ABD'li filozof ve eğitim kuramcısıdır. Hayatı boyunca felsefe üzerine çalışmış olsa da yazdıkları psikolojide, pedagojide ve sosyolojide önemli yer tutmaktadır. Türk eğitim sistemi hakkında rapor yazmıştır, rapor 1941 yılında yayınlanmıştır. Türk eğitim sistemi üzerinde önemli etkileri olmuştur.
1924'te türkiye'ye gelmiş, hazırladığı raporda eğitim sistemimize, bir sivrisineğin zararlarından korunma noktasında bile çözüm sunamayacak kadar hayattan kopuk, teşhisini koymuştur.
amerikalı felsefeci! çocuk eğitimine hususiyetle değinmiş, araştırmalarını derinleştirmek için bir laboratuar okul kurmuştur! pedogojiyi pragmatizm üzerinden incelemiştir! öğrenmenin, bilgiyi deneyim içine yerleştirme üzerinden sağlanabileceğini savunur! eğitimde demokrasi konusunda ki araştırmalarıyla da bilinir! sınıf yönetimi dersleri için önerilir genelede kitapları!
(20 Ekim 1859 - 1 Haziran 1952), aletçilik olarak bilinen felsefe akımının kurucusu ünlü ABD'li filozof ve eğitim kuramcısı. Charles Sanders Peirce ve William James'ın görüşlerinin bir sentezini yapmış olan Dewey, pragmatizmi, mantıksal ve ahlaki bir analiz kuramı olarak geliştirmiştir.
1859 - 1952 yıllarında yaşamış eğitimci, filozof.pragmatizin kurucularından fakat onun pragmatizmi aletçilik (enstrümantalizm) adıyla anılmaktadır.''bilimsel yasa, kuram ve kavramlar uygulamada başarılı olmayı sağlayan birer alet sayılırlar.başarılı olmuyorlarsa kötüdür.'' görüşünü savunur.
aslen nereli olduğunu bilmesemde cumhuriyetin yeni ilan edildiği dönemde atatürk tarafından türkiyeye davet edilmiş ve türk eğitim ve öğretim sistemi üzerine geniş bir araştırma yapmış, ve bunu atatürk'e sunarak gitmiştir..