üstünkörü yazılmış, kafasına göre int ya da string olabilen değişkenlere sahip bir dil. strict mode'da çalıştırmaya kalkarsanız %99'u hata alır. sayıyla yazıyı toplayıp nan bulursunuz. basit toplama çıkarma işlemlerini bile yapmaya vakıf değildir, 0.2 ile 0.1'i topla dersiniz, 0.30000000000000001 verir. o kadar yeteneksiz bir kitleye hitap etmektedir ki css ile yapabileceğiniz çoğu şeyi javascript ile halletmeye çalışırlar. hatta bunlar o kadar çapsızdır ki javascript kullanarak video ve görsel indirmenizi engelleyebileceklerini sanırlar. müellifleri bu gerzeklerden o kadar ümidi kesmiş olmalı ki es6'da sabit değişken diye bir garabet eklemişler.
isviçre çakısı gibidir. işe yaramadığı tek yer cahille kurduğun ortamdır. zaten geri kalan sadece o'dur. java ile karıştırılır, bunu karıştıran mikserler yazılımcıyım derler. işte öyle bir programlama dilidir javascript.
o, yüceler yücesi javascript'tir.
kendisini havalı bir şekilde tanımlamak gerekirse: high level, single-threaded, garbage collected, just-in-time compiled, prototype-based, multi-paradigm, dynamic language with a non-blocking event-loop'a sahip bir programlama dilidir.
türkçe çeviri:
yüksek seviye: okunması ve yazılması insan diline daha yakın olan,
tek-yönlü: programı başlattıktan sonra fonksiyonları yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla yerine getiren,
çöp yönetimi yapılan: programın ne kadar hafıza kullandığına dair kafanızı çok yormadığınız,
tam-zamanında derlenen: tüm kodu tek seferde makine diline çevirmek yerine, sırası geldiği şekilde çevirisini yapan,
prototip-bazlı: yazılan objeleri tekrar prototip olarak kullanıldığı,
çoklu-kullanım alanı olan,
dinamik: tanımladığınız değişkenlerin tipini önceden belirlemek zorunda olmadığınız,
olay-döngüsü esas fonksiyon yığınını etkilemeyen (felaket çeviri): eşzamansız fonksiyonların eşzamanlı fonksiyonların uygulanma zamanını etkilemediği,
bir programlama dilidir.
son zamanlarda öğrenmek için çaba sarf ettiğim dildir.
yararlanılabilecek kaynaklar, btk akademi, sadık turan youtube videoları, mozilla dökümanlarından faydalanılabilir.
bu karantina döneminde öğrenmeye karar verdiğim dildir. sıfırdan başladığım için bilale anlatır gibi anlatan tutoriallara ihtiyacım vardı. şimdilik grasshopper kullanıyorum ve benim gibi sıfır bilgi bireyler için ideal görünüyor. öğrenmek isteyenlere tavsiye ederim, hem de ücretsiz.
konu hakkında bilgi sahibi olup ve deneyimlerinizi, bilgilerinizi paylaşmak isterseniz mesaj kutum açık. büyük yardımcı olur.
Java ile uzaktan yakından alakası olmamak ile birlikte, şu anda olduğu gibi çok popüler bir dil olan java'dan tabiri caizse, ilk çıktığı zamanlarda tanınmışlık algısı yaratmaya çalışmak üzere bu isim seçilmiştir.
zamanında netscape in geliştirdiği ve çoğunlukla web sayfalarında istemci tarafından kullanılan script dili. javayla alakası yoktur, javaya en fazla c kadar benzer. o dönem java popüler web application geliştirme dili olduğundan netscape tarafından isim tercih sebebidir. günümüzde de kullanılmaktadır.
ilk adı javascript değildir. fakat çıktığı dönemde javanın müritleri java applet ler dururken neden bunu kullanalım ki kafasında olduklarından düşünün artık taa o zamanlarda bile kafa aynı bir reklam stratejisi olarak isim hakkı alınıp javascript olarak yaygınlaşmıştır.
web sayfalarını hareketlendiren kullanıcı dostu arayüzler oluşturmamızı sağlayan açık kaynak kodlu programlama dilidir. html kodu içine embed edilir. örneğin faktoriyel hesaplayan fonksiyon kodu;
for ( var i = 0; i <= 1000; i++ )
document.writeln( "<tr><td>" + i + "!</td><td>" +
factorial( i ) + "</td></tr>" );
document.writeln( "</table>" );
// Recursive definition of function factorial
function factorial( number )
{
if ( number <= 1 ) // base case
return 1;
else
return number * factorial( number - 1 );
} // end function factorial
// -->
</script>
</head><body bgcolor = "orange"></body>
</html>