japon rus savaşı

entry12 galeri1
    1.
  1. 1904-1905 sezonunda gerceklesen japonlarin kazandigi savastir.
    bu savas carlik rusyasinin acziyetini gostermis ve bolsevik devrimine onayak olmustur.
    5 ...
  2. 2.
  3. 1902 yılına gelindiğinde Japonya ingiltere ile ittifak kurmuş, doğal yayılma alanı olarak gördüğü Mançurya ve Kore üzerinde var olan Rus etkisini ortadan kaldırmak için bölgeye, göz dikmişti. Rusya ile yapmak istediği savaşın hazırlıklarını yapıyordu. 1904 yılında bir bahane ile Port Arthur limanına bir baskın yaparak, Rusya ile savaşa girmiş ve bir buçuk yıl sürecek olan savaşta hem denizde hem karada Rusya'yı yenilgiye uğratmıştır. Savaşın Avrupa'ya sıçramaması için, işe karışmayan Avrupa devletleri savaşın Uzakdoğu ile sınırlı kalmasını istemişlerdi. Pasifikte sömürgeci durumu gelen ABD Japonya'nın güçlenmesi karşısında elinde bulundurduğu adaları tehlikeli duruma düşürmemek için, Rusya'nın yardımına yetişti. O zaman ABD devlet başkanı olan Theodore Roosevelt, arabuluculuğa soyunarak, tarafların Portsmouth Barış Konferansı'na katılmalarını sağladı. Yapılan antlaşmaya göre, Port Arthur ile Sakhalin adası Japonya'ya verilecek, Ruslar Mançurya'dan askerlerini çekecek ve buradaki demir ayrıcalıklarını da Japonya'ya devredecekti.
    Rus-Japon savaşı uzun vadeli sonuçlar yarattı:
    a)Savaştan galip çıkan Japonya'nın tıpkı Batılılar gibi emparyalist bir devlet olarak ortaya çıkması.
    b)Rusya'nın Uzakdoğu'da başarısız olmasıyla, dikkatlerini Balkanlar'a yöneltmesi. Bunun sonucu olarak da, I. Dünya Savaşı'nın başlaması.
    c)Çarlık hükümetinin başarısızlığa uğraması, savaşın yarattığı sıkıntılar, halkın tepkisine yol açtı ve 1971 yılında yapılacak olan Rus Devriminin kapısını araladı
    6 ...
  4. 3.
  5. rusların tam anlamıyla bozguna uğradığı savaş. ayrıca rusya'Nın ne kadar zayıfladığı bu savaşla beraber gözlenmiştir. almanya tehlikesi nedeniyle ingilizler bu zayıflamayı göz ardı etmişlerdir. tabi bu durumda rusya ile ingiltere müttefik olmuşlardır birinci dünya savaşı öncesi.
    1 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. japonya'nın asya kıta arazisi üzerindeki emperyalist yayılmacılığı çabalarında önemli bir level atlama olmuştur. bu savaştan sonra japonya doğu asya üzerinde askeri önemli üslere sahip olmuş ve emperyalist emelleri için mançurya, doğu çin ve sibirya'ya el atma fırsatları için bir başlangıç yapmıştır.
    1 ...
  9. 6.
  10. karadağ ' ın da rusya 'nın yanında yer alarak japonya'ya savaş ilan ettiği savaştır. tabii bu hareket jestten çok fazlasını ifade etmemiştir. rus ordusunda az sayıda karadağlı asker de yer almıştır. çin ise japonya'ya destek yaklaşımında olmuş, hatta japonya'ya askeri yardım teklif etmiş, ancak japonya bu teklifi kabul etmemiştir. yuan shikai , japon komutanlara yiyecek ve içki getiren heyetler yollamıştır.
    3 ...
  11. 7.
  12. 8.
  13. japon amirallerinin rus savaş gemilerini yandan karşılayıp savaş alanında T görüntüsü oluşturup rus donanmasını mahvettikten sonra Ti ye almak deyimi ortaya çıkmıştır derler. Rus donanması baltık denizinden sonra atlas ve hint okyanusunu geçip japon denizine ulaşmak için neredeyse askerlerin ranzalarına bile kömür yüklemiş o uzun yoldan sonrada telef olup gitmişlerdir. ele geçen rus esirlerine çok ağır işkenceler yapılmıştır. japonlar için savaşıp ölmemek ağır bir kusurdur, bu yüzden esirlere saygı göstermezler kolay kolayda esir olmazlar.
    1 ...
  14. 9.
  15. 10.
  16. lokasyon bakımından rusların dezavantajlı olmasından sebep, mağlup oldukları deniz muharebeleri zinciri.. ruslar, topraklarının pasifiğe bakan yamacında, neredeyse hiç tersane ve deniz savaşında lojistik destek sağlayacak bir yapı bulunduramıyorlardı. bu sebepten, japonlarla savaşabilmek için, öncelikle gemilerini (ki sayıları petro devrindeki gibi değildir) baltık denizine indirdiler. buradaki o anki müttefik, genel anlamda düşman komşularının offlamaları, puffflamaları eşliğinde..

    ardından, atlas okyanusunu aştılar.. bu süreçte, ne gemidekilerde, ne de yanlarında bir şey kaldı.. tam 1 yıllık sefalet ve güçlüklerle dolu yolculuk sonrası, daha bir yıl öncesinden, askeri mühimmatlarını vurmuş olan, meji restorasyonu ile top yapan modernitesile japon gemilerine, mağlup oldular.

    bu deniz harbi, rusların çöküşünü hızlandırırken; japonların midway muharebeleri ve harbour baskınında bol bol kanıtladıkları özgüvenlerini geri kazandırmıştır.
    3 ...
  17. 11.
  18. 20. yüzyıl'ın başında gerçekleşen ve uzun süreden sonra asya devletinin bir avrupa devletini savaşta mağlup etmesiyle 20. yüzyıl'ın ne kadar tuhaf bir yüzyıl olacağının haberini veren japonya'nın zaferi ile sonuçlanan savaş.
    0 ...
  19. 12.
© 2025 uludağ sözlük