nobel ekonomi ödülü sahibi ünlü bir matematikçidir. kendisi aynı zamanda bir oyun kuramcısıdır. ancak yaygın kanının aksine oyun kuramını bulan ya da tanımlayan kişi değildir. oyun kuramını ilk tanımlayan matematikçi John von Neumann dır. nash ile birlikte toplam 8 oyun kuramcısı nobel ödülü almıştır.
doktoraya başladığında yayımlanmış paper'ı olmayan über insan. doktora teziyse nash equilibrium diye bilinen, modern ekonominin temel taşlarından olan denge teoremi.
1994 yılında nobel kazanmış ünlü matematikçi. 1928 yılında ABD'de doğmuştur kendisi bir şizofreni hastasıdır. Şizofreni hastalığı ilk olarak üniversite yıllarında başlamıştır. Hayali bir oda arkadaşı olduğunu düşünmektedir.Princeton'da doktora yaptı ve ''Oyun Teorisi'' fikrini ortaya attı ve bunu geliştirdi 1994 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı. John Nash ayrıca kendini orduda şifre çözücü olarak çalıştığını söylemektedir bu da hastalığından dolayı kaynaklanmaktadır.
2001 yılında çıkıp 11 ödül alan Akıl Oyunları filmi kendisini anlatmaktadır. John Nash rolünü ise usta oyuncu Russell Crowe oynamıştır.
film ile tanıdığım araştırdığımda halen yaşadığını öğrendiğinde sevindiğim kişi. istanbul'a filan gelmiş hiç haberimiz yok. böyle önemli olayları haber yapmaz bizimkiler zaten. matematikte neden sondan ikinciyiz bu da bir kanıt bana göre.
akıl oyunları filminde kız tavlama konusunda bile bi teori, bi oyun kafasında kurmuştur.
3 kız var biri sarışın. eğer hepimiz sarışını tavlamaya çalışırsak, birbirimizi engelleriz ve hiçbirimiz onu tavlayamayız ve sonra gidip sarışının arkadaşlarını tavlamaya çalışırız. fakat yine başaramayız çünkü kimse 2. tercih olmaktan hoşlanmaz. peki hiçbirimiz sarışının peşinden gitmezsek? birbirimizin yoluna çıkmayız, diğer kızların onurunu kırmamış oluruz. kazanmamızın tek yolu bu. hepimizin kız tavlamasının tek yolu bu.
peki biz bunu denersek ne olur.
diyelim bi bilardo cafedesiniz ve 1 sarışın 3 esmer kız var (bilardo cafede imkansız bizde ama diyelim ki var)
kızlarla bakışıyorsunuz ve sarışını kafadan eliyorsunuz, kaldı 3 esmer. şansınızı deneyip birine gidiyorsunuz ve;
-merhaba nasılsın?
-uff snne be slk şey..
sonra ötekine kayarsınız
-ee selamm hehe
-git başımdan be.
sonra öteki:
-ee şeyy
-bu adam bizi rahatsız ediyor güvenlik nerde.
pek saygın matematik dehasının yaşamına bakıp kendi hayatımız için de sonuçlar çıkarmamız mümkün. 84 yaşında hala bilim adına bir şeyler yapmaktadır. azmin, yılmak nedir bilmemenin vücuda gelmiş hallerinden yalnızca biri.
ayrıca mikro teorisinde en sevdiğim konuydu oyun teorisi.
matematikle adeta dalga geçen adamdır. kendiside zamanla olayların içinden çıkamamış hayali arkadaşlar görmeye başlamıştır. oyun teorisinin hiç bilinmedik denklemlerini çözerek nobel ödülü almıştır... akıl oyunları filminde ustaca canlandırılmıştır..
John Forbes Nash; 13 Haziran 1928'de Batı Virginia, Amerika'da dünyaya geldi.
"oyun teorisi" olarak bilinen matematik kuramını bulmuştur.
Nash, 1958 yılında şizorfeni belirtileri göstermeye başladı.
--spoiler--
nash, çalışmalarının karşılığını almaya 1978 yılında başladı. Bu yıl "John Von Neumann Teori Ödülü"nü, 1994'te ekonomi dalında Nobel Ödülü'nü, 1999'da 'Leroy P. Steele Ödülü'nü aldı.
Massachusetts Institute of Technology'de, El Salvador'lu bir fizik öğrencisi olan Alicia Lopez-Harrison de Lardé ile tanıştı. ikili Şubat 1957'de evlendi. 1959 yılında eşi Nash'i şizofreni tedavisi için akıl hastanesine yatırdı. Bu olaydan hemen sonra oğulları John Charles Martin dünyaya geldi ancak 1 yıl kadar ismi konulmadı çünkü Alicia, eşinin de bu konuda bir fikir vermesini istemişti. John Martin de babası gibi bir matematikçi oldu ve sonraları ona da şizofreni teşhisi kondu. Nash, Eleanor Stier'den 19 Haziran 1953 doğumlu bir çocuğa daha sahipti ancak ne annesiyle ne de çocuğuyla yakın ilgisi oldu.
Nash, 1945 ve 1996 yılları arasında 23 bilimsel çalışma yayınladı, ayrıca "Essays on Game Theory" (1996) ve "The Essential John Nash" isimli kitapları yazdı. Aynı zamanda "Hex" ve "So Long Sucker" adlı 2 popüler oyunun yaratıcıları arasında. Şu anda Princeton'da matematik üzerine çalışmalar yapmakta.
--spoiler--
--spoiler--
- her zaman sayılara inandım. eşitlikler ve mantığın bir sebebi vardir. bir zamanlar kendime sordum, sebeblere kim karar verir? bu sorum beni fiziksel ve, metafiziksel olarak bir boşluğa alıp götürdü, orada hayatımın en önemli buluşunu icat ettim, en gizemli eşitlikler içinde aşk vardı. en geçerli sebep aşktı. sen benim var olama sebebimsin, sen benim tüm sebeplerimsin.*
--spoiler--
bilim dünyasına kattıkları dışında, a beautiful mind isimli muhteşem filmin de sinema tarihine geçmesine neden olmuştur.
hayran olunası bir bilim adamıdır.
biyografisi sylvia nasar tarafından yazılmış olan metamatik kuramcısı. çok kazananlı oyun teorisi kuramı ile 1994 yılında nobel ödülü kazanmıştır. akıl oyunları filminde anlatılan ile hemen hemen ilgisi yoktur. film gerçekten çok başarısız bir yorumdur.
A Beautiful Mind filmindeki şizofreni ile mücadele eden matematikçidir.
Filmde, John Forbes Nash, genç yaşında oyun teorisi üzerine geliştirdiği kuramlarla matematik dünyasının bir numaralı ismi haline gelir. Fakat kısa süre içerisinde bencilliği ve kendine olan aşırı güveni sonucunda oluşan kişisel problemleri ile baş edemez duruma düşer. Dahilik ile delilik arasındaki ince çizgide, delilik tarafına doğru sürüklenir.
Uzun süre şizofreni ile mücadele eden matematikçi, yıllar sonra adeta yeniden doğarak Nobel ödülünü almayı başarmıştır. Sylvia Nasar'ın John Nash biyografisi temel alınarak çekilen Akıl Oyunları, en iyi film ve en iyi uyarlama senaryo dalında Oscar sahibi.