john coltrane

    1.
  1. aşmış jazzcı. Miles davis'le cok guzel duetleri vardır.
    4 ...
  2. 7.
  3. caz dendiği zaman akla ilk gelen isim olmasa da, değeri anlaşıldıkça ve eserleri dinlendikçe, ününün cazseverlerin ötesine geçeceğine emin olduğum üstad.
    3 ...
  4. 22.
  5. frank kofsky’nin “john coltrane and the jazz revolution of the 1960s” kitabında yer almış bir söyleşide kofsky ile coltrane:

    “frank kofsky: bir arkadaşım, genç bir bayan ve onun arkadaşı var; o malcolm x’in konuşmalarında onun yanındaki koltuğa oturanın john coltrane (gülüyor) olduğunu söylüyor

    john coltrane: (gülüyor) evet.

    frank kofsky: ondan etkilenmiş miydin?

    john coltrane: kesinlikle, kesinlikle. kendimi bu adamı görmek zorunda hissettim. ondan çok etkilendim.

    frank kofsky: bazı müzisyenler ise malcolm’un fikirleriyle ve caz müzik arasında bir ilişki var diyorlar.

    john coltrane: evet, ben de öyle düşünüyorum”
    3 ...
  6. 2.
  7. tüm zamanların en büyük saksafon ustası jazz müzisyenidir kanımca. hüznü, yalnızlığı inanılmaz yorumlar. büyük ustadır. miles davis'in yardımlarını görse de bence aşmış yeteneğiyle nasıl olursa olsun, saksafonunun sesini duyurayı başarırdı.
    3 ...
  8. 5.
  9. 1950lerde hard bop türünü incelerken adına sık sık rastladığımız caz sanatçısı.
    2 ...
  10. 3.
  11. 1959 tarihli "giant steps" ve 1961 tarihli "ole coltrane" albümleriyle öyle muhteşem bir müzik icra etmiştir ki , jazz sound'larını ustaca kullanmıştır. hareketlidir coltranın müziği , klasik jazz gibi durağan değildir. blues'un jazz halidir velhasıl.

    ingilizcen varsa şu link seni ilgilendiriyor; yoksa da üzülme kulağın varsa kafi:

    http://www.johncoltrane.com/automat/swf/main.htm
    2 ...
  12. 9.
  13. my one and only love şarkısında saksafonuna "aşkını anlat," demiştir. kelimelerden daha iyi anlatmıştır oda.
    2 ...
  14. 4.
  15. 1967 tarihinde new york´ta eroinden ölmüs olan amerikali jazz saksafoncusudur. 50 lerdeki be-bop ve 60 lardaki hard-bop kusaginin önemli müzisyenlerindendir ve 60 larda bop soundunu tamamen kendi ürettigi "sheets of sound" ismi verilen bir teknikle yorumlamaya baslamistir. 70 lerde baslayan free jazz´a furyasina temel olusturmus müzisyenlerdendir.
    Dizzy Gillespie Big Band´de 1. tenor sax olmak gibi bir onuru uzun süre elinde tutmustur.
    bunun yaninda John Coltrane Quartet isimli jazz tarihinin önemli gruplarindan birini kurmustur. burda McCoy Tyner (Piyano), Jimmy Garrison (Bass) ve Elvin Jones (davul) ile birlikte calmistir ve bunlara cogu zaman miles davis de eslik etmistir. Coltrane´in en önemli ve meshur kaydi 1964 yilinda yaptigi A Love Supreme´dir.
    coltrane sadece klasik jazz formlarini özgün sekilde yorumlayan, yeni formlar gelistiren bir müzisyen degil ayni zamanda afrika etnik müziklerini de free jazz konsepti icinde müziginde deneysel olarak kullanma istegi icinde olan bir müzisyendir. Giant steps albümü her türlü jazz collectionda istisnasiz bulunmaktadir.

    * kisitli sayida yetenekli müzisyene hala verilmekte olan bir coltrane bursu mevcuttur ve bu bursla new york ta okuunabilmektedir.

    giant steps kayidi icin :

    1 ...
  16. 8.
  17. John Coltrane'in Giant Steps'ini çalmayı şöyle tarif ederler : Antreman sahasında önünüzde araba lastikleri var onların ortalarına basarak koşuyorsunuz, saçınız yanıyor ve arkanızdan bir köpek kovalıyor.
    1 ...
  18. 10.
  19. 1959'da bestelediği ve adını sanatçının eşi juanita naima grubbs'tan alan kompozisyonu nefis.

    (bkz: naima)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük