japon turist farklı bir kültürü keşfetmek için fotoğraf çeker,
bizim turist fotoğraf çekmek için fotoğraf çeker ve genelde gittiği ülkede güzel kız fotoğafı çeker.
japon turist fotoğraf makinasını bir araç olarak kullanır.
bizim turist fotoğraf makinasını bir aksesuar gibi kullanır.
japon turist etrafa merakla bakar, inceler.
bizim turist şaşkın şakın bakar.
japon turist tarihi mekanları mediniyetleri tanımak için gezer.
bizim turist tarihi mekanları niye gezdiğini bilmez.
dünya üzerinde japon turist çoktur, ama türk turist çok azdır. en büyük farkları budur.
bu husus araştırma konsülleri tarafından onaylanmıştır. dünyada avrupada toprağı olan ülkelerden en az turiste türkiye sahiptir.
öyle olur tabi hiç bir ülke adam gibi bir vize vermiyor ki bize. her giriş-çıkış 250TL den başlıyor.
hem türkiyede istanbulu hayatında hiç görmeyenler tüm türkiyenin yüzde 40'ı zaten avrupaya ne ara gitsinler ki.
Türkiyede yaşam telaşı var sınavlar, iş arama, geçim derdi var. Akrabalara ziyarete, spora, sanata, tiyatroya, sosyal yaşama ayıracak vakti olmayan sabah 8-akşam 8 çalışan bir 3.dünya ülkesinin vatandaşı turist olacak vakti nereden bulsun ki???
evet sözün özü aslında türkler turist değildir ki!!
Japon turist ören yerleri ve müzeleri gezer. Türk turist ise günlük yaşantı alanını gezer.
japon Fotoğraf ve video kamera ile çekim yapar, Türk ise kendi hafızasına çekimi yapar. Tabii burada özellikle erkek olanlarının hafızaya neye kaydettiği şüphelidir...
japon turistler bolca fotoğraf çeker. gereksiz bir güler yüzlülükleri vardır. ekonomilerine bağlamak lazım. çok fena koloni halinde dolaşırlar.
türk turist ise başlıca bir film konusu, ömür törpüsü, komiklikler silsilesidir. yaşamayı bilmek konusunda da tüm dünyanın eline verir o imkanı bulsa türk turisti.
ne yapayım tarihi binaları, buranın en kalabalık club'ı, en piyasa cafesi, en işlek caddesi, en güzel alışveriş merkezleri, burdan başka bir yerde bulamayacağımız yemekleri nerde, siz bana onu gösterin. çok ciddiyim, bir gram eleştirmedim, ben olsam öyle yaparım.
japon turist tarih incler, yeni birşeyler katar hayatına, tüm gezi süresince vizörden bakar şehre. türk turist ülkesinde aynısı olan eşyayı almka için alışveriş merkezine koşar ve bir sikim almadan geri döner.
japon turistleri tarihi yerlerin fotoğraflarını çeker, ve yüksek oranda kadraja girmezler. türk turistler ise nerede olursa olsun birbirlerini çekerler hem de yukardan cep telefonuyla.
japon turistin elinden dijital fotograf makinası ya da kamera eksik olmaz iken, türk turist nerde karı-kız yiyişmeli ortam var orayı merak eder, binaların gemilerin bilumum değerli eşyaları paha biçmeye çalışır.
türk turistler müze gezerken dokunma eğilimi içindedirler. binlerce yıllık heykelere bile ellerini sürerler, hatta mermer duvarlara ali ayşeyi seviyor yazdıkları bile görülmüştür. japon turistler etrafa dokunmadan, yazmadan, çizmeden de gezme görme edebine sahiptir.
japon turist bir tarihi bir binaya bakıp; "hımm. ne kadar şaşırtıcı bir yapı. vay anasını takuma sato!" deyü düşünürken, türk turist ise; "vay amuna goyim! ne kadar çimento gitti bu s. ktiğiminin binasına acaba?" deyü düşünür.
türk turist efes antik kentini alışveriş merkezi gezer gibi gezer. çıkışta karnını nerede doyuracağını düşünür. kapıda durup, kaç yıl önce, hangi uygarlık tarafından inşa edildiğini sorsanız çoğu doğru cevap veremez. japon turist çıkışta kısa bir dokümanter hazırlayacak kadar bilgi ve fotoğraf toplamıştır bile.
japon turist tarihi ve turistik mekanları , elinde kitapçıklar ve kamerası ile gezer.
türk turist eğlence mekanlarını bilhassa ecnebi karıları ortan bol oldugu ortamları , elinde sigarası ve cüzdanıyla gezer.