1779-1848 yılları arasında yaşamış, modern kimyanın yaratıcılarından yahudi asıllı isveçli kimyagerdir. 1835 yılında, kimya bilimine katkılarından ötürü kendisine baron ünvanı verilmiştir.
modern kimyanın, organik ve anorganik olamak üzere iki temel yapı grubunda incelenmesi gerektiği tespitinde bulunmuş, o gün için bilinen tüm elementlerin atom ağırlıklarını doğru olarak ölçmüş ve 1828 yılında, bugün dahi kullanılan elementlerin atom ağırlıkları tablosunu yaratmıştır. bunun yanısıra, latin veya yunan alfabesinin harfleriyle oluşturulan ve bileşiklerdeki atom sayılarını da gösteren kimyasal h2o, h2so4 gibi simgelerin yaratıcısı da o'dur.
titanyum, selenyum ve toryum elementlerinin minerallerinden yalıtımını gerçekleştiren kişi olmakla birlikte, atomların birbirleri ile yarattıkları elektriksel bir çekim kuvveti sayesinde birleştikleri yolundaki tespiti, kimyasal reaksiyonların analizleri bağlamında çığır açmıştır. bileşikler nasıl hazırlanırsa hazırlansın, her elementin belirli oranlarını içermekte olduğunu keşfetmiştir.
1786'da volta'nın pili icadından hemen sonra meslektaşı wilhelm hisinger ile birlikte, elektrik akımını kimyasal çözeltilerden geçirmeyi denemişler ve elektroliz adını verdikleri bu işlemden sonra berzelius; 'ikili elektrolitik'* kuramını ortaya atmıştır. bu kurama göre; atomlar artı ya da eksi yüklü gruplar oluşturuyorlardı ve zıt elektrik yüklü bölümler, kimyasal tepkimelerde yeniden birleşerek bileşikleri oluşturmaktaydı. bu kuram ile redoks denklemlerinin oluşturulması ve çözümü sağlanmıştır.