-Levha tektoniği ve deprem araştırmaları
-Sismik yöntemlerle karada ve denizde jeolojik yapıların araştırılması
-Jeolojik zamanlardaki yer manyetik alanının belirlenmesi
-Yeraltı kaynaklarının araştırılması
-Çevre jeofiziği
-Arkeolojik araştırmalar
-Atmosfer ve uzay araştırmaları
-Termal alan araştırmaları
-Geoteknik / Zemin araştırmaları.
fiziğin yere uygulanması esasına dayanan ve kendine özgü fiziki parametreleri ile ulaşılamayan derinliklere sayısal sonuçlar ve yorumlar getiren, kocaeli depreminden sonra halk arasında deprem mühendisliği olarak keşfedilen bilim dalı.
jeofizik mühendisi olacağım dediğimde karşımdaki insanın o ne diye sormasına sebep olduğu ve benım her defasında anlatmaktan sıkıldığım ve mensup olduğum bilim dalı.
hacettepe üniversitesi yer bilimleri için jeofizik tek bir isme karşılık gelir.*.sanırım bölüm kurulduğundan beri bu dersi o vermektedir. değişik bir derstir onunla daha değişik, anlaşılamaz hale gelir. sağolsun varolsun. *
yeraltında bulunan derin hammadde yatakları ve enerji kaynaklarının yerlerinin tespiti, verimliliklerinin arttırılması, işletmeye açılması konularında çalışma yapan bilim dalıdır. jeofizik mühendisleri normal şartlarda jeofizik etütler ve deprem üzerine çalışmalar yaparlar, ancak burası türkiye olduğundan sadece dil bildiği için alakasız firmalarda*, alakasız pozisyonlarda görev alıp* 25 yaşında eşşek* yüküyle maaş alabilirler. işte sırf bu yüzden itü'ye kapağı atarsam bir şekilde kotarırım düşüncesi içerisinde bu sene girdiğim bölümdür. ayrıca unutmadan ;
jeoloji bilimi yer yüzeyini 2 boyutlu olarak incelerken, bu bilim dalı işin içine yer altını da katarak 3 boyutlu inceleme olanağı sağlar. bu bölüme girecekler fizik ve matematiği su gibi bilmelidir ve sevmelidirler ki okurken zorluk çekmesinler ve 4 yılda bitirebilsinler.
yeryüzünün yapısını matematiksel ve fiziksel teoremlere göre inceleyen ana bilim dalıdır. jeolojinin yorumlayamadağı noktada devreye jeofizik girer. mühendislik dallarında bitirmesi ve okuması en zor olanlardan biridir.
yerfiziği olarak da bilinir, fiziğin temel ilkelerinden yararlanılarak, suküre ve atmosferi de içerecek biçimde yerin araştırılmasını konu edinen bilim dalı. ülkemizde daha çok deprem sonrası ve petrol, maden aramalrının hız kazanmasıyla tanınmaya başlanmış bilim dalı.
uyguluma alanları şunlardır:
levha tektoniği ve deprem araştırmaları
sismik yöntemlerle karada ve denizde jeolojik yapıların araştırılması
jeolojik zamanlardaki yer manyetik alanının belirlenmesi
yeraltı kaynaklarının araştırılması
çevre jeofiziği
arkeolojik araştırmalar
atmosfer ve uzay araştırmaları
termal alan araştırmaları
itü, katü, saü, koü gibi üniversitelerde jeofizik mühendisliği bölümü mevcuttur.