ben bunu da hiç anlamıyorum ha insanlardaki. efendim bana inandırıcı gelmiyor.
düz dünyacılar derler ya, neymiş efendim, van allen kuşağı geçilemez. lan gerizekalı sen o adamlardan daha mı iyi bilcen. sanki hepsini bu keşfetmiş gitmiş bakmış, yook, geçilmiyormuş, geri dönelim biz. o soğukta o nası ilerliyor. lan onun o soğukta ilerleyemeyeceğini kim söyledi.
mesela adam dünyanın yuvarlak olduğuna inanmıyor, ama milyarlarca yıl önce atalarımızdan bir insansının ağaçtan düşerek öldüğünü ve bunu da bizim milyarlarca yıl sonra bilimsel testlerle öğrenebildiğimize inanıyor.
bilim adamlarının çok da umrunda. sıkıldık acaba ne yalan söylesek, haa teleskop mu meleskop mu ne ondan gönderdiğimizi söyleyelim enayilere. keriz gibi yerler zaten. haa doğru söylüyosun, ey ben yalan söylemem diyen bilim adamları, bak gidip insanlara gerçeği açıklarsanız hepinizi gebertiriz falan.. lan bırak....
başarıyla gönderilmiş olmasına rağmen sorunları devam eden uzay teleskopudur.
yılbaşında açılması gereken güneş koruma kalkanı ne yazik ki çalışmayan bir senzörden dolayı henüz açılmamış durumda.
Bu kalkan teleskopun sadece güneşe karşı değil, teleskopun ay ve dünyadan yansıyan ışınımlardan da koruyarak - 223°C'da kadar soğumasını sağlayacak ve olabildigince detaylı veri toplayacak. (bkz: kızılötesi)
teleskopun güncel hızı, sıcaklığı, konumu vb. hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için aşağıdaki linki bırakıyorum.
bugün itibariyle yörüngesine oturmuş ve eğer bir aksilik olmazsa 6 ay sonra ilk fotoğrafın geleceği uzay teleskobu. bu uzay teleskobu sayesinde bilim'de büyük sıçramalar yaşayacağız, belki de bildiğimiz her şeyin yanlış olduğunu ve bu uzay teleskobu sayesinde bildiklerimizi sorgulayacağız. tabi bunlar bizim milletin umrunda mı ? tabi ki değil en basit örneğiyle sol frameye bakabilirsiniz millet bunları konuşmak yerine am, göt, meme üçlüsüyle veya din, siyaset, futbol üçlüsüyle ilgilenmeyi tercih ediyor.
sonunda aynalar ayarlanmış ve beklenenden daha iyi resim çekmiş olan teleskop.
ayarlama işlemleei yavaş yavaş sona dogru. ulaşmakta. yazın görevine tam anlamıyla başlayacak olan teleskop. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2218362/+
18 adet aynanın ayarlanması bittikten sonra diğer enstrümanları ayarlanması başlayacak.
Resimin renklendirilmis halini sagolsun diger yazar arkadaslar hali hazirda paylasmislar.
Burada ne görüyoruz?
Bu resimde gördügümüz kümeleri önceden göremiyorduk ve bu teleskop sayesinde görebiliyoruz.
Toplamda 20000 mühendisin 30 yillik calismasi sonucu olusturulmus bu teleskop bize evrendeki galaksileri (gezegenleri degil) gösteriyor. Burada görünen galaksi kümesi smacs J0723 dünyaya 4 isik yili uzaklikta bulunuyor. Bazilarinin isigi ise 13 milyar yil boyunca evrende yol aldi.
SMACS J0723 galaksi kümesinde binlerce tek tek galaksiler bulunmakta. Bütün bunlarin toplam agirligi sebebiyle Einstein´in görelilik teorisinde betimledigi gibi uzayzamanda gerceklesek göcüklük sebebiyle; galaksi kümesinin arkasinda kalan isik bir büyütectenten gecmis gibi odaklasmis olarak görünüyor.
"smacs j0723 galaksi kümesinde binlerce tek tek galaksiler bulunmakta. bütün bunlarin toplam agirligi sebebiyle einstein´in görelilik teorisinde betimledigi gibi uzayzamanda gerceklesek göcüklük sebebiyle; galaksi kümesinin arkasinda kalan isik bir büyütectenten gecmis gibi odaklasmis olarak görünüyor."
bu kısım tam anlaşılamadı.
yani sözkonusu göcüklük olmasaydı, galaksi kümesinn arkasında kalan ışık büyüteçten geçmemiş gibi odaklanmamış olarak mı görünecekti?
Vay anasini avradini sikeyim. Millet nelerle ugrasiyor, nelere deli dehset paralar yatiriyor, biz ise aclikla kivraniyoruz, her gecen gun enflasyonun bizi bir guzel sikmesine musaade ediyoruz.
Yeditepe, galaksi kümesinin arkasından gelen ışık kümenin çekim gücüne kapılıp yön değiştiriyor. bu çekim gücü, kütlenin evreni çarşaf gibi bükmesi sonucunda oluşuyor. ışık göçüğün etrafında girdapa kapılmış gibi teğet geçerek yön değiştiriyor.
bu konuyu bir de uzay muhtarına sormak lazım. muhtar burası senin mahalleye yakın mı? dikkat et uygunsuz görüntülerini çekmesinler. *
Videodan da anlamayanlar için ben açıklayayım, o bükülmüş ışıkların hepsi smacs galaksi kümesinin arkasında kalmış ve aslında görme imkanımızın olmadığı ancak smacs’ın kütlesiyle uzayzamanı bükmesi sonucu görebildiğimiz galaksilerin ışıkları.
nietschenintorunu, lafzi olarak anladım, teşekkürler. ancak ilgili kavramları kavrayamamış olmanın yol açtığı yüzeyselliğim korkarım bu konuda devam edecek.