Skandal, kin itikam ve torpil elbette jean monnet bursuna da sıçrayacaktı. O değil de yurtdışından yeni gelmiş bir mala bile sırf kamuda çalışıyor diye burs vermişler. Soruyorum adama o parayla ne yaptınız master mı yokk diyor, staj mı yok diyor. Lan anasını satayım hani bunun üc aylık raporu vardır cartu curtu adam almıs parayı yurtdısında da zaten görevliymiş. al sana burs al sana torpilsiz burs. Allah hepinizin belasını versin, burnunuzdan gelsin. Cocuklarınızdan cıksın. Amin
Torpilin bulmadığı demis ya bir arkadas cok güldüm valahi, kamuda giren tüm niteliksizlerin burs aldıgı kamu kontejanın en fazla oldugu burs. Kirlenilmemiş hicbir sey kalmayacak ülkemde ve tabii Jean monnette bundan nasibini alacak. Kamudaki adam avrupa birliğini bilip de yapacak hem zaten kamuya secilmisse dayısı da vardır. Off aklımda deli sorular
bu sene sınavında skandal soruların sorulduğu burstur. sordukları sorular yıllardır az buçuk bellidir. ilköğretim hatıralarıma dönerek "bu sene sınav sorularını tübitak hazırlamış" geyiklerini bile yaptırmıştır.
acilen son başvuru tarihini değiştirmesi gereken burs. son başvuru pazartesi ama ielts sonuç görüntüleme sayfası çöktü, nasıl başvuralım ya anam babam şimdi?
Hatırladıgım kadarıyla 2011-2012 yılı eğitim yılı yazılı sınav soruları:
1) ab bütünleşme sürecini a) genişleme (25 puan) b) derinleşme (25 puan) konuları bakımından, temel konuları ele alarak açıklayınız.
2) üzerinde çalışmak üzere başvurduğunuz alanın a) ab içinde temel ilkelerini ve uygulanan politikalarını (25 puan)b) ab'ye uyum konusunda gelinen aşamayı ve ab müktesebatına şu anki uygunluğunu (25 puan)açıklayınız.
Sınav öncesi kokteylde öğrencilerin diğer katılımcılardan(kamu ve özel şirket çalışanları, akademisyenler) ayırmak çok kolay olsa da, sınav başlangıcında insanı gülsem mi aglasam mı cinsinden sorularına maruz bırakanların kim oldugunu kestiremedim.
Yazılı sınavında çok eğlendiğim bir burs.
bursiyer seçme sürecinde hiç torpilin dönmediği ve miktarın da hiç az olmadığı yegane burslardandır. süresi 3-12 ay arasında değişen eğitim programlarını (master ya da doktora sırasında araştırma gibi )kapsar. şimdi bursu daha yakından inceleyelim isterseniz.
bursa başvururken belli bir seviyede toefl skorunuz olmak zorunda.* aslında ingilizceyle kısıtlamamak gerekir zira ab'nin ruhu gereği sınava istediğiniz ab dilinde girebilirsiniz. yani ben çekçe cevaplamak istiyorum deseniz kimse itiraz etmez, sadece bursu aldığınızda çekçe eğitim veren bir üniversiteye gitmek zorunda kalırsınız (söylemeye bile gerek yok ama yine de değineyim, türkçe bir ab dili olmadığı için türkçe başvuramıyorsunuz). dil yeterliliğine ek olarak her belgenin ya orijinalini ya da noter onaylı kopyasını vermek zorundasınız. burası gerçekten önemli çünkü üniversiteden ya da başka bir resmi kurumdan aldığınız aslı gibidir onayını kabul etmiyorlar. bu yüzden sizi hemencecik ilk aşamada eliyorlar. bursa başvururken hali hazırda üniversite öğrencisi ya da kamu veya özel sektör çalışanı * olmak zorundasınız. yani lisansı bitirip, işsiz kalıp ee bari bu bursa başvurayım demek olmuyor. bütün bu gereklilikleri sağlıyorsanız başvurabiliyorsunuz. bu arada başvuru formuna seçtiğiniz müktesabat başlığını da yazıyorsunuz. öyle her konuya burs veren bir kurum değiller. türkiye ve ab arasında müzakere edilmekte olan 30'dan fazla alandan birini seçmek zorundasınız ne yazıkki. bu gayet elinizi kolunuzu bağlayan bir şey zira "balıkçılık" başlığında nasıl bir master yapabilirsin, yapsan da dönünce ne işine yarar bu? hukukçular çok daha avantajlı görünüyor başlıklar açısından.
başvurusu kabul edilen adayların ismi yayınlanıyor sonrasında, tabii bu bir hayli uzun bir zaman alıyor. başvurusu kabul edilen adaylar bir adet yazılı sınava giriyorlar devamında. yazılı sınavı bursa başvurdukları dil üzerinden cevaplamaları bekleniyor. burada size 2 soru, 3 saat zaman ve 6 adet sayfa veriyorlar. ilk soru genel olarak avruba birliği ile ilgili. ab genişleme tarihinden gelebilir, türkiye-ab ilişkilerinden gelebilir, artık ne çıkarsa bahtınıza... bu soruyu iyi cevaplamanız gerekiyor. detay bilgiler vermek, birkaç akademisyen adı kullanmak, "zaten daha önce de şu şu olmuştu" gibi konuya hakim olduğunuzu belirten şeyler yazmak size fayda sağlar. ikinci soru da "seçtiğiniz müktesebat başlığında ab'ye uyumun türkiye açısından faydaları sizce nelerdir?" gibi bir şey oluyor. soru fazlasıyla genel olduğu için siz yine detay konulara girip ne kadar bilgili olduğunuzu göstermelisiniz. şöyle ki: "... başlığında ... yılından beri ab açık koordinasyon metoduyla karar alıyor. türkiye'de de bu metod .... yollarıyla uygulanırsa envai çeşit fayda sağlanır." bu şekilde 2 soruyu da cevapladıktan sonra sancılı bekleme süreci başlıyor. bir hayli uzun bir zaman sonra mülakata çağrılanlar açıklanıyor. o listedeyseniz, yolun en zor kısmını atlatmışsınız demektir!
mülakatta 3 kişi size soruları yöneltiyor. biri devletten gelen bir uzman, biri abgs'den gelen bir uzman, biri de akademisyen. elbette yine mülakat sınava girdiğiniz ab dilinde yapılıyor. 15-20 dakika kadar sürüyor ve çok da korkunç geçmiyor. aklıbaşında bir tablo çizmek gerek. illaki bütün soruları bir çırpıda eksiksiz cevaplamak zorunda değilsiniz. birkaç hataya müsade var. zaten genel olarak "neden bu başlığı seçtin, gittiğinde ne hakkında tezini yazmayı düşünüyorsun; bu alanı bize biraz açar mısın mesela birkaç ab direktifi söyler misin, dönünce ne yapmayı düşünüyorsun" türü sorular yöneltiyorlar. mülakat baştan sona ses kayıt cihazıyla kaydediliyor ki bu durum, bursu bütün şaibelerden arındırıyor.
yine uzunca bir süre bekledikten sonra kazananlar açıklanıyor ve listedeyseniz artık avrupanın en iyi ve pahalı okullarında okuma şansınız var! burs ofisi size bir okul bulmuyor, siz onun yerine başvuru süresince kendiniz istediğiniz okullara başvurup kabul mektuplarınızı alıyorsunuz. (ingiltere'ye başvurmak isteyenler için british side işleri bir hayli kolaylaştırıyor.) gitmek istediğiniz programı komiteye sunuyorsunuz ve onlar uygun görürse o okul için o bursu almış oluyorsunuz.
peki burs neleri içeriyor? bütün harç ücretinizi, o süre boyunca konaklama, yeme-içme, türkiye uçak bileti, fotokopi masrafınız gibi birçok şeyi. harç ücretini çıktığınızda genel olarak aylık 1000 euro gibi bir para ödeniyor (londra ve paris için 1250 euro civarı). sizi lüksten çatlatmasa da asla süründürmeyecek bir para.
görüldüğü gibi bileğinizin hakkıyla gayet güzel bir burs alıp avrupa'da okuyabilirsiniz. ayrıca döndüğünüzde bilmem ne kadar çalışma zorunluluğunuzun olmaması da bursun en güzel yanlarından..
Jean Monnet Burs Programı, Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefi ile AB Müktesebatı hakkında bilgi ve beceriye sahip personel ihtiyacını karşılayarak, Türkiye’nin AB'ye katılım sürecini desteklemeyi hedeflemektedir. Jean Monnet Bursu, kamu, üniversite ve özel sektörde çalışan genç profesyoneller ile üniversite öğrencilerine, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinden birinde bir yıla kadar lisansüstü çalışma yapma olanağı sağlamaktadır.