on liberty* adlı klasik eserin sahibi, iskoç aydınlanması düşünürlerindendir. kişisel hürriyetlere özellikle ifade ve din ve vicdan hürriyetlerine büyük bir önem vermiştir.hürriyetin sadece devlet tarafından değil toplum tarafıdan da tehdit edilebileceğini belirterek; 100 kişilik bir toplumda 99 kişi aynı şeyi düşünüyor 1 kişi farklı bir şey düşünüyor olsa da 99 kişinin o 1 kişiye hiçbir şekilde baskı yapıp onu fikrinden döndürmeye çalışma hakkına sahip olmadığını, çünkü kimsenin mutlak hakikatin sahibi olmadığı ifade etmiştir.
"dunyadaki butun insanlar, biri disinda ayni fikirde ve o tek kisi karsi fikirde olsa, o tek kisinin iktidari ele gecirip tum insanlari susturma hakki ne kadar yoksa, tum insanlarin o tek kisiyi susturma hakki da ayni derecede yoktur" diyen liberal demokrasi ve ozgurluk anlayisini benimsenis ve ozumsemis kisidir.
iktisadın sadece zenginlik peşinde koşma ile güdülerin baskın olduğu toplumlara uygulanabileceğini söyleyen adam. yani ona göre "azıcık aşım ağrısız başım" diyen toplumlarda iktisat olmaz olamaz. nitekim doğru söylüyor, afferin ona..
devletin bireyin özgürlüğüne müdahalesini redederken bireyin özgürlüğünü korumada devletin rolünü de vurguluyarak klasik liberalizm ve sosyal liberalizm arasında bir köprü kurmuştur.
feminizmle ilgilenme nedeni evli ve kocasından boşanamayan harriet taylor ile yasak aşk yaşamış olmasıdır. taylorın sıkı bir feminist olması nedeniyle fikirleriyle mill'i de etkilemiş ve onu kadın hakları konusunda da çalışmalarda bulunmasını sağlamıştır. nihayetinde beraber olduğu kadınla sonra da evlenmiştir, eşi kitabı* yazarken ona sürekli destek vermiş, hatta karşılıklı tartışmalarla kitabı zenginleştirmişlerdir. nitekim mill de on libertyi eşine ithaf etmiştir ama ne yazık ki eşinin kitabı görmeye ömrü yetmemiştir. *