jeopolitik konumumuzun ne işe yaradığı sorunsalı

entry15 galeri0
    1.
  1. asırlardır okullarda gözümüzün içine sokulurcasına öğretilen, dünyada jeopolitik konumu olan tek ülke gibi ballandıra ballandıra anlatılması, gerçek hayatta ise hiçbir yaramıza derman olamamasıdır.
    ne işsizliğe çözüm, ne ihracatı arttıran, ne cari açığı kapatan ne de eğitim durumumuza tesir eden ne idüğü belirsiz bir safsatamızdır.
    6 ...
  2. 2.
  3. nice gencin ülkelerini dünya için vazgeçilmez bir köprü sanmalarına yol açmış hadisedir. günümüzde bir takım yerlere ulaşmak için farklı seçenekler bulunmuş olduğundan dolayı konum monum işe yaramamaktadır. karadenizden sıcak denizlere çıkmak gibi emeller güncelliğini kaybettiğinden artık hikayedir. geçmiş olsun.
    2 ...
  4. 3.
  5. iyidir hoştur da, hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak başa beladır.
    2 ...
  6. 4.
  7. tarihten yola çıkarsak, almanyanın konumu yenilince bizimki de yenilmiş sayıldı.

    (bkz: almanya yenilince biz de yenilmiş sayıldık)
    6 ...
  8. 5.
  9. anadolu bulunduğu konum itibariyle yayılmacı politika izleyen tüm devletler için önemli rol oynamıştır. yalnız, anadolu derken günümüz türkiyesi anlaşılmamalıdır, ırak topraklarında kalan musul ve kerkük ile suriye'nin kuzeyi de anadolu'nun doğal uzantısıdır. çoğu kişinin bildiği gibi mısır ile hititler arasında süren 16 yıllık savaş* savaş suriye'nin sözünü ettiğim bölgesi için yapılmıştır zira suriye mısır'ın güvenlik subabıdır bu durumu günümüze daha yakın bir tarihte olan napolyon'un mısır'ı işgal etmesinden sonra suriye üstüne yürümesiyle de örnekleyebiliriz suriye kontrol altına alınmadan mısır'da kelimenin tam anlamıyla hakim olamamakla birlikte sürekli diken üstünde kalınır nitekim ingiliz donanmasının da desteğiyle osmanlı ordusu* napolyon'u aka'da yendiğinde napolyon bu bölgeden çekilmek zorunda kalmıştır. 1. dünya savaşından sonra fransızlar'ın suriye'yi de yitirmemek için tbmm hükümeti'yle ankara antlaşması'nı imzalama yoluna gitmiştir ki mısır'a egemen olan ingiltere'ye karşı bir kozu olsun. iskender'in anadolu'yu aldıktan sonra bir imparatorluk kurabilmesi, roma'nın anadolu'ya egemen olmasından sonra mısır'a yönelebilmesi ve nihayetinde bugün hâlâ tartışılan osmanlı - iran savaşlarının sade bir mezhep savaşı olduğu yanılgısının iki türk ve müslüman devletin cihan hakimiyeti fikri -cihat da denebilir- için öncelikle bölgelerinde güçlü ve buraya tam anlamıyla hakim olmak gerektiğinin bilincinde olmamaktan ileri gelmektedir. suriye ile devam edelim. bugün türkiye niçin suriye ile bu kadar yakından ilgilenmektedir. tek açıdan bakılarak yürümüyor bu işler ne yazık ki.
    2 ...
  10. 6.
  11. sürekli başımızın dertte olmasına yarar. sorun üzerine sorun.
    0 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. -rusya, gel şu sıcak denizlere inme sevdasından vazgeç.

    + olmaz abi, kaç yüzyıllık politika, kolay mı.

    - oğlum, her yanımız deniz, hiçbir faydasını göremedik.

    + siz kullanmayı bilmiyorsunuz abi. biz olsak neler yaparız.

    - örnek ver.

    + dur, düşüneyim biraz.
    1 ...
  15. 9.
  16. (bkz: şili nin nasıl oluştuğunu merak etmek)

    bunu düşününce geriye kalan hiçbir şeyin öneminin kalmadığının anlaşıldığı sorunsal. adamlar bu tarz cins bir konumdalar ama hiç çıkıyor mu haberlerde şilililer jeopolitik konumlarından rahatsız diye?
    0 ...
  17. 10.
  18. (bkz: petropolitik) konum yanında pek ehemmiyetli olmayan konumdur.
    şaka bir yana;
    anadolu yarımadasının jeobilmemnepolitik konumu kullanmanıza göre leyhte veya aleyte etki edecektir. siz bir osman gazi-fatih-kanuni iseniz bu konumunuzla 3 kıta 7 iklim bir cihan devleti geliştirip milleti haraca kesebileceğiniz gibi, basiretsizlik gösterirsenizde elde avuçta ne var ise bir çırpıda kaybedebilecek iç ve dış dinamiklerin etkisine kuvvetli maruz kalabilirsiniz.
    yaşadığımız topraklarda nice medeniyetler can bulmuş, nice devirler açılıp kapanmıştır.
    bu açıdan dendiği gibi jeopolitik ehemmiyetimiz çoğu zaman olduğu gibi başa bela olmuştur.
    (bkz: Kara Hakimiyeti Teorisi)
    (bkz: Kenar Kuşak Teorisi)
    0 ...
  19. 11.
  20. kullanmayı bilmeyenlerin elinde ne işe yaradığı bilinmeyecek sorun. türkiye gerçekten önemli bir jeopolitik konumda. ama yıllarca ona göre hamleler atılmadı.
    0 ...
  21. 12.
  22. --spoiler--
    toprağı sıksan şüheda idi
    cennet vatanı güzelliği idi
    belki yarın yarından da yakın idi
    belki bir şaraptı bir güzellikti
    her şey idi, belki toprağın en güzeli id
    demek ki kalmamış o güzellikten o eserden eser
    belki de cenneti de cehennemi de bu toprakta yaşadığımız için böyledir
    arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın idi
    uğratmak isteyen'ler vardır bugün!..
    --spoiler--
    0 ...
  23. 13.
  24. sırf bu gibi sebeplerle kürtler kurtuluş savaşına katılmamıştır. jeopolitik konum bir işe yarasaydı , aslanlar gibi düşmanla çarpışırlar ve vatan savunmasına iştirak ederlerdi. ama madem bir işe yaramıyor o zaman ingilizlerden yana olalım demişlerdir.
    0 ...
  25. 14.
  26. yıllarca yalan yanlış, abartılarak anlatılan bir hadisedir. biz lisedeyken buna güvenip "biz amerika'yı savaşta yeneriz" diyen bir güruh vardı. "çok stratijikiz lan biz, biz olmasak var ya ne olur buralar biliyon mu üüüüffff üf üf üf" diyip durdular. biz buradayken adamlar ırak'ta bir milyon, afganistan'da yüz bin kişiyi öldürdü. biz buradayken filistin yerle bir oldu gözlerimizin önünde çocuklar katledildi. biz buradayken israil ortadoğu'da resmen tekelini ilan etti. bunların hepsi biz çok "stratejikken" oldu.
    2 ...
  27. 15.
  28. herhangi bir sınırın, konumun sadece harita çizerken işe yaradığının farkında olmayan kitlece önemsenen sorunsal.

    sınırlar, sadece içinde çıkan doğal kaynaklar kadar değerlidir. bu kadar.

    +ama ülkemizin doğu ile batı arasında köprü olması?
    -siktir git çocuk!
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük