5 ekim 2014 japonya grand prix'in son turlarında şiddetini arttıran yağmurun ardından 7. virajın bitiminde kaçış yolundaki kurtarma aracına yandan çarparak çok şanssız bir kaza yapıp, beyin kanaması geçiren ve şu anda hala yoğun bakımda olan 25 yaşındaki marussia racing ve ferrari akademi pilotu.
yarış hafta sonu aslında çok da farklı başlamamıştı ancak yarıştan haftalar öncesinden başlayarak hava tahminleri yarış sırasında yoğun yağış ve hatta pisti vuracak bir tayfun tehlikesi olabileceği söylenmişti. bu sebepten ötürü yarışın ya 3 saat erken başlaması ya da ileri bir tarihe ertelenmesi takımlarca dillendirilmişti.
buradaki söylentiler ilk olarak fia'nın buna yanaşmadığı şeklinde. diğer bir söylenti ise fia pistin yöneticileri ile birçok kez görüşme yapmış ama pistin garantör firması (honda) yayın endişesinden ötürü buna yanaşmamış ve yarış yağmurun yoğun olduğu saatte güvenlik aracı ardında başlamıştı.
zira yarış 2. turda durdurulmuş ve hava şartlarının düzelmesinin ardından 45 dakika sonra tekrar başlamıştı. hava şartlarının daha da iyileşmesi ve pistin kurumaya başlamasıyla bütün pilotlar yağmur lastiklerine (intermediate) geçiş yaparak yarışa devam ettiler.
ancak yanlış hatırlamıyorsam 35. turlarda yağmur yeniden şiddetini arttırdı ve zemin yavaş yavaş intermadiate lastiklerle gidilemeyecek hale doğru geldi. işte olay tam da burada koptu. yanlış hatırlamıyorsam 40 ya da 41. turda adrian sutil 7. virajda pist dışına çıktı ve lastik bariyerlere çarparak yarış dışı kaldı. sarı bayraklarla beraber kurtarma aracı kaçış yoluna girdi ve aracı çıkarmak için çalışmaya başladı. ancak hemen 1 tur arkasından bianchi de aynı yerde aracın kontrolünü kaybetti ve tutuşu kaybolmuş yolda aracın hızını azaltamayarak kurtarma aracına yandan çok şiddetli bir şekilde çarptı. daha anlaşılır bir dille aracın altına girdi.
ardından güvenlik aracı ve tıbbi araç piste girdi ve yarış 44. turda tamamlandı.
jules bianchi'nin bu çarpışma sırasında 50g kuvvete maruz kaldığı kayıt altına alınmış durumda.
ve işin esas sorunsalları buradan sonra başlıyor.
ilk olarak yukarıdaki görüntüden bir sorunu ortaya koymak gerek. görüldüğü üzere kurtarma aracı kaçış yolunda ve o sırada orada sallanan bir yeşil bayrak var (kule 12). bu yeşil bayrak şu demek: yarış hızında devam edilebilir ve geçiş serbest. halbuki öyle bir durumda o araç o noktada bir kurtarma yaparken o viraj için sarı bayrak sallanır. sarı bayrak şu demek: yavaş hız, dikkat, o alanda geçiş yasak.
ama yine aynı bölgede (pist genel olarak 3 sektöre ayrılır ama yarış kontrol daha fazla sektöre bölerek inceleme yapar ve güvenlik bayraklarını kullanır. bizim baktığımız bölge kule 11 yani Sutil'in aracının çekildiği bölge ve burada çift sarı bayrak bulunmakta.) bianchi'nin hızının o bölgeye göre hızlı olduğu.
diğer bir sorun ise kurtarma aracının kaçış yolunda müdahele etmesi. o sırada yine aynı yerde bir pistten çıkma yaşanabileceği malumunuz (bkz: 2007 avrupa grand prix). o aracın orada kurtarma yapabilmesi için o sırada güvenlik aracının içeride olması ya da bariyer arkasından kurtarma yapması gerekmekte.
bunlar yarış içinde göze batan sorunlar. şimdi gelelim teknik sorunlara.
yayında serhan acar'ın bize aktardığı kadarıyla; fia her yarıştan önce pistin etrafında karayoluyla 15 dakikada ulaşılabilecek bir hastane belirliyor ve oradaki acil personeli bütün haftasonu boyunca alarmda bekletiliyor (yarış haftasonu: perşembe 1. antremandan, pazar yarış sonuna kadar olan süre). ve aynı zamada helikopter de aynı şekilde teyakkuzda bekletiliyor. ancak ve ancak bu olaydan sonra helikopter havalanmadı. ilk söylenti helikopterin havalanacağı bir hava koşulu olmadığı yönündeydi. eğer bu söylenti doğruysa fia burada büyük bir skandala imza atmış durumda. çünkü kurallara gereği ambulans helikopterin havalanamadığı bir yarış başlatılamaz. ya hava şartları düzelene kadar beklemek gerekir ya da yarış ertelenir. daha sonraki açıklama ise pistin yakınında ve karayolu ile 15 dakika uzaklıktaki mie general hastanesi'ne kaldırıldığı çünkü oraya ulaşmanın daha kolay olacağı yönünde. işte büyük muamma burada yaşanıyor benim için. en çok buradan ne çıkacak onu merak ediyorum.
velhasıl jules bianchi hastaneye ulaştırılır, ameliyat edilir ve yoğun bakıma alınır. bugün 3. gün ve hala yoğun bakımda. ilk olarak ameliyattan çıktığında kendi başına nefes alabildiği ancak şu anda makineye bağlı nefes aldığı yönünde bilgiler kesin. hala durumu kritik ancak stabil olarak devam ediyor.
bianchi'nin beyninde oluşan hasarın adı ve açıklaması. pek iç açıcı değil.
şu anda yapılabilecek tek şey gelecek olan açıklamaları beklemek. henüz 25 yaşında çok genç, çok yetenekli ve ferrari'nin 2016 planında vettel'in takım arkadaşı olarak düşünülen bir pilot. umarım bir 1994 daha yaşamayız.
güzel haberleri tekrar burada uzun uzun yazmak dileğiyle.
not: bilgilerin ve resimlerin bazıları serhan acar'ın yarış içi anlatımı ve twitter hesabından, metin mete ve korhan savran'ın twitter hesabından alınmıştır.
Aslında beklenen son gerçekleşti. Bianchi’nin o kazanın yaşandığı anda hayatını kaybetmemesi ve tam 285 gün dayanması bile büyük bir mucize. Ama tabii beklenmedik bir anda gelen bu üzücü haber hepimizi derinden sarstı. Feeder serilerde pırıl pırıl parlayan, Formula 1’deki ikinci sezonunda ”bitik” Marussia’ya tarihinin ilk puanlarını kazandıran Jules Bianchi artık aramızda değil. ’89 jenerasyonun Valtteri Bottas ve Daniel Ricciardo’yla birlikte en çok gelecek vaat eden ismi, birkaç sene içinde Formula 1 şampiyonluğuna ulaşabilecekken; 1994 Imola’dan bu yana Formula 1 pistlerinde hayatını kaybeden ilk pilot olarak, adını tarihe acı bir şekilde not düştü. Jules Bianchi’yi hepimiz muhteşem bir insan ve yetenekli bir pilot olarak hatırlayacağız. Toprağı bol olsun…
9 aydır içinde bulunduğu komadan ne yazık ki çıkamamış olan 25 yaşındaki talihsiz pilot. kaza yapan bir aracı kaldırmaya çalışan vince arkadan çarpmayla başına ağır bir darbe almış ve kurtulamamıştır.