"çamuru balığa tercih eder gibi; kaba saba proletaryayı, bütün hatalarına rağmen yaşamın değerini oluşturan ve bütün insan ilerlemesinin tohumlarını taşıyan burjuvazi ve aydınların üzerine çıkartan bir inancı nasıl benimseyebilirim?"
sözünün sahibi. haklı mı haksız mı olduğu tartışılır elbette.
nick'imin mimarı ve Kapitalizmin tamircisidir. kendisi klasik ekonomi doktrinin tepe taklak çevirirken, en büyük iyiliği kapitalizme yapmış, sosyalizm karşısında kuvvetle muhtemel bir yenilginin önüne geçmiştir. borsadan en çok para kazanan iktisatçılardan biridir. üstelik bunu yaparken analiz manaliz yapma ihtiyacı da hissetmemiştir. keynes'e göre, "önemli olan güzellik yarışmasında kimin birinci geleceğini bilmektir; sizin beğendiğinizin değil". benzer şekilde, bir hisse senedine sizin biçtiğiniz değerin bir önemi yoktur; önemli olan çoğunluğun ne düşündüğüdür. bu nedenle toplumun genel psikolojisini yakalamak en iyi analiz yöntemidir.
ekonomi çarkı tıkandığında devletin piyasaya müdahalesinin olması gerektiğini savunan iktisatçı.
kendisinin görüşlerini eleştiren kişi milton friedman dır. friedman, ekonomi durgunlaştığında piyasaya para arz etmek, enflasyon tehlikesi yaratır diyerek keynes'i fırçalamış, insan içine çıkamayacak konuma getirmiştir. 70 lerdeki kriz için keynesçi modeli sorumlu tutmuştur.
ekonominin bir şekilde yolunun bulamayacağı yanılgısıyla devlet müdahelesini meşru gören iktisatçı. malum 1929 yılında sscb'nin zarar görmeyerek çıkışı keynesi iyice güçlendirdi. 70li yıllara kadar görüşleri kabul gördü.
Klasikler vergi,borçlanma.. gibi maliye politikalarıyla devletin ekonomiye müdahale etmemesi gerektiğini söylerken ekonominin daima tam istihdamda olduğundan bahsederler. Devletin yapmış olduğu müdalenin ekonomide verimsizlik yaratacağını, özel sektörün sekteye uğrayacağını söylerler. Örneğin klasikler devletin tahvil alıp satmasını dahi hoş karşılamazlar onlara göre yapılan bu açık piyasa işlemi ilerde toplanacak vergilerin iskonto ettirilmiş halidir. Keynes ise 1929 a kadar devam eden bu fikirlerin tam aksini söyler, ekonominin eksik istihdamda olduğunu ve devletin maliye politikalarıyla buna müdahale etmesi gerektiğinden bahseder. Keynese göre ekonomide deflasyonist veya enflasyonist durumlarda izlenmesi gereken maliye politikaları vardır. Kısa dönemli bir analizdir. Geliri artan toplumun zamanla gelirinde tasarrufa gittiğini ve bunun da terkip hatası yaratıp aşırı tasarrufların topluma zarar vereceğini ve efektik talep yetersizliğinden bahseder. Bunun için bu talep yetersizliğini devletin müdahalesiyle aşmaya çalışır. keynes öle sosyalizmi falan savunmaz sadece ekonomide devletin etkin bir şekilde var olması gerektiğinden bahseder. En yüzeysel bu şekilde anlatılabilir bu olay...
iktisat okumayı amaçlayan kişilerin hayatını ve ekonomi bilimine kattıklarını ezber etmesi gereken büyük adam. Arz üzerine kurulu iktisadi kanunları çöpe atıp talebi ön plana çıkarmıştır.
makro iktisatin kurucusu ve maliyenin babasi olarak bilinir
Neden mi ? 1929 da kendi teorileri genel kabul gormus , ve adam smith ,in gorunmez el prensibini elestirerek , ekonominin , dengeye mudahale olmadan gelemeyecegini savunmustur ve devlet mudahalesi ile iktisatin ,nur gibi bir oglu olarak adina maliye denmistir , iktisat bir bilim dali olup , maliye bunun alt dalidir.
üniversite hayatımın makroekonomik oolan kısmını uzun süre işgal etmiş ingiliz ekonomist.
1929 buhranı en çok ona yaramış olacak ki, adıyla anılan bir ekonomik model teorisi yazmıştır.
iktisat tarihinde büyük buhran olarak geçen 1929 dünya ekonomik krizinde tüm dünyayı yazdığı devlet endeksli reçetelerle kurtaran ingiliz iktisatçıdır.
tam bir skor yorumcusu, büyük buhrandan sonra sallamak kolay tabi kimse harcamıyorsa devlet harcamalı, görünmez el yoktur falan. asıl iş buhrandan önce bunları öngörebilmekte. yoksa maçta yenildikten sonra "a oyuncusu yerine b oynamalıydı, 4-4-2 bu maç için yanlıştı 4-2-3-1 oynamak lazımdı" falan söylemek kolay.