Güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Yaklaşık 143.000 km çapa sahip olan Jüpiter’in kütlesi Yer’inkinin 318 katı, hacmi ise 1.300 katıdır. Jüpiter’in bu devasa kütlesinin oluşturduğu kütle çekimi etkisi, güneş sistemindeki diğer gezegenler üzerinde önemli tedirginliklere yol açar. 4 tanesi 1610’da Galileo tarafından bulunmuş en az 16 uyduya sahip olan Jüpiter, güneş sisteminin küçük bir modeli gibidir.
16 değil (bilinen) 39 uydusu vardır. bunlardan 4 tanesi oldukça büyüktür. bu 4 uydu (Io (volkanik olarak aktif), Europa, Ganymede ve callisto) galile tarafından keşfedilmiştir
jüpiter oldukça hızlı dönen bir gezegendir. dev gibi olmasına rağmen kendi etrafındaki bir dönüşü (bir jüpiter günü) 9.8 saat alır.
güneşin etrafındaki dönüşü (bir jüpiter yılı) ise daha uzundur.
bu 11.86 dünya yılına eşittir.
yapısına gelirsek,
jüpiter sadece sıvı ve gazlardan oluşan bir gezegendir. bu nedenle gezegenin her yeri aynı hızda dönmez. gördüğünüz enine çizgilerin nedeni budur.
aynı zamanda yine bu yüzden yoğunluğu sudan azdır. (yani jüpiter'i dev su dolu bir küvete koyabilseydik yüzerdi)
kütlesi 1.9 x 10^27 kilogramdır.
dev gibidir. güneş sisteminin en büyük gezegenidir. çapı 142.800 kilometredir. (dünya 12.756)
kütlesi dünyanın 318 katıdır.
güneş'e ortalama uzaklığı 778,330,000 kilometredir. yörüngesinin güneş'e en uzak olduğu anda bu mesafe 815,700,000 kilometreye çıkar.
mevsimleri yoktur, çünkü mevsimler gezegenlerin eksenlerinin eğik olmasından dolayı ortaya çıkarlar. jüpiter sadece 3 derece eğiktir, bu mevsim oluşturmaya yetmez.
büdüt: sıfır yorum içeren entry'i eksileyen akıl fakiri yazar pek sevmedi bunu.*
Güneş sisteminin en büyük gezegeni, bir gaz devi. Bir saatliğine, bir dakikalığına, bir saniyeliğine gitmeyi arzuladığım, rüyalarıma giren...
ilginç olan jüpiterin yıldız olmayı başaramamış bir gökcismi oluşudur. Yıldız olamadığı için gezegen olarak kalmıştır. Yapısını oluşturan maddeler aşağı yukarı güneşinkiyle aynıdır. Eğer Jüpiter'in kütlesi biraz daha büyük olsaydı kendi içine çökerdi, hacim olarak küçük olurdu ama kütle olarak daha fazlası olurdu. Bu durumda çekirdek sıcaklığı artacak ve nükleer fizyon için gerekli sıcaklığa ulaşabilecekti. Böylece kütlesi güneşin kütlesinin % 8'i oranında bir yıldızımız daha olacaktı.
Jüpiter'in uzayda kapladığı alana tam 1323 tane dünya sığdırılabilirdi. Buna rağmen dünyamızda bir gün 24 saat iken jüpiter'de bir gün sadece 9 saat 50 dakikadır. bunun sebebi de jüpiterin kendi etrafında saatte ortalama 13.000 km hızla dönüyor olmasıdır. Bu yörünge hızıyla atmosferinde hızı 1000'lerce km ile ölçülen dev fırtınalar vardır. Jüpiter'in ünlü kırmızı lekesinin bile aslında bir fırtına olduğu düşünülmektedir. Yüzlerce yıldır devam eden bu fırtınanın içine bile 3'ten fazla dünya sığabilir.
Jüpiter güneş sistemi içinde en yüksek manyetik alana sahip gezegendir. Manyetik alanı dünyanın tam 19.000 katıdır. Bu açıdan jüpiter dünyaya kendi yönünden gelen gökcisimleri için bir kalkan görevi görür. Jüpiter dünyada hayat olmasının nedenlerinden biridir, kahramanımızdır bu sebeple.
Son inceleme ve araştırmalar sayesinde 63 uydusu olduğu saptanmıştır.
subjektif olarak küçük hikayelerde yer edinmiş büyük kahramanlardan birisi.
zamanın ne kadar da hızlı geçtiği konusunda en çok kafasını s.ktiğim ademoğlu... adımını attığı yerde bir ayakizi yoksa eğer ki; adımımı attığım yerde ayakizi vardır. sözlük yazarı olmuş, ziyadesiyle sevindirmiş ve kabaca hoşgelmiştir.
ruhunun bir tarafı saraçhane'deki su kemerlerinin altında rüzgâra karşı yürürken hala bir diğer tarafı bilinmez sularda yüzmektedir şüphesiz.
bu uzun, hem de çok uzun bir hikâye adamım...
"biz gideceğiz ve buralar başkalaşacak" dediğimiz günler daha dün gibi ama frekans çubuğu arızalı 23-24 yıllık iki radyo elbette ki son bırakılan kanaldan çalmaya devam edecekti. öyle de oldu nihayetinde...
okuduğunu anlamakta zorlanıyor olsa gerek sigarayı bırakışının 3. günü bitmişken. *
önemli dipnot: çok feci pes2010 oynayabilmektedir.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, mitolojide tanrıların Tanrısı Zeus olarak bilinir. Latincede Jovis -iovis köklü ismi daha sonradan pater yani baba anlamına gelen kelimeyle kaynaşarak jü-pi-ter kelimesini oluşturmuştur. Bu gezegenin en büyük özelliği güneş sistemindeki büyük meteorları bünyesine çeken manyetik alanıdır. Bu manada dünyaya gelecek zararları da önlemiş olur. ayrıca yay burcu nun yönetici gezegenidir.
tecnihal death metal ilahı atheist'in 17 yıl süren uzun bir aradan sonra meydana getirip bizlere sunduğu 4. stüdyo albümü. bünyelerde sevinç ve heyecana tekabül eden duygulara vesile olur böylesine geri dönüşler. babalar durmamışlar ve taşın üstüne taş koymaya devam etmişler. tavizsiz devam. \m/
şarkı listesi :
01. Second To Sun
02. Fictitious Glide
03. Fraudulent Cloth
04. Live And Live Again
05. Faux King Christ
06. Tortoise The Titan
07. When The Beast
08. Third Person
elektronica, dream pop dallarında hizmet veren, her ne kadar aptal+sarışın+cheerleader üçlemesini andıran bir ses tonu sahibi vokali olsa da, kendini dinletmeyi başaran fransa çıkışlı grup. en dikkat çekici şarkıları starlighter.
Güneş sisteminin koruyucu abisidir. Astreoidlerin büyük çoğunluğuna göğsünü siper ederek dünyayı korur. Ayrıca eğer gerçekse radyo dalgalarından kaydedilen dinlendirici bir sesi vardır.