hem ruhu olan, hem de tekniği müthiş gitarist. burda dikkat edilmelidir ki çalabilmek farklı birşeydir, üretmek ise apayrıdır. kendi tekniklerini yaratan gitaristlerdendir. örneğin sadece sol elle sweep picking misali çalma şeklindeki tekniğinin bulucusudur. sahne performansları da süperdir. izlediğiniz videoların kalitesiz olabileceğini düşününüz. uzaylı olduğu düşünülmektedir.. dikkat sakınınız. yemez, ama siz kendinizi yersiniz.
enstrümantal rock tarihinde çığır açmış, dinlemeye doyum olmayan ünlü rock gitaristtir. kendine has bir tarzı olup efsane sıfatını taşıyabilecek nadir kişilerden olduğu kanısındayım. 14 temmuz cumartesi saat 21,30 da başlayacak olan arena kuruçeşme konseri kaçırılmamalı diye düşünüyorum.
Müziksever Joe
Müzikle içli dışlı italyan kökenli bir aileden gelen Joe Satriani müziğe ilk davul çalarak başladı. Tony Iommi, Jimmy Page, Jeff Beck rock gitaristlerini dinlemeye başladı fakat en fazla etkilendiği isim Jimi Hendrix idi. Hendrix'in ölüm haberini duyması hayatında davuldan gitara geçmeye karar verdirtecek kadar derin bir iz bıraktı.
Gitaristlerin Hocası Satriani
1970'li yılların başında önemli caz ustaları Billy Bauer ve Lennie Tristano ile çalışan, dersler alan Satriani ardından 10 yıl süren bir öğretmenlik macerasına başladı. California'daki Berklee Müzik Okulu'ndaki eğitmenliği sırasında Steve Vai, Metallica'nın gitaristi Kirk Hammett, Primus'dan Larry LaLonde, Testament'dan Alex Skolnick, Charlie Hunter gibi gitar dünyasında önemli figürler öğrencisi oldu.
Upuzun Bir Kariyer
1984 yılında kendi şirketinde 5 parçalık kendi adını taşıyan mini albümünü bastıktan sonra 1985'de kredi kartıyla finanse ettiği "Not of This Earth" isimli ilk albümünü çıkarıp bütün dikkatleri üstünde topladı. ilk büyük çıkışını ise 1987'de çıkan "Surfing With The Alien" ile yakaladı. iki milyonluk bir satışa ulaşan albüm tüm zamanların en başarılı enstrumantal rock albümlerinden biri olma özelliği dışında Satriani'nin beste, teknik ve yapım yeteneklerini sergilediği kilometre taşı bir albüm olma özelliğini de taşıyor. Bir çok ödül alan sanatçı 1988 yılında Rolling Stones'in solisti Mick Jagger'in grubunda çaldıktan sonra 1989'da " Flying In A Blue Dream" albümüyle başarısını sürdürdü. iki yıllık bir çalışmanın ardından 1992 yılında çıkardığı "The Extremist" albümüyle büyük bir ticari başarıya imza attı; "Summer Song" parçası bir hit olurken albüm bugün bir rock klasiği olarak kabul ediliyor. 1993'te Deep Purple'ın Japonya turnesinde Richie Blackmore'un yerini doldurdu; topluluğun asil eleman olarak katılma teklifini vizyonuyla uyuşmadığı ve solo kariyerinde daha yapacakları olduğu için geri çevirdi. 1998'de çıkan "Crystal Planet"in ardından çalışkanlığından hiçbir şey kaybetmeyerek hayranlarını, müzik eleştirmenlerini memnun edecek albümlere(Engine of Creation, Strange Beatiful Music, Is There Love In Space) imza atmaya devam etti, ediyor da. En son albümü "Super Colossal" geçen sene çıktı.
1996 yılında hayali olan bir projeye imza atıp onu da büyük bir başarı hikayesine çevirdi. Kendisinin liderliğinde iki tane daha önemli rock gitaristinin sahne aldığı, bu yüzden G3 adını verdiği bir turne serisine imza atan Satriani ile bugüne kadar çalan gitaristler arasında Steve Vai, Yngwie Malmsteen, Eric Johnson, Robert Fripp, John Petrucci, Michael Schenker'i sayabiliriz.
Gerçek Bir Efsane
Joe Satriani kendine özgü beste anlayışı, gitar tekniği, biricik sounduyla rock gitarının en büyük ustalarının yanında haklı yerini alırken 1986 yılından bu yana 10 milyonun üzerinde albüm satışı, 14 Grammy adaylığıyla, kendi zamanının en dikkate değer gitarcısı olduğunu kanıtladı. Bu ticari başarıyı yakalarken bir taraftan da güçlü vizyonunu, müzisyen dostlarının kendisine duyduğu saygıyı, milyonlarca seveninin hayranlığını korumayı başarabilen ender müzisyenlerinden biri. Satriani'nin kendi tasarladığı Ibanez marka gitar serisi, Peavey marka gitar amfisi serisi bulunuyor.
hani ''gitarı çalmıyor konuşturuyor'' gibi laflar vardır ya. işte bu adam onu yapan bir adam. slow şarkılarındaki notaları o kadar özenli seçiyor ki, dinleyene bağımlılık yaptırıyor.
şebnem ferah'ın geçen ay billboard dergisine verdiği röportajda sorulan bir soru züerine hayatında en sevdiği ve her duyulunda içini titrettiğini söylediği forgetten şarkısının her iki bölümünü de tam bir ustalıkla yapmış kişidir. Ben de dinledim ve helal olsun diyorumdur kendisine...
steve vai her g3 konserinde sahneye geldiğinde satriani'yi ellerini göğsünde birleştirip en az üç dört kere eğilerek selamlar ve saygılarını sunar. videoları izleyenlerin dikkatini çekmiştir mutlaka bu ilginç enstantane.
bu yeteneğe, bu ilgiye alakaya, bu şöhrete rağmen bu mütevazilik, bu sempati, bu içtenlik ile gönlümüzü fethetmiş, piyasada duyulmuş pek çok ünlü gitaristin hocası, ruhlu gitarist**.
1995 çıkışlı satriani nin kendi adını verdiği albümü.
tracklist:
01-Cool #9
02-If
03-Down, Down, Down
04-Luminous Flesh Giants
05-S.M.F
06-Look My Way
07-Home
08-Morrocan Sunset
09-Killer Bee Bop
10-Slow Down Blues
11-(You're) My World
12-Sittin' 'Round