Alman matbaacı mucit Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, 1400 yılları civarında Mainz'da doğdu. Çağının en önemli kişilerinden biriydi.
Baskı tekniklerini geliştirerek bilimin ilerlemesini ve insanlar arasındaki fikir alışverişini kolaylaştırdı.
Matbaacı Coster harf kalıplarını tahtadan oyardı. Halbuki Gutenberg demirden harf kalıpları dökmüş ve böylece müteharrik harflerin yapımını geliştirdi.
Baskı makinelerinde de değişiklikler yapan Gutenberg, ayrıca yağlı ve hafif siyah mürekkebi icat etti.
ilk matbayı kurarak bir ilke imza atan Gutenberg, yaşadığı dönem boyunca bunun keyfini süremedi. Hatta sefalet nedeniyle önce iflas, sonra da vefat etti.
ilk bastığı kitap incil'dir. Bastığı kitaplar şimdilerde çok yüksek fiyatlara aklıcı buluyor.
Gutenberg ile ilgili Osmanlica iki önemli kitap çıkmıştı. ilki istanbul'da 'Gutenberg ve ihtira-i Fenn-i Tab' 1882 yılında, ikinci kitap ise 1894'de 'Gutenberg: Fenn-i Tab'ın Mucidi' adıyla izmir'de basıldı.
tipografik baskı tekniğinin yaratıcısı.1041'de tek tek harflerden oluşan sonrasında tekrardan kullanılabilen metal kalıplar (bkz: hurufat) icat etmiştir.bu tekrar kullanılabilen metal harflerle bastığı ilk kitap incil'dir.
1398 ve 1468 yılları arasında yaşamış, yazı matbaasını bulan alman mucittir.
varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünya'ya gelen büyük mucit'in asıl mesleği demirciliktir. bir ara zanaatkarlık yaptı ve ayna ve benzeri değerli taşlar üzerinde çalıştı, o dönemde yaptığı basım teknikleri üzerinde çalışmaya başladı ve çeşitli deneyler yaptı ancak bunlar için gerekli olan parayı zengin bir ortak bularak sağladı, ancak bu seferde ortağına olan borcu yüzünden araları açıldı ve bütün araç ve gereçlerine eski ortağı tarafından el konuldu.
daha sonraları yine bir alman memurun yardımıyla tekrar bir basım makinası yaptı ve bununla çeşitli kitaplar basmaya başladı. bunun üzerine dönemin alman kontları tarafından korunmaya alındı.
gutenberg yaşadığı sıkıntılara ve zorluklara rağmen basım makinasını icat edip, dünya tarihinin gelişmesine ve reformların yapılmasına ön ayak olmuştu ve gutenberg hiç bir zamanda icat ettiği bu makinadan çok para kazanmadı.
milenyum insanları arasında ilk sırayı almıştır.
tarihi belkide o değiştirdi diyebilirim, çünkü bugunkü değişimlere olanak sağlayan ve gelişmesine neden olan, bilim adına yapılmış en büyük mucizeyi alman johannes gutenberg gerçekleştirmiştir. tarih ona minnettardır.
ilk basmis oldugu incil mainz da kendisi icin acilmis olan muzede sergilenmektedir, yaklasik 1450 yilinda matbaayi bulmustur, ayrica osmanli nin o zamanlar neden geri kaldigina her daim kitaplarda ornek olarak yer bulan cumleye gore de, ibrahim muteferrika 1727 yilinda, ilk defa matbaayi osmanli devleti ne getirmistir.
kucuktum, ufaciktim, ama icim de doluydu; o zamanlar mucitlere ilgim filan vardi, hatta su an hatirlamadigim bir kanalda da, mucitlerle ilgili bir cizgi film yayinlanmaktaydi, birgun yine izledigimde, johannes gutenberg konuk olmustu evime; deniyordu deniyordu bir turlu olmuyordu, oradan para aliyor; harfleri basiyor, ama basimda kullandigi materyaller dayaniksiz oldugu icin, ya eriyor ya da, yuksek maliyet getirisi ile karsi karsiya kalinabiliyordu. ama, en sonunda bulmustu; sanki ben bulmus kadar amutlu olmustum; bir de bu amcayi 1450 tarihi ile birlikte once bir tarih kitabinda, sonra da almanca ogrenirken bir almanca kitabinda gorunce kanim kaynadi kendisine, saygilarimi sunarim. bu arada da, itiraf etmeliyim ki, "matbaayi kim bulmus cocuklar ?" sorusunun sorulmasini her derste bu konuyla alakali olarak her an beklerdim; "hem de tarihi ile birlikte cevap verme" nin de cok buyuk bir is olacagini, ogretmenimin benim hakkindaki dusuncesini daha da pozitif yapacagini dusunurdum...
çok "çillerler" çekmiş bir mucit. incilleri basarken ponsoru maddi desteğini çekince hukuk mücadelesine girmiş ama, kaybedince o ana kadar basılmıış tüm incillerle birlikte her şeyini kaybetmiştir. sonra da sürgüne gönderilmiştir zaten. dönünce de bir psikoposun emrine girmek zorunda kalmıştır. adam kahrından ölmüş yahu.
1398 doğumlu almanyalı mucit. kendisi matbaa alanında devrim gerçekleşmiştir. modern matbaacılık anlayışının babası kabul edilir. mainz şehrinde heykelleri bulunur.