Jean francois campollion 23 aralık 1790-4 Mart 1832
Anadili fransızca dışında 20 yaşındayken latince, yunanca ibranice habesistan dili sanskritce avestan pehlevi arapça suryanice kildani dili farsça ve çince konusmaktaydı.
Campollion mısır bilimin babası olarak tanınır yaptığı araştırmalar ileri tarihe ışık tutmuştur.
Campollion eski mısıra tapinaklarina piramitlere mezarliga kadar her yeri gezecekti ve mısıra olan bakışımızı degistirecekti.
Fakat campol maddi imkansızlıklar içinde tezini ispatlayamiyordu.1822 yılında hiyeroglifleri okuyan tek kişiydi.
Rosetta taşının üzerindeki yazitlarin desifresinde gorevlendirilmis ve bu onun icin bir dönüm noktası olacaktı.
Campol artık fransa kralı adına tarihi eserlere belli fiyatlar bicerek ün salmisti ve buda onun mısır hayalini gerceklestrmesi için büyük bir fırsattı.
Campol mısır araştırmaları icin kraldan 30 ressam istemişti ve kral campolun cumhuriyetçi olduğu icin basta yardım etmek istememişti ve campol e hıristiyanlığın aleyhinde belge toplanmaması sartyla(kilisenin otoritesi sarsilmasin diyerek papa engellemeye çalışmıştır hz.nuh öncesi belgeler bulmasndan korkmustur) 6 ressam vermeyi kabul etmişti.
Hiyrogliflerin sırrını çözmüştü ve sır şu idi ( yeniden doğuş )
-Eski mısırlılar mezarlarindaki görkemli ihtişamın asıl sebebini keşfetmişti; mısırlılar ölümden sonraki yaşama dair tüm umutlarını tek bir adamın yani firavunlarının başarılı bir biçimde defnedilmesine bağlamışlardı. Firavun hayatta olduğu gibi ölümde de onların koruyucusuydu.( mısır piramitlerinin neden o kadar görkemli olduğunu açıklar sanırım.).