ABD'li anarko-primitivist yazar. ABD'deki küreselleşme karşıtı hareketin önde gelen aktivistlerinden biri olan Zerzan, Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ve San Francisco Eyalet Üniversitesi Tarih Bölümünü bitirmiştir. Üniversite yıllarında öğrenci hareketi içinde yer alarak Vietnam Savaşı karşıtı eylemlerinden dolayı tutuklanıp bir süre hapis yatan Zerzan, daha sonra akademik çevreleri terk ederek kamyon şoförü ve marangoz olarak San Francisco bölgesindeki sendikal çalışmalar içinde yer aldı.
68 hareketinin durulmasıyla birlikte, 60'lı yıllardaki yükselişin sınırlılığını ve sisteme yönelik eleştirinin yeterince derin olmadığını fark eden Zerzan, devrim olgusunu sorgulamaya başladı. 70'li yıllarda sanayileşmenin kökeni ve teknolojinin doğası üzerine başladığı tarih çalışmalarını modern tarih ve antropoloji üzerine yoğunlaştırdı. 80'li yıllarla birlikte bir bütün olarak uygarlığı ve sembolik kültürü sorgulayan Zerzan, yabancılaşmanın ve uygarlığın kökenlerine inerek, zaman, dil, sayılar, sanat ve tarım üzerinde yoğunlaşmaya başladı.
Halen ABD'nin Eugene kentinde yaşayan Zerzan, bir bütün olarak uygarlığı ve sembolik kültürü sorgulayan genel çalışmalarının yanı sıra, yerel anarşist hareket içinde de aktif bir şekilde yer almaktadır.
Amerika'daki başlıca anarşist yayınlardan biri olan Anarchy dergisinin sürekli yazarları arasında yer alan Zerzan'ın başlıca çalışmaları şunlardır: Future Primitive, Elements Of Refusal (Reddedişin Unsurları), Alice Carnes ile birlikte derlediği Questioning Technology (Teknolojiyi Sorgulamak) ve Against Civilization (Uygarlığa Karşı).
Eserlerinde uygarlığı ve sembolik kültürü sorgulayan Zerzan, halen ABD'de yaşamaktadır.
Tayland'ın batısındaki Andaman Adası yerlileri lidersizdirler, sembolik temsil hakkında bir fikirleri yoktur ve herhangi bir hayvanı evcilleştirmemişlerdir. Ama aynı şekilde, aralarında saldırganlık, şiddet ve hastalık da yoktur; yaraları şaşırtıcı bir şekilde çabuk iyileşir, görme güçleri ve işitme duyuları özellikle keskindir. Avrupalıların, 19. yüzyıl ortalarında bölgelerine girmelerinin ardından, bu özelliklerinin azaldığı söyleniyor, ama hala da şu çarpıcı fiziksel özelliklerini koruyorlar; sıtmaya karşı doğal bağışıklık, doğum sonrası çatlakları ve yaşlılıkla gelen kırışıklığı ortadan kaldırabilen deri esnekliği ve "inanılmaz" bir diş kuvvetliliği: Cipriani, dişleriyle çivi kıran 10 ile 15 yaş arası çocuklar gördüğünü söylemiştir. Ayrıca, Andamanlıların, hiçbir koruyucu giysi kullanmadan, bal toplama faaliyetlerine de tanık olmuştur; "buna rağmen asla arılar tarafından sokulmuyorlardı ve onları seyrettikçe, uygar dünyanın yitirdiği binlerce yıllık bir gizemin içine dalmış gibi hissediyordum kendimi."
kaynak: Gelecekteki ilkel (John Zerzan)
"Binlerce nesil boyunca insanlar seher vakti uyanıp, güneş battıktan sonra uyudular; gündoğumun, günbatımının ve yıldızlı gökyüzünün tadını çıkardılar. Beş yüz yıl önce kent çanları [ezanlar] ve saatler, gittikçe düzenli ve denetimli hale gelen bir gündelik yaşamın haberini verdiler; yani kentsel zaman tutmanın saltanatını. Moderniteyle birlikte, yaşanmış zaman gözden kaybolur; zaman bir kaynağa dönüşür, nesneleşmiş bir fiziksel maddeye. Ölçülen, şeyleşen zaman, bireyi, derinleşen bölünme ve ayrışmanın, gittikçe küçülen bütünlüğün kuvvet-alanı içinde tecrit eder. Kentleşme artarken, yeryüzüyle temas küçülür "
"Toplumsal hareketler olmadan geçen otuz yılın ardından bir yeniden doğuşun peşinden koşuyoruz. Her alanda artan bunalımın harekete geçirdiği ve bu bunalımın farkında olan, 1960′ların karaketlerine nazaran daha derin anlayış ve eleştiriye sahip bu yeni hareket, daha iyi bir terim bulunamadığı için anarşisttir. Kasım 1999′da Seattle sokaklarındaki birkaç günlük Dünya Ticaret Örgütü karşıtı gösterilerden bu yana, küreselleşme-karşıtlığının yönelimi, giderek daha belirgin hale gelmiştir. Barbara Epstein 2001 sonbaharında yazdığı bir raporda Anarşizm, bu hareket içindeki baskın perspektiftir hükmüne varıyordu. Esther Kaplanın Şubat 2012′de gözlemlediği gibi, Seattle üzerinde aylar geçtikçe, giderek daha fazla eylemci kendini yalın bir şekilde , açıktan açığa anarşist olarak tanımlamaya başlamıştır ve anarşist-fikirli kolektifler artıyor Kıyıdaki anarşizm, hızla hareketin merkezi haline geliyor. David Graeber ise meseleyi çok daha kısa ve öz şekilde ortaya koyuyor: Anarşizm, hareketin can damarıdır, ruhudur; harekete dair yeni ve umut verici çoğu şeyin kaynağı anarşizmdir.
Makinelerin Alacakaranlığı John Zerzan
anarşizan fikirleri ile bilinen amerikalı siyaset bilimci.
bürokratik-endüstriyel çağımızın uzmanlık kültüründe, içsel yaşamın yorumlanması ve değerlendirilmesi bakımından uzmanlara duyulan güven bile kendi başına, işbölümünün ulaştığı en ürkütücü ve saldırgan düzeyi göstermektedir. biz, artık işlenen, standardize edilen, etiketlenen ve hiyerarşik denetime tabi tutulan kendi deneyimlerimize giderek daha fazla yabancılaştıkça, teknoloji, sıkıntılarımızın arkasındaki güç ve ideolojik tahakkümün temel biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. bizi kemiren mutsuzluğun tüm yanılsamaları ortadan kaldırmasıyla birlikte, bizi yozlaştıran güç giderek daha çıplak şekilde gözler önüne serilmektedir.
oysa asıl sorulması gereken soru şu olmalı; acaba, değişim-gücümüzü-bizden-zorla-gasp-eden-dünya eşi benzeri görülmemiş bir değişime zorlanabilir mi?
küreselleşme karşıtı amerikalı yazar. kolomb hakkında şöyle hoş bir sözü vardır;
"kristof kolomb bu kıyılara çıktığında, barışçıl yerli halk kollarını açarak onu karşıladı. bana sorarsanız, yapılması gereken en zarif şey, kolomb'un boğazını kesmekti."
ABD' li anarşist ve sosyal eleştirmen. insanın kendisini ve etrafındaki her şeyi yok etmekte sergilediği inanılmaz ve dayanılmaz yaratıcılığı irdelediği gelecekteki ilkel kitabı okunasıdır.
kaos yayınları 'ndan çıkan gelecekteki ilkel isimli kitabı zannımca en çok bilinen,okunan kitabıdır, ki zaten demek istediklerini demiştir bu kitapta. dile,sayılara karşı yer yer kafa yapıcı güzel şeyler dese de anarko primitivzm bu,bayıyor bir yerden sonra.
Medya, teknoloji, sanayi ve uygarlığın insanlığı tüketen ve yozlaştıran unsurlar olduğunu, kendi doğasına aykırı sapmalara yönlenen insanlığın bu sapmalar sayesinde yok olacağını savunur. ona göre insanın içinde bulunduğu ve daha kötüye gidecek bu iğrençleşmiş hayat biçiminden kurtulmasının tek çaresi ilkel yaşamdır.