zimbabweli bile olsam türkiyede yaşayan türk bellemişim kendimi, bu fikirden insanlar hala ortak vatan ayağı çekiyor. kürtlerle ortak olsak olsak, ortak atadan ortak olur, homo sapiens'e geçişimizde onları geride bırakırız.
bir kürdistan kurulduğunda yapılması gerekendir. Bir ülkede birden fazla resmi dil gerekli değildir. Genel olarak her ülkede çoğunluğun konuştuğu dil resmi dildir bu da azami iletişim rahatlığı demektir. Ama tabi ki herkes kendi anadilini konuşsun öğretsin bunlar zenginliktir, güzeldir.
i. devletin şekli
madde 1. türkiye devleti bir cumhuriyettir.
ii. cumhuriyetin nitelikleri
madde 2. türkiye cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.
iii. devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
madde 3. türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir.
bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
millî marşı "istiklal marşı"dır.
başkenti ankara'dır.
iv. değiştirilemeyecek hükümler
madde 4. anayasanın 1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
yazar notu: bu başlığın sözlüğü yasal yönden zor durumda bırakmayacağını düşünen "hukuk kabızı" yazar kardeşlerime anayasayı öğretirim; olmadı yediririm. öperim.
türkiye kürtlerin ve türklerin ortak vatanı ise ve beraber kurduysak bu ülkeyi; bölünmeye inat, kardeşlik için gereklidir. kürtçe'den korkmak yerine "bu mezopotamyalı kardeşinin yaralarını ancak anadolulu kardeşi sarar" demeliyiz. onlar yeterince türkleşti, biraz da biz kürtleşelim.
yazar notu: bu entrynin sözlüğü yasal yönden zor durumda bırakabileceğini düşünen "hukuk müşaviri" yazar kardeşlerime yasaları öğretirim. hak-par, dtp ve hatta akp'nin bile bazı kongrelerinde tartışılmış konudur. yasal olarak sorun yok.
edit: anayasa uzmanı kardeşlerimin orda "teklif edilemez" ibaresini sözlükte tartışılamaz olarak algılaması garip. "teklif" yasa ile olur ciğer. ceviz kıram yersin?
bir cumhurbaşkanı asla oy toplamak gibi bir amaç için konuşmayacağından arka planı olan bir ifadedir. mayıs ayındaki yeni anayasa çalışmalarını bekleyin derim ben.
-bir parti mensubu, kendi partisine oy toplamak için, mesela kürt kökenli vatandaşlardan oy toplamak için kimi naylon ama naylon olsa da tehlikeli söylemlerde bulunabilir.
-mgk toplantısında yaptığı açıklamadan ötürü "kürtçe resmi dil" iddiasına neden olan abdullah gül, bir partinin eski mensubudur.
-o halde abdullah gül, (bir zamanlar olsa da) kendi partisine oy toplamak için, mesela kürt kökenli vatandaşlardan oy toplamak için kimi naylon ama naylon olsa da tehlikeli söylemlerde bulunmaktadır.
mesela amerika birleşik devletlerinde ingilizce'nin yanında ispanyolca da resmi dildir. amerika bunun yüzünden batmak şöyle dursun, belki çok büyük faydalarını görüyor. şimdi amerika'da çinli de var, türk de var, bulgar da var, yunan da var. amerika tutup da hepsinin dilini resmi dil mi yapmış, hayır, sadece ihtiyaç duyulanı resmi dil yapmış. türkiye'de de çok sayıda etnik kökenden vatandaşımız olabilir ama bunların hepsinin dilinin resmi dil olması mümkün değildir, şu an için yalnızca kürtçe'nin resmi dil olmasına ihtiyaç vardır çünkü türkiye'de bazı rakamlara göre 15 milyondan fazla kürt yaşamaktadır.
olmamalı. kürtler diğer etnik gruplardan daha ayrıcalıklı tutulmamalı. türkiye'nin tek resmi dili, türkçe olmalı. ve hep de öyle olacaktır. kürt gruplar haddini bilmeli.
gerçekleşirse sevineceğim olay. kuzey ırak'la daha da yaklaşırız, pkk biter, kürtler türkiye'yi severler. üstelik bunun türkiye'ye hiç bir zararı olmaz.
öncelikle kürtçeyi var eden arapça ve farsçanın resmi dil olarak kabul edilmesi ile üç kuş birden vurulması mümkün olan tasarıdır.böylece hem cıa memnun olur hem ahmedinecad hem israil oh ne ala bize bir yer gösterin oraya gidip fısıldaşarak türkçe konuşalım dedirten yaklaşımdır ayrıca.
pkk'nın tamamen bitirilmesi için atılacak adım olduğu söylenmektedir. ancak daha önce atılan adımlar, ne kadar etkili olduysa bu değişiklikte o derece etkili olacaktır. kürt vatandaşlarımızın dillerini özgürce konuşmalarından yanayım, ancak unutulmamalıdır ki, terör örgütünün amacı zaten kürtlerin hakkını korumak filan değildir. bu nedenle henüz resmi olarak dil kabul edilmeyen bir dilin resmi dil olması son derece saçmadır. bu ülkede yaşayan rumlar ermeniler de vardır. laz, çerkez bu ülkede yaşayan herkesin dili resmi dil olsun o zaman. karışıklıktan başka birşeye yol açmaz hayal olarak kalır diyeceğim ama bu ülkede en olmaz denilen şeyler bile oluyor artık. olursa şaşırmamak gerek.
"...demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir." gibi bir ibarenin bulundugu anayasamiz mevcuttur. Turkiye Laik degildir. Resmi dini olarak 'muslumanligin sunni mezhebi'ni secmistir.Okullarda bununla ilgili zorunlu egitim vardir.
Sosyal hukuk devleti kavrami saglik in ozellestirilmesi, ozel okullar acilmasina izin verilmesi gibi yasalarla ortadan kalkmistir.
Devlet eliyle Yapilan katliamlar, kapitalistlerin yagmalamasi, fikir ozgurluklerinin kisitlanmasi ulkenin demokratik olduguna da inanmamizi epey bir zorlastiriyor.
'..dili turkcedir' bu madde mi ? kesinlikle olmaz bu madde degisemez. digerleri olmasa da olur ama dilimiz 'turkce'. tabiki universitelerin cogunda ingilizce egitim yapilabilir, anadilde cok rahat kavrayabilecegimiz kavramlar bize bir baska dilde ezberletilebilir ama dilimiz turkcedir ona gore.
anayasaya bu kadar 'bagli' olan uludag sozluk yazarlarini duyarliliklarindan oturu tebrik etmek isterim.
resmi dili zamanında osmanlıca, farsça ve arapça olan bir coğrafyada resmi dillerin sabit kalmamasından mütevellit ve olması zarar değil yarar getirecek olaydır.
birilerini rahatsız ediyor olsa da bu ülkenin resmi dili bellidir. tarihte de örneklerini gördüğümüz üzere bir ülkenin resmi dili her zaman tek dil olmamıştır, birden fazla dil olduğu görülmüştür. lakin bu şartlar altında böyle bir duruma hiç gerek yoktur. mantıklı tek bir neden söyleyemezsiniz, sadece bölücü tavır içeren veya sözde demokratik yaklaşım adı altında değerlendirdiğini söyleyenlerin isteğidir.
her şey olması gerektiği noktada kalmalı. kürtçe kanal, kürtçe seçmeli ders vs. bunlar makul sayılabilecek açılımlar olabilir, ama "resmi dil" bütünlüğü bozacak ilk adımlardan biri olacaktır.
kürt hakları var da, başka bir etnik kökenin hakları yok mu? neden çerkeslerin, lazların, gürcülerin dili resmi dil olmuyor. kürtlerin sayıları fazla diyerek gelmeyin.. kürtçenin bir lehçe olduğunu sindirin ve lehçeler değil sadece diller "resmi dil" olur. hiç bir etnik kökenin böyle bir talebi, arzusu bulunmazken, kürtlerde böyle bir istek oluşuyorsa, huzursuzluk yaratan kimler tekrar düşünülmeli.
onursuz siyasetçilerin bir çehit ahlaksızca söylemidir bu. o zaman şimdi kampanya başlatalım. her lehçe, kendini yeni bir dil ilan etsin. kültürler arasındaki çizgiler derinleşsin ve her kültürün ayrı ihtiyaçları olduğu da göz önüne alınarak yeni bir anayasa yapalım. yer yörenin ayrı bir yasası olsun. mesela trabzonda havaya ataş serbest olsun. hatta orada herkese ataş serbest olsun. doğudan asker çekilsin. istanbul da da fransa yasaları uygulansın. izmir de yunanistan'a açılsın. yeter ulan bu ne be? sizin özgürlük dediğiniz bu ise, ben de bu siyasi oluşumu artık iplememeyi seçiyorum. sizin müslümanlığınız buysa ben ataistim. sizin hoşgörü anlayaışınız buysa ben de asosyal bir mandayım.
adam fakir. doğuda yaşıyor. kürt. müthiş bir kültürü var kendisine ait. sonradan internetten download edilme bir kültür değil bu. türküleriyle, şivesiyle, yaşam tarzıyla bir kültür. dedelerinden kalma bir kültür. alhalkıyla...hemen hemen her ülkede olduğu gibi (coğrafi anlamda) türkiyede de doğu-batı arası ekonomik-kültürel farklılık var. ama sen çıkar dersen ben yeni bir dil istiyorum diye, sen çıkarsan toprak istiyorum çünkü ben farklıyım diye o zaman ben de sana derim ki, siktir git!
çünkü bu ülkenin sadece doğusu yok. batısı da var, güneyi de var, kuzeyi de var. osmanlıdan, selçukludan gelen bir derin kültürü var. ortak değerlerimiz var. ama sen oyunbozanlık ediyorsun. batının gaz vermesiyle azınlık hakları yok bilmem özgürlük falan.. neyin özgürlüğü ya? ulan sen meclistesin. daha ne özgürlüğü? yeni bir dilmiş. pardon resmii dilmiş..
ben bu süreçte olanları gören, yavaş yavaş bir ülkenin onursuz ve yüzsüzce yaşamasını gelecekte sağlayacak olan bir süreçte, elim kolum bağlı, olayları sadece görebilen, ve birşey yapamayan bir türk genci olarak kendimden utanıyorum.
ihtimali olmayan durumdur.Bilindiği gibi resmi dil Türkçe'dir.Değiştirilemeyeceği gibi , sornadan ekleme de yapılamaz. Yani yine bazılarının hevesleri kursağında kalır.