pozitif bilimdir. evet Türkiye'de hak ettiği değeri bulmadığı gerçeği vardır işte bu yüzdende ingilizcesini okuduğum bölümdür. kimsenin küçümseme hakkı yoktur en azından 'hemen her şeyin kısa tarihi - bill bryson' kitabını okumadan.
"iş sende bitiyor"un meslek hali. okumuş olmak için okunursa her meslekte olduğu gibi evet, iş yok. bunu saçma sapan genellemelerle de değerlendirmenin mantığı yok.
bölüm ve meslek kavramını arz-talep meselesi haline getirmenin ne kadar yanlış olduğu gerçeğini de tokat gibi çarpar insanın suratına. deprem ve etkilerinin yeterince önemsenmediği ülkemizde, jeoloji mühendisliği de buna paralel olarak ilgi görmüyor ve payına da işsizlik düşüyor. petrol ve maden varlığı açısından ülkenin ne kadar zengin olduğundan da girersem konuya, başını duvarlara vuracak çok insan var maalesef.
insan okur ve araştırırsa, bu bölümün ne kadar gerekli ve değerlendirilebilir olduğu farkına varır.
lys de 200 bininci olup güzel bir üninin bu bölümüne gidilebilir. bir arkadasım 200 kusur bin oldu ve dokuz eylül jeolojiye gitti. simdi ne olacak bu arkadas? işsiz mi?
türkiye nin bilime ne kadar değer verdiği ile doğru orantılı bir öneme sahip olan mühendislik bölümüdür. ilgilendiği çok geniş bir alanı olmakla beraber, türkiyemizde layık olduğu saygıyı bırakın, insanlarımız bu mühendisliği mühendislikten saymamak kadar bilgisizliğe düşmüşlerdir.
yer altı, yer üstü kaynaklarımızın aranması, fayların belirlenmesi, deprem ve heyelan konusunda söz hakları ve bilgilerinin olması, her türlü yapıların yapılmasında, jeolojik yapının önem arz etmesi bu mühendisliği önemli kılmaktadır.
nekadar kalitelidir, iş imkanı verir tartışılır. Ancak mühendislik olmadığını kanıtlamaya çalışmak, bok atmak gereksiz. Sonuçta okunması en zor mühendisliklerden biridir. Okuyan insanlara saygı duyulması gerekir.
inşaat mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, makina mühendisi.. ve hatta ben bir de mimar'ları ekleyeyim gül hatrın için.
bir inşaat için gerekli olan, mimari proje, statik proje "jeoloji mühendisi" nin hazırlamış/hazırlayacak olduğu zemin etüt rapor olmadan bir sike yarıyor mudur?..
bir zeminin taşıma gücü hesabı yapılmadan üzerine herhangi bir yapı yapılabiliyor mudur?..
veyahut yapılacak olan yapının olduğu arazi, imar planlı değil ise, yine jeoloji mühendislerinin hazırlamış olduğu "imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt" yapılmadan imara açılabiliyor mudur?..
ya da şöyle söyleyeyim, bir jeoloji mühendisi hazırladığı "imar planına esas" raporda "tehlikeli alan" yazdığı zaman çivi çakabiliyor musun?..
heyelan bölgelerine yapılacak yapılar için şev hareketliliğinin "iklonometre" ile ölçülmesi ve değerlendirilmesi yapılmadan yapılacak olan yapı için önlemler alınabiliyor mudur?
deprem riski analizi veya bölge jeolojisi hakkında bilgi sahibi olmadan "deprem" hakkında bir bilgiye sahip olabiliyor musunuz?
petrol rezervleri açısından, petrolün oluşabileceği alanların analizini yapabiliyor veya kapanların yerlerini tespit edebiliyor musunuz?
binlerce hektar arazin var, jeoloji mühendisi imzası olmadan su için "arama-kullanma" belgelerini alabiliyor musun?..
kanalizasyon - köprü - baraj - gölet - demir yolu - karayolu - hes projelerinde güzergah ve proje etütleri yapılmadan projelere başlanılabiliyor mu?..
ya da mta'da jeoloji mühendislerince hazırlanan "jeoloji haritası" elinde olmadan bölge jeolojisi ve yapısı hakkında bilgi sahibi olabiliyor musunuz?
madenler ile ilgili mevzulara "maden mühendisi" kardeşlerimden dolayı, etkinliğimiz ve var olmamız gerektiğini tartışmıyorum. rezerv hesapları, maden arama ve rezerv sondajları, açılacak veya açılmış olan galerilerde jeoloji mühendisine duyulan ihtiyaç ki bunu da öyle açıklayayım;
galeri de krom seviyeleri geçiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz ki karşınıza bir "fay" çıkıyor. galerinin hangi tarafa doğru ilerleyeceğini belirleyebiliyor musunuz?..
jeoloji mühendisi işsizmiş..
bu kadar çeşitli projelerde etkin bir biçimde bulunan "mühendislik" dalı için bilip bilmeden "işsizler yeeaaaw" muhabbeti çevirenlerin alınlarından öpüyorum.
bölüm zor diyenlerin de aynı şekilde..
zira, her meslekte olduğu gibi başlamış olduğunuz şeye ilgi duymuyor ve benimseyemiyorsanız her bölüm zor gelir insanlara..
arazi ve şantiye istemiyorsanız, böcekten korkuyor, toz'u sevmiyorsanız bu meslekte bürodan ileri gidemezsiniz söyleyeyim.
ancak durumunuz müsait, arazi ve şantiye ortamından herhangi bir çekinceniz yoksa bırakın türkiye'yi dünyadaki en güzel yerleri keşfedebilir, hiç kimsenin göremeyeceği manzaraları görebilir, çok farklı duygular içeren maceralar yaşayabilir, binlerce farklı insan tanıyabilirsiniz..
bölümü seçen ilerde meslektaş olacağım arkadaşlarıma sesleniyorum "korkmayın".
sevdiğiniz ve istediğiniz sürece bu meslekte her alanda iş var.
iş falan olmayan üniversiteye başlayan liseli beyanatıdır. eğer bu ülkede aç kalmak istemiyorsanız iyi bir elektrik-elektronik mühendisi olmanız yeterlidir.
Jeoloji mühendisi olarak piyasada para kazanılmaz diye düşünen arkadaşlar zaten bu mesleği yapmaya hazır olmayanlardır. Şantiyelere at bakalım kendini nasıl para kazanıyorsun . Ama mesele yer mi yemez mi meselesi tüm sorun bu. Bir de her meslek dalında olduğu gibi eğer şantiyede jeoloji mühendisi olacaksan kendini yetiştireceksin her gün yeni birşeyler öğrenerek kendini donanımlı tutmanda şart.
Jeoloji Mühendisliğinde okuyorum. Yazılanları görünce çoğu insanın cahil cühela konuştuğunu gördüm. Öncelikle iş imkanı yok yada okuyan işsiz terimlerini direk görmezden gelin. Emin olun ya bitiremediklerinden yada bilmediklerinden böyle sallıyorlar. Jeoloji mühendisliği günümüz şartlarında gerek eğitim gerek iş şartları bakımından en zor bölümdür. Bölümü, tanıdığım jeoloji ve inşaat mühendisleri aracılığıyla yazdım ve çok memnunum. Günümüzde aklınıza zemin ve zeminaltı ilgili gelebilecek herşey jeoloji mühendisinin elinden geçmek zorunda. iş yelpazesi oldukça geniş. Maaşı oldukça iyi. Bir zemin etüdünden 1000tl civarı para alabiliyorsunuz. Keza özel bir şirkette çok güzel paralar kazanabilirsiniz. Bunu çevremde bu işi yapanlardan okuyarak ve görerek söylüyorum. Altınıza arabanızı alıp arazi arazi gezeceğiniz bir meslek. Korkmayın, gelin. Aşırı derecede zevkli bir bölüm.
Birlikte çalıştığım meslek grubudur.
Çok azı laboratuarda denetçi olma şansı yakalarken, diğer büyük kısmı arazide sondaj mühendisliği yapmaktadır.
Cazip gelmediğinden boşuna vaktinizi ve paranızı harcamayın mühendisliğidir.
Jeoloji Mühendisliği; yer kürenin oluşumu, davranışları gibi bir çok bilim dalına ışık tutan konularıyla aynı zaman da içerisinde bulunduğum mühendislik dalıdır.
Bu mühendisliğin en sevilen yanı dünyayı keşfetmektir. aynı zaman da
Paleontoloji alanı ile tarihte yolculuk yapar,
Maden Jeolojisi ile madenleri inceler,
Mühendislik Jeolojisi ile zemin davranışlarını inceler ve ona göre iyileştirme çalışmalarında bulunur,
Mineroloji alanı ile diğer bilim dallarına ışık tutar,
Yapısal jeoloji ile depremlere fay hatlarına dokunur,
ve daha bir sürü alanı ile keyifli bir ama bir o kadar da zorlu bir üniversite hayatı geçirirsiniz.
arazide çalışmayı ve keşfetmeyi seven kişilerin tercih edebileceği on numara bölümdür.