uzun ucak yolculuklarinda hissedilen durumdur. cok eskiden yani şehirler arasi yolculuklarin daha cok kara tasiti ile saglandigi zamanlara gidelim. o zamanlar otobuslerde yolculuk yapmak oyle yorucu olurdu ki, evinize ulastiginiz an sanki o mesafeyi yurumuscesine hatta uzakligi uzaklik yapan kilometreleri kat etmiscesine yorulur ve o yorgunlugu iliklerinize kadar hissederdiniz. simdi ise ucak ile bir kac saat icinde gitmek istediginiz yere ulasmaniz mumkun. hatta cok isterseniz ayni gun icinde gidip donme imkaniniz bile mevcut. ama gel gor ki o uzaktaki yarin yanina gidip dondugunuz an oyle bir jet lag olursunuz ki, daha 1 saat once elini tuttugun, nefesin kadar yaninda olan insan simdi yok.
daha o an icinizi kocaman ozlem kaplar da bu jet lag uzun bir sure bunyeden gitmez...
arka odanızda gece gibi karanlık olduğunda sabahları bir türlü uyanmak bilmediğiniz için, ertesi gün ancak sabaha karşı 5-6 gibi uyuyup, bir sonraki gün öğlen 4-5 gibi uyanmanızla da başlayabilecek olay.
uzun mesafe uçuşlarda (istanbul-jakarta gibi) başınıza gelebilecek,mala bağlamanıza sebebiyet verecek sağlık sorunu. aradaki saat farkından oluşacak bünye isyanını söylemiyorum bile.
uzun süreli uçak seyahatlerinde görülen, insan vücudunun zaman dilimleri arasındaki hızlı değişime ayak uyduramamasından kaynaklanan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. jet-lag sadece sinir bozucu olmakla kalmaz, eğer sık aralıklarla tekrarlanırsa beyin sağlığınız için zararlıdır. sıklıkla kıtalararası uçuş yapan insanlar, beyin hasarı veya hafıza zayıflığı yaşayabilirler. muhtemelen bunun sebebi jet-lag sırasında çok fazla stres hormonu salgılanması, bu hormonların beyin lobuna ve hafızaya zarar vermesidir. vardiya usulü çalışan insanlarda da benzer bir risk söz konusu olabilir. çalışma saatlerinde sıklıkla meydana gelen değişiklikler, tıpkı sık yapılan uçak yolculukları gibi, strese neden olmakta, bu da vücut ve beyin üzerinde hasar yaratmaktadır.