yeni yerler keşfetmek amacıyla ingiltere kralı tarafından karayiplere gönderilen ingiliz denizci. aynı zamanda askerdi. önce gemisi karaya oturdu, ardından, önceden iyi ilişkiler kurduğu yerlilerce, yaşadığı anlaşmazlık sonrası katledildi. seksenli yıllarda trt' de seyahatini anlatan bir dizi gösterilmiştir.
ankara tunus caddesi'nde bulunan şık bir bar. yanındaki zodiac bar'ın sahibine aittir. daha ağır bir hava hakim. zodiac'ın salaş havası burada yerini nezih bir ortama bırakıyor.
"Ben sadece kimsenin henüz gitmediği yerlerden daha uzağa değil, gidilmesi mümkün olan en uzak yerlere gitmeyi istiyorum" diyerek, Dünyanın çevresini gemisiyle gezen ilk kaşiftir...
avustralyaya ilk çıktığında orda bulunan bir aborjine kanguruyu gösterip bu ne diye ingilizce sorması sonucu aborjinin(avustralya yerli halkı) kanguru yani "bilmiyorum demesiyle kanguruya ad vermiş kişi.
gördüğüm en piç dizi karakteri. pastayı elleriyle yer, alkolü su gibi içer, bulduğu her deliğe girer. korkmadan ve cesurca her türlü piçliği yapar. iğrençtir, pisliktir ama dizideki bütün kızları da götürmüştür. piçlik kelimesini gerçek anlamıyla da taşıyan anasız, babasız, sekskolik, alkolik, esrarkeş bir hayvandır.
(bkz: Jack O'Connell)
(bkz: skins)
James Cook (d. 27 Ekim 1728 - ö. 14 Şubat 1779) ingiliz denizcisi ve kâşifidir. Özellikle Büyük Okyanus'da yaptığı seyirleri ve bu seyirlerde yaptığı ada keşifleri ile ünlüdür.
Hayatı
ingiltere'de Yorkshire'de doğdu. 5 kardeş olan Cook ailesi ile Great Ayton'daki Airey Holme çiftliğine taşındı ve burada okula gitti. 13 yaşında babasına çiftlikte yardım etmeye başladı.
18 yaşında Whitby limanından yola çıkan Free Love adlı kömür gemisinde miço olarak ilk deniz yolculuğuna adım attı. Kaptanlık için gerekli cebir, trigonometri, denizcilik ve astronomi çalışan Cook, kısa zamanda dikkat çekti. 24 yaşına geldiğinde ikinci kaptanlığa kadar yükselmişti.
1755'te gönüllü olarak Kraliyet Donanması'na katıldı ve ingiltere ile Fransa arasında patlak veren Yedi Yıl Savaşları sırasında Quebec City kuşatmasına katıldı. Haritacılık konusunda başarısı dikkat çekti; kaptanlığa yükseldi.
1760'ta Kanada'daki görevi sırasında St. Lawrence Kanalı'nın haritasını çıkararak 200 ingiliz gemisinin kayıp vermeden Quebec Koyu'na demirlemesini sağladı. 1763 ve 1767 yılları arasında ise Newfoundland adasıyla Labrador yarımadasının haritalarını çıkarmayı başardı.
Keşifler
1768 yılı Mayıs ayında Cook , Büyük Okyanus'u keşfetmekle görevlendirildi. Cook'un yolculuklarının tarihteki önemli etkilerinden biri Avrupa ülkelerinin Büyük Okyanus'ta kurduğu sömürgelere öncülük etmesi oldu.
ilk yolculuk (1768 - 1771)
ilk yolculuk için Whitby limanından Earl Of Pembroke adlı kömür gemisi satın alındı ve Endeavour olarak adlandırıldı. Gemi Rio de Janeiro'dan Tahiti'ye ulaştı.
3 Ocak 1769'da gerçekleşecek Venüs'ün Güneş önünden geçişini gözlemlemek Cook ve ekibinden bu yolculukta beklenen görevlerden biriydi. Geçiş süresi saptanarak önce Venüs'ün dolayısıyla diğer gezegenlerin Güneş'e olan uzaklığı hesaplanacaktı. Ne yazık ki, ölçümlerdeki hata payının beklenenden fazla olmasi bu gözlemin başarısına gölge düşürdü. Cook daha önce 1766'daki güneş tutulmasını gözlemlemişti.
Ekim 1769'da Cook Yeni Zelanda'yı ziyaret eden ikinci Avrupalı oldu. Daha önce tek bir ada olduğu düşünülen Yeni Zelenda'nın iki adadan oluştuğunu keşfetti ve Kuzey Adası ile Güney Adası arasındaki boğaz Cook Boğazı adını aldı.
Nisan 1770'te Avustralya'nın güney kıyıları keşfedildi. 16 Haziran'da Endeavour Avustralya'nın güney doğusu açıklarında karaya oturduğunda gemi kıyıda onarıma alınırken; Avustralya bitkileri üzerine ilk koleksiyonları oluşturdular. Ardından gemi Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu'na (Cape of Good Hope) ilerledi. 1771'de Endeavur ingiltere'ye geri döndü. Dönüşünden sonra günlükleri yayınlanan Cook bilim dünyasında da tanındı.
ikinci yolculuk (1772 - 1775)
18. yüzyılda Ekvator'un güneyinde keşfedilmemiş topraklar olduğuna inanılıyordu. Cook'un ikinci yolculuğu öncelikle bunu kanıtlamaya yaradı. Bu yolculukta Cook daha önce hiçbir Avrupalı'nın ilerlemediği kadar güneye ilerledi. Antarktika'nın çevresini dolaştı. Ancak kıtayı çevreleyen buzlar karanın görünmesini engellediğinden Antarktika'nın varlığı 1840'a kadar kanıtlanamadı. 1775'te ingiltere'ye döndüğünde Kraliyet Donanması Cook'a onursal emeklilik hakkı tanısa da bu Cook'u denizlerden uzak tutmadı.
Üçüncü yolculuk (1776 - 1779)
Cook Temmuz 1776'da üçüncü yolculuğuna çıktı; bu kez Avrupa ve Asya arasında kuzeyden bir bağlantı olup olmadığını araştırdı. Bu başarısız girişimin ardından 1778'de Hawaii Adaları'na ulaşan ilk Avrupalı oldu. Daha sonra Afrika'nın güney ucunu dolaşarak, Hint Okyanusu'na yöneldi. Kuzey Amerika'yı keşfetmek üzere doğuya yöneldiğinde bilmeden Juan de Fuca Boğazı'nı geçti. Kuzey Buz Denizi'ne ulaşmayı hedeflediğinde dev buz kitleleri yolunu kesti ve Hawaii'ye geri döndü. Geminin teknelerinden birinin çalınması üzerine yerlilerle çıkan tartışmada Cook öldürüldü (14 Şubat 1779).
hawaii yerli halkının inanışlarına göre tanrı denizden gelecekti ve bir gün büyük bir gemi hawaii'nin puslu ufkunda gözüktü. yerliler tanrılarına hizmet için oradaydılar. onlar james cook'u bekledikleri tanrı zannetmişlerdi. james cook bu kozu kullanarak adada mürettebatı ile beraber 19 gün geçirdi ve yola çıktı. denizdeki fırtına sebebiyle geri dönen cook bu kez sert karşılanmıştı. çünkü tanrı fırtınalardan etkilenmez havayı sakinleştirebilirdi. kandırıldığını anlayan halkın intikamı cook'un sonunu getirdi. lakin bu son uyuyan devin uyanışıyla şahitlik etti. ingiltere kısa bir süre sonra adaya yine bir gemi gönderdi. bu sefer ki seyahatin amacı biyolojik silahtı. daha önce bulaşıcı hiç bir hastalık sorunuyla karşılaşmayan 400 binlik hawaii yerlilerinin %90'ı kabakulak ve çeşitli hastalıklar yüzünden öldü. sadece 10 yıl sonra nüfusu 40 bine inen hawaii halkı artık belini doğrultamayacaktı. hawaii dönem itibarı ile en zengin şeker kamışı bağlarına sahip bir adaydı.
James Cook (1728-1779) ingiliz bir denizci, kaşif ve kâşif idi. 18. yüzyılın sonlarına doğru Büyük Britanya'nın çeşitli keşif gezilerini yönetti ve Büyük Okyanus'un keşfinde önemli bir rol oynadı.
Cook, önce Kraliyet Donanması'nda bir denizci olarak çalıştı, daha sonra Güney Okyanusu'nda birçok keşif seferi yaptı. 1768'de, Güney Yarımküre'de bulunan Tahiti Adası'na doğru yola çıktı ve orada Güneş'in ölçümlerini almak için bir gözlem istasyonu kurdu.
Daha sonra Cook, Avustralya'nın doğu kıyılarını keşfetmek için yola çıktı ve bu bölgenin ilk Avrupalı keşif gezisi oldu. 1778'de ise Büyük Okyanus'un kuzeyindeki Alaska kıyılarına ulaştı ve Batı Kıyısı boyunca seyahat etti.
Cook, Büyük Britanya'nın önde gelen kâşiflerinden biri olarak kabul edilir ve keşiflerinin yanı sıra navigasyon, astronomi ve coğrafya alanında da önemli katkılar yapmıştır. Ancak, 1779'da Hawaii'de yerli halkla yaşanan bir çatışma sonucu öldürüldü.