Jül sezar'ın hangi ayların 30 hangisinin 31 olduğunu belirlediği isa ile bir bağı olmayan takvimdir. Yılbaşı 1 ocaktır.
Not; jül Sezar'dan sonra başa geçen kıskanç Agustus, Sezar'a olan hasetinden kudurup temmuz ( july) ayından sonra gelen aya ağustos deyip onu da 31 güne çıkartmıştır. July 31 ise Agustus 30 olamAz, olmamalı. Bizim agustus'un egosu için çaldığı 1 gün ise gariban şubatındır.
isa'nın doğumundan önce bulunan ve kullanıma giren takvimdir. çeşitli değişimlerle önce gregoryen takvime, sonra da miladi takvime dönüşmüştür.
hayır, cahilsin bari okuduğunu anla geri zekâlı! bak, yukarıda adamlar bilal e anlatır gibi anlatmak için her şeyi yapmışlar. sen hâlâ isa misa... bir de kalkmış bıdı bıdı ediyorsun, sığır!
başlangıçta jülyen takvimi, 365 gün üzerinden hesaplanmış, gregoryan takvimde bulunan 365 güne ilave 6 saatlik zaman dilimi hesaba katılmamıştır. tuhaftır, takvimi hazırlayan idareciler sonrasında ekleme yapan hıristiyan çalışanlar, isa'nın doğumunu da yanlış hesaplamışlardır. isa milattan önce 6 veya 7 de dünyaya gelmesine karşın, onu 1 yılında doğmuş olarak hesaplamışlardır.
sorunun çözümü için ise, 1582 ekiminin dördüncü gününden, direkt onbeşinci gününe atlanmış. aradaki 11 gün ise buhar olmuştur.