"demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir. ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir. halk övülmeyi sever. onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir. demokrasi, bir eğitim işidir. eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. devam edilirse demagoglar türer. demagoglardan da diktatörler çıkar." platon
Gerçekçi olalım. Desek ki sadece akademik ünvanı olanlar oy atabildi, yine de düzgün bir seçim sonucu çıkmaz. Mesele oy verenlerin nitelikleri değil, oylananların nitelikleri.
anlaşılır bir düşünce hani herkes bilincli oy kullansın anlamında. haklılık payı var ama o zaman o adamdan vergi de almaman gerekiyor.
ha bak şu düşünülür. eğitim seviyesine göre 1 oy hakkından başlanır. profesörlüğe kadar artarak gider. bu olabilir.
Bu uygulama yerine bireylerin siyasi bilgisini,mantıklı seçim yapabilme yetisini ölçecek sorular hazırlanmalı. Bu soruyu geçemeyen isterse akademisyen olsun oy kullanamamalı.
Tabii bu soruları kimin hazırlayacagı ayrı tartışma konusu.
Türkiye'yi paklayacağını sanmadığım bir şart. Ben ortalıkta çomarize ekip lideri gibi dolanan hukukçular, doktorlar, öğretmenler de görüyorum. Neden mi? Çünkü üniversite var üniversitecik var, beyin var beyincik var, her insanın verilen bilgiden kapasitesince yararlanabildiği gerçeği var. Bizim ülkemizde eğer bir şey değiştirilecekse üniversiteler siyasetten temizlenmelidir. Bir de din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde namaz tekniklerinden ziyade ahlak kuralları anlatılmalıdır. Üniversite mezunlarının hepsi zekidir ama çok azı akıllıdır.
https://www.memurlar.net/...di-doktora-20-bin-tl.html
Haber içeriğini lütfen okuyunuz, bunu anlayacak (konunun eğitim ve zeka ile alakası yoktur ve tamamen ahlaki bir durum) olup beyniniz normal bir insan beyni ise düşünün...
Bu ülkede lise veya yüksekokul ya da ilköğretim veya okuma yazma biken- bilmeyen insanın oy kullanma hakkını tartışan aptaldır.
Bu ülkede sorun eğitim değil ki, asla eğitim olamaz; çünkü, olmayan bir şey tartışma konusu yapılamaz...
Bu ülke de sorun ahlâk.
Ahlâk.
Ahlâk.
Ahlâk
Ahlâk.
Böyle bir ülke de oy kullanan üniversite mezunu olur yasası çıkarın, ben de nerem ile güleyim diye düşüneyim...
Lütfen, bu ülke de zeka seviyesi benim zeka seviyeme yaklaşan (hiç olmaz ise %10) bir insan olsun Allah'ım, piliiiiz!
Eğitimli insan hükümet veya muhalefet politikalarini yakından takip eder ona göre oyunu seçim zamanı kullanır. Ama eğitimsiz insanların da kendine has irfanı vardır ki iyiyi kötüyü hiç bir köşe yazisi okumasa dahi sezer hisseder.
Japonya'da olan bu durumu ülkemizde istemek platonik saçmalık uygulama ise imkansızdır.
Ama şunu isteyebilirsiniz.
Nuh peygamber oğlu ile cep telefonu ile görüştü mü?
Kadın olan yönetici idareciler olabilir mi?
Hamile insanlar sokağa çıkabilir mi?
Türk diye bir ırk var mı?
Bir insan yaratıcı olan bir tanrının bütün vasıflarını üzerinde toplayabilir mi?
inanç düşünce farklılığı yüzünden insanlar dışlanır mı?
Bunun gibi sorular sorarak veya test yaparak insanların oy kullanma toplumun geleceği hakkında karar verme yetisi olup olmadığını anlarsınız.
Görünce hmm dediğimiz güzel bir yöntem aslında. Adamlar lise okuyacak bilgi edinecek sonra kimi seçeceğini o bilgilere dayanarak da seçebilirler. Siyaset bilimi gibi bir ders görüyorlarsa lisede şaşırmam da. Türkiye'deki 40+ insanları görünce insan japonlara özeniyor işte *
lise üniversite değil de, oy verecek kişilerin bence bir iq testinden geçmesi gerekiyor. Hoş, bizim memlekette diyanet dışında ne adamakıllı yapıldı ki bu tarz şeyler yapılsın.