isveç ordusunun savaş sanayisine kazandırdığı hi-tech ürünlerden biridir.
usa ordusu tarafından da kullanılmaktadır. peki kimin tankına karşı kullanıyor ulan, afgan çiftçilerin mi? derseniz bir şey diyemeyeceğim. onlar da öyle seviyor işte. dağlara daşlara atıyorlar, para bok..
ha unutmadan, bunun bir de düzgün ateş almama gibi bir sorunu var ki, füzenin yarım metre ilerleyip yere düşmesi sonrası askerlerin topukları göte vura vura kaçması gibi manzaralara yol açıyor.
FGM-148 kod numaralı omuzdan ateşlemeli, anti-tank silahıdır. 1996 yılından beri dünya ordularının hizmetinde olup ilk sınavını 2003'de Irak işgali'nde Saddam'ın tankları üzerinde vermiştir. Rakip anti-tank silahlarının aksine yatık yollu değil dikey yollu vuruş yaparak tanklara zarar vermektedir. Bunun sebebi tank zırhlarının yukarıdan ve kule kısmından ön ve yan zırhlara nazaran daha zayıf oluşudur. Yaklaşık 150 m. yükselip adeta balyoz gibi tankların üzerinde infilak etmektedir. ikili savaş başlığına sahip füze önce tank üstündeki reaktif zırhı yokeder sonra diğer asıl savaş başlığı da ana zırhı tereyağ kesen bıçak gibi delip geçmektedir. "At ve unut" çalışma prensibiyle atıcısına hedefi işaretleyip ortamdan sıvışma fırsatı yaratmaktadır. Bu yüzden hedefi tutturamamak başarı kabul edildiğinden, hedef ıskalandığında 80.000 coni doları havalara saçılmış olur ki bölük komutanı ağzınıza zıçar.
javelin son nesil bir antitank silahıdır. bir önceki nesil antitank silahları gibi hedefe lazer işaretlemesinin sabit tutulmasını gerektirmez, at-unut tipi sistemlerin anti tank silahı olarak uyarlanmış versiyonudur.
javelin'in çalışma mantığı öncelikle tankların ön ve yanlarda daha kuvvetli olan zırhlarını yatay bir düzlemden vurarak etkinliği azaltmak yerine füzenin kilitlendikten sonra yükselerek hedefe tepeden binmesidir. zaten javelin'in atış sistemi en baştan füzeye bir meyil vermektedir.
javelin'in en büyük dezavantajı tow gibi silahlara göre menzilinin kısa olması ve ağırlığıdır.
omuzdan ateşlenen bir tür ağır silah. bir nevi rpg şeklindedir silah ateşlendikten sonra mühimmat belli bir mesafe doğrusal olarak gider daha sonra tapa açılır ve mühimmat 90 derecelik bir açıyla gökyüzüne yükselir momenti durunca yere düşer.
kendisinin fulbright bursu ile harvard da doktora egitimi aldigini iddia eden yazarmis, fulbright daha bu sene doktoraya burs vermeye basladi, onceden doktora sonrasi arastirma icin 1 senelik burs verirdi. biraz yalan kokuyor sozleri...