1961 yılında doğmuş, çeşitli gazeteler ve dergiler için seyahat ve bilim hakkında makaleler yazmış, ilk romanı kızıl nehirler ile dünya çapında tanınmış, aynı roman jean reno' nun başrolünde oynadığı bir filme uyarlanmış, gerilimi ustaca azaltıp arttırması, etkili tasvirleri ve sürükleyici yazım tarzı ile günümüz polisiye edebiyatında önemli yeri olan fransız edebiyatçı.
kızıl nehirler ve taş meclisi gençliğimin ufuk açan kitaplarıydı. (bkz: kurtlar imparatorluğu)nu okurken bitirmek için gece gündüz okumak zorunda kalmıştım. yazarın insanı kendisine bağlayan bir dili vardır.
en sevdiğim yazar. kurgusu çok kaliteli ve o kadar akıcı bir kaleme sahip ki kitaplarda kaybolmamak, elden birakabilmek mümkün değil.
mükemmel ve olağanüstü bir hayal gücüne sahip yazar. gerilim/polisiye eserlerde her detayı en ince ayrıntısına kadar düşünüp yazabilmek herkesin yapabileceği bir iş değil.
öyle ki gerçekten bir cinayet işlemiş olabilir diye düşündüğüm kişidir. veya işlerse yakalanması mümkün olmayabilir.
tüm kitaplarını okudum şu an son kitabını okumaktayım. (bkz: küllerin günü)
Masumiyetin hüküm sürdüğü bir dünyada, katili öldürmeye sevk eden ne olabilir?
Günah nedir bilmeyen bir toplumda nasıl olur da kan akar?
Ya tam tersiyse…
Suçlu, o topluluktaki tek masumsa…
Ortaokul yıllarında pek severdim kendisini, aklımda yer eden iki romanı şeytan yemini ve kızıl nehirler olmuş.
O zamanlar polisiye-gerilim türünü çok severdim, grange' yi diğerlerinden ayıran en mühim nokta müthiş betimlemeleri ve adeta turist rehberi gibi karakterin gittiği her yeri tanıtıp geziye çıkmışsınız hissi yaşatmasıydı.
Betimlemeleri o kadar başarılıydı ki, yıllar evvel okumuş olmama rağmen kitaplarından beynime kazınmış birkaç kesit vardır. Kitaplarının kalınlıklarına aldanmayın, bir çırpıda okunur; polisiye sevip grange okumadım demek olmaz sözün özü, Tez okuna !
Not : Bir de, 'zener' in laneti' ismiyle bir çizgi roman serisi de mevcut. Geçen yıl okumuştum ve onu da hayli beğenmiştim.
kızıl nehirler kitabıyla başladım kendisine ve bir daha da bırakmak mümkün olmadı. son derece sürükleyici eserleriyle okurlarının gönlünde taht kurmuştur. sen yaz biz okuyalım reis.
Polisiye ve fantastik okurken en mutlu olduğum türler.
Grange de gerilimi çok dozunda tutuyor. Tam sıkılacak gibi olduğum an bir düğüm daha atıveriyor ortaya.
Şeytan yemini, siyah kan, leyleklerin uçuşu favorilerim. ilk okuduğum kitabı taş meclisi olduğu için jüri onur ödülü de ona.
Yazarı Eleştireceğim husus ise betimlemeleri çok uzun tutması. sayfa sayısını arttırmak için kullandığı bir teknik olabilir ama her kitabında aynı yola başvurması kimi zaman gına getirdi.
Haricinde izindeyiz reis.
yıllardır çıkan her kitabını ilk günden aldığım fransız kalem. kongo'ya ağıt hariç. lontano o kadar büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı ki bende devam kitabının da aynı etkiyi yaratmasından korktum. ama aldıktan 2 gün sonra bitti koca kitap. lontano'yu o kadar iyi sürüklemiş ve çıtayı öyle yüksek bir yere taşımış ki, özür dilerim üstat.
polisiye, cinayet, gerilim türünde yazar olarak en sevdiğim şahıstır. 1 kitabı hariç hepsini okuyup, koleksiyonuna da sahibiyimdir.
favori kitaplarım; siyah kan, şeytan yemini ve kaiken'dir.
varsa bu türde kitap sevenlere şiddetle tavsiye ederim. okuduğunuza pişman olmazsınız.
Polisiye türünün dünyadaki en önemli temsilcisi.
Tasvirleri,olaylar arasındaki bağlantıları, olayları yorumlayışı gerçekten müthiş. Gerilim her zaman en üst düzeyde.
Not: bu adama kötü diyen gitsin ahmet ümit okusun!
Fransız yazar Jean-Christophe Grangé 15 Temmuz 1961’de Paris’te doğdu. Serbest gazeteci olarak çeşitli haber ajansları ve gazeteler için çalıştı. Leyleklerin Uçuşu adlı ilk romanı 1994'te yayımlandı
usta bir kalemdir. betimlemeleriyle afrika' nın ortasındaki bir kabilenin köyünü gözlerinizin önüne getirebilir. gerilim dozunu indirmeden hep belli bir seviyede tutmayı başarır. betimlemelerinde gezi ve savaş muhabirliği yapmasının, gözlemlerinin de büyük payı vardır.
bir çok romanında türk karakterlere yer vermiş, roman yazarından çok, mükemmel bir senarist olması gereken fransız yazar.
romanları eğer dikkatli bir şekilde okunursa, önceki romanlarına atıflarda bulunmuştur. bir romanındaki ana konu, bir sonraki romanında ana karakterin okuduğu gazetede rastlamak mümkündür.