Açık sarı, suda çözünebilen ve hayvanlardan elde edilen pelte kıvamında, suda kaynatıldığı zaman çözünen, oda sıcaklığında katı hale geçen bir proteindir.
Jelatin, yüksek derecede Hidroksiprolin içerikli bir proteindir. Kıkırdak, katılgan dokular, deri, saç ve tırnaklar için esas yardımcı ve destekleyici bir nevi amino asittir. Gerçi vücut amino asitleri kendi bünyesinde oluşturmaktadır ama bunların uygun bir şekilde anabolizma edilmesi gerekmektedir. Antreman sırasında eklem problemlerinin çözümüne ve kıkırdak yenilenmesine oldukça destek sağlar. Ayrıca yapılaşma proteinlerine yüksek derecede yardımcı olur. Kollagen-Protein'den oluşan Hidrolisat diye adlandırılan maddelerin Jelatin içinde bulunmasına dikkat ediniz. Çünki vücut tarafından daha kolay ve daha iyi bir şekilde değerlendirilir.
gelatin ve sigir jelatini olarak da bilinir.
--spoiler--
E 441 kodlu gıda katkı maddesi olan jelatin, sığır ve balık gibi hayvanlardan elde edilen, hayvansal kaynaklı bir proteindir.
Jelatinin %83'ü protein, %15'i su ve %2'si de mineraldir.
Jelatin, hayvanların kemiklerindeki, bağ dokularındaki, bağırsaklarındaki ve organlarındaki kolajenlerin kısmi hidrolize edilmesi ile üretilir. Bu hammaddeler, kesimhanelerden ve entegre tesislerden, en üst düzey hijyenik şartlarda ve insan tüketimine uygun koşullarda toplanmaktadır.
--spoiler-- http://www.hammaddeler.co...amp;id=470&Itemid=198
Turkiye'de gida piyasinda yogurttan, cikolotaya, dondurmaya bircok alanda kullanilmaktadir, hatta objektif programi yogurtta kullanimi yasak olmasina ragmen kullanildigina dair bir haber yapmisti.
Asagidaki link'tede bu urunun kontrolsuz kullanimi ve helal gida standardi ile ilgili bir roportaj var.
çikolata, tatlı, şarap, marshmallow hatta ve hatta yoğurt yapımında kullanılan hede. Lakin yurdum gıda üreticileri ürünlerin üzerine koymazlar bir açıklayıcı etiket vejetaryensen eğer içer yersin jelatinli gıdaları..
gıda sanayide kıvam arttırıcı olan kullanılan toz halinde satılan madde. yapımı kabaca şöyledir: ham deri işletisinde derinin hayvanın et tarafında kalan kısmına etleme (demirleme) işlemi uygulanır, yani hayvanın derisini istenen kalınlığa getirmek için yapılan işlemdir. genelde yağ, kıl ve ölü deri çıkar. bu atıklar jelatin fabrikalarına satılır. devamından bahsetmeyeceğim yoksa mideniz kaldırmayabilir. daha önce hem gıda sanayiinde hem deri sanayiinde çalışmış biri olarak söyleyeceğim. içinde jelatin olan her ne varsa yemeyin. zaten yapılırken kokusunu alınca uzun süre bir şey yemeniz zorlaşacaktır. neden bisküviyi yerken bu kokuyu almıyorum diye bir soru sorarsanız, cevabı basit yapay aromalar .
hayvansal atık, evet atıklardan elde edilen kıvam verici. Light urunlerin çogunda vardır. bir urunun yag oranını dusurmek tabi ki de kıvamın kalitesini dusurur, o kıvamı yine eskisi kadar kaliteli(!) hale getirebilen katkı da jelatindir.
E441 diye de bilinir, ithal urunlerin etiketlerinde açıklamasız E441 veya jelatin yazıyorsa bilin ki o %99.9 domuz jelatinidir.
Afiyet olsun.
not: çogu sampuan, ve jel kivaminda olan neredeyse her seyde de vardır ayrıca.
Jelatin jelibon tarzı hazır gıdalarda bulunur. Aynı zamanda telefon koruyucusu olarak kullanılır yani jelibon yiyince telefonun ekran koruyucusunun yemekten pek bir farkı yok. Yurt dışında çoğunlukla domuzdan elde edilir eğer jelibonda dana jelatini yazmıyorsa hayırlı olsun domuz jelatini yediniz.