jeoloji

entry21 galeri1
    1.
  1. yer ile ilgili herseyle ilgilenen bilim dali.
    2 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. tercihlerimde belirttiğim, çıkarsa itü, istanbul üniversitesi'nden birisinde kendimi bulabileceğim bölüm. bunun bir de jeofizik ve jeodezi versiyonları var. onları da belirttim ösym kardeşe.
    1 ...
  5. 4.
  6. hay lahnet kazandığım güne okuduğuma okuyacağıma bin pişman olduğum bölüm...
    1 ...
  7. 5.
  8. yeryüzünün oluşumundan bu zamana kadar geçen olayları takip eden bilim dalı. petrol, maden ve deprem üzerine çalışan bölümdür. türkiyede bu mesleği yapanlara jeoloji mühendisliği unvanı verilmesine karşın yurt dışında jeolog olarak nitelendirilir.
    0 ...
  9. 6.
  10. mühendisim deyip boşta gezenlerin çok olduğu bi bölüm,
    ayrıca bu tip fosiller everimleşmelerini derslik yerine kantinlerde gerçekleştirirler.
    1 ...
  11. 7.
  12. JEOLOJi NASIL TANIMLANIR?

    Jeoloji,insanlığın dünyayı tanıma ve yorumlama ihtiyacına yanıt veren ve 5 temel bilim (biyoloji, fizik, kimya, matematik ve jeoloji ) arasındaki yerini almış bir bilim dalıdır. Geo(Yer) ve Logos(Bilim) sözcüklerinden türeyen Jeoloji(Geology); Yerkürenin tasviri ve evrimini inceleyen tarihsel doğa bilimidir.

    Geniş anlamı ile jeoloji, yerkürenin güneş sistemi içindeki durumunu, yerkürenin fiziksel özelliği ve kimyasal bileşimini, iç ve dış kuvvetler etkisi ile uğradığı değişiklikleri, beş milyar senelik süre içindeki gelişimini, canlıların ortaya çıkışlarından günümüze kadar geçirmiş olduğu evrimini inceler. Daha dar anlamda jeoloji, özellikle ortalama kalınlığı 35 km olan yerkabuğunun bilimidir.

    Jeoloji yeryuvarını oluşturan malzemeyi (mineraloji, petroloji, petrografi), o malzeme üzerine etkiyen işlevleri ve ortaya çıkan ürünleri (jeomorfoloji, sedimantoloji, yapısal jeoloji), yerin tarihini (tarihsel jeoloji), fosilleşmiş hayat formlarını (paleontoloji), yeryuvarını oluşturan malzemenin kimyasını (jeokimya), yerkabuğundaki su ve maden yataklarını (hidrojeoloji, maden yatakları, endüstriyel hammaddeler) inceler, dinamik yeryuvarının işleyişini araştırır (tektonik, jeofizik) ve bununla ilgili jeolojik tehlikeler hakkında öngörüde bulunur, mühendislik yapıları ve arazi kullanım kararları için duraylı alanları ve mühendislik sorunlarının çözümünü (mühendislik jeolojisi, jeomekanik) tanımlar Diğer bilimler gibi görünen ve görünmeyen yönleriyle dünyayı insanlar için anlaşılabilir kılmayı hedefler.
    http://www.jmo.org.tr/gen....php?grubu=MESLEKi%20ALAN
    0 ...
  13. 8.
  14. kanımca türkiye'de en iyi jeoloji eğitimini itü ve hacettepe vermektedir.
    0 ...
  15. 9.
  16. ne olacaksın sen şimdi denildiğinde apışıp kalınan bölüm.
    1 ...
  17. 10.
  18. bölümle hiç alakası olmamasına rağmen alınması zorunlu olan illet derstir. dersin, 200 sayfalık bir kitabın her satırını ezberlememizi bekleyip bizi bilgisayar sandığını düşündüğüm bir hocası vardır. final sınavında bize hayatımızın kazığını atmış hocanın bütünleme sınavında kimbilir ne soracak düşüncesi bile aşırı heyecana ve paniklemeye sebep olmuştur.
    amfibol [na ca2 (mg, fe, al)5 (si al)8 o22 ( oh)2]
    mika [k al2( si3 al) o10 ( oh)2] gibi 35 adet minerali formülüyle ezberlemek yetmiyormuş gibi levha tektoniği ve jeolojik zamanlar konusu da beni benden almıştır.
    bihter ziyagil gibi hocanın karşısına dikilip " o kadar şey ezberledim o kadar çalıştım beni bırakmeyı göze alabiliyormusun? benden daha iyi jeoloji biliyor musun? beni bırakmayı ya beni, beni, beni beni teoriyi"
    demeyi düşünecek kadar psikopatlaşmışımdır.
    3 ...
  19. 11.
  20. Yerkürenin güneş sistemi içindeki durumunu, onun fiziksel ve kimyasal özelliklerini iç ve dış kuvvetler etkisiyle geçirmiş olduğu değişiklikleri iç ve dış etkenler nedeniyle meydana gelen değişimleri inceleyen bir bilim dalıdır.Basit olarak söyleyecek olursak üzerine bastığımız her nokta jeolojidir.
    0 ...
  21. 12.
  22. yerkürenin oluşumundan günümüze kadar gelişen evrimini araştıran çok yönlü bilim dalı. sadece dünyanın yer kabuğunu araştırmaz, yerkürenin üzerindeki canlıların evrimine kadar genişçe araştırma konusuna sahiptir.
    1 ...
  23. 13.
  24. jeofizik ve maden mühendisliği ile yetki kavgasında olan bilim dalıdır.
    1 ...
  25. 14.
  26. Yerkürenin altındaki oluşum çıplak gözle görünmediği için yoruma açık olan bilim dalıdır. Türkiye'de Özel sektörler uzman jeologlar bulmakta güçlük çekmeleri, bölüm üniversite profesörlerinin bile işlerini sevmemeleri madenciliğimizin geleceği açısından vahimdir.
    0 ...
  27. 15.
  28. 16.
  29. yer bilimi.

    bir doğa bilimi olmasıyla birlikte yerkürenin evrimini inceler.
    yeryüzünün oluşumundan bu yana evrimini incelerken bir yandan da bu evrimin insanoğlunu gelecekte nasıl sonuçlarla karşılaştırabileceği üzerine yorum yapmaya çalışır bu bilim.
    0 ...
  30. 17.
  31. yer denilince insanların aklına sadece taş toprak gelir, bilinenin aksine yer kürede olan bütün doğa olaylarını inceleyen bilim dalıdır.
    0 ...
  32. 18.
  33. Toprağın yapısı,değişimi gibi yeri kapsamlı olarak inceleyen bilim dalı.
    1 ...
  34. 19.
  35. 1 numarası celal şengör olan bilim dalı,
    1 ...
  36. 20.
  37. yer bilimi anlamına gelen yabancı dil kökenli sözcük.
    0 ...
  38. 21.
  39. insanların muhtaç olduğu bir bilim dalıdır.
    özellikle son dönemlerde ortaya çıkan doğal madde azlığı ve buna bağlı olarak gelişen yeni ham madde arayışları için jeolog ve jeoloji mühendislerine talep zamanla artacak -ki şu aralar gelişmiş ülkeler bu konuda inanılmaz hassas davranıyorlar.- ve zorunlu bir ihtiyaç olacaktır.

    hatta jeolojinin ilgi alanı o kadar büyüktür ki sadece dünyada var olan her şeyle ilgilenmez, ayrıca diğer gezenlerin jeolojisi konusunda da önemli bilgiler sunar.
    bu gezegenlerin iç yapısını jeologlardan başka kimse açıklayamaz.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük