2 bin yıldan beri Hindistan' da var olan ve Alt Kıta' da öteki dinleri de etkileyen bir inanış.Ruhun özgürlüğü ve ruhların eşitliği üzerine kurulu bir din. insanın şiddete başvurmamak için kendini kontrol etmesine de dayanıyor. ~http://www.ntvmsnbc.com/m...san20070402/slideshow.asp ~
"Bizi anlamalısınız. Ölüm bizim için çok heyecanlı bir şey. Hayattan bezdiğiniz için değil fakat yeni bir şey edinmez için ölüme yürürsünüz. Bu yepyeni bir ülkeyi bir yeri ziyaret etmek kadar heyecanlıdır. Olasılıklarla dolu yeni bir hayatın heyecanını yaşıyoruz"
Hindistan'da, bir Hindu dini olan Caynizm ya da Caynacılık mensubu bir rahibenin bu sözleri William Dalrymple'in, Dokuz Can (Nine Lives) adlı kitabında aktarılıyor.
Caynizm dünyanın en eski dinlerinden biri. Cayna rahip ve rahibeleri herşeyden el etek çekip, en azla yetinilen çok disiplinli bir hayat sürüyorlar.
Fakat Sallekhana ya da Santhara adı verilen bir ibadetleri var ki büyük etik ve hukuki tartışmalar yaratıyor.
Sallekhana, bir Cayna dini mensubunun yemek yemeyi tamamen bırakarak ölüm orucuna girmesi.
Bu, bütün günahlardan arınmanın, kaderi değiştirmenin en etkili yolu olarak kabul ediliyor. Böylece ruhun doğum, ölüm ve yeniden doğum döngüsündün özgürleştirildiğine inanılıyor.
Caynacılar, Sallekhana'nın yanı ölüm orucuna yatmanın, inançlarınca umutsuzluktan kaynaklı intihardan tamamen farklı bir şey olduğunu söylüyorlar.
Dalrymple'in Dokuz Can kitabında inançlarını anlatan rahibe bunu şöyle açıklıyor:
"intihar büyük bir günahtır, çaresizlik sonucu intihar edilir. Ama Sallekhana ölüme karşı bir zafer, bir umut ifadesidir. intiharla ölüm acılı ve eziyetlidir. Fakat Sallekhana güzeldir. Acısı, eziyeti yoktur."
Hindistan'da bir tahmine göre her yıl 300 Cayna ölüm orucuna girerek ölüyor ve ölümleri genellikle Cayna toplumu arasında kutlanıyor.
Fotoğraf; :2008 yılında yemeği reddederek ölmeye yatan 78 yaşında bir Cayna kadın.
mahavira tarafından kurulmuş ya da onun tarafından biçimlendirilmiş*bir hint dini. budizm ile birçok ortak yanları vardır. her ikisi de upanishadlar'da soyut olarak dile getirilen düşünceleri halk için basitleştirmişlerdir. mahavira, budizmde olduğu gibi kişisel duygu ve isteklerin yok edilmesini ve yeniden doğuşlar çemberinden kurtulmayı, dinsel çabanın baş amacı yapmışlardır ancak jainizm, budizmin yaygınlığına hiçbir zaman ulaşamamış, bir seçkinler kesiminin inancı olmaktan öteye geçememiştir ki sebeplerinden biri bir jainistten çok sıkı bir çilecilikuygulaması, hatta ölüm derecesine varana dek aç kalmasının istenmesidir.*
Jainistler, ya da caynistler, yolda yürüken sopa ile taşları karıştırır, herhangi bir canlıyı ezmemek için.
Su içerken bardağa tülbent takarlar, herhangi bir canlıyı öldürmemek için. Öldürmez, et yemezler, bu denli sıkı sıkıya bağlıdırlar kültürlerine, dinlerine. Siz hiç günümüzde kur'an okuyan müslüman gördünüz mü türkiye'de? Net rakam vermek gerekirse yüzde 79 oranla genç nüfusun çoğunluğunun dininden haberi yok. Ha ben olmak zorunda demiyorum, ama kişi elini, kötülemek amacıyla uzatırsa birine, üç parmağın kendisini gösterdiğini unutmasın. Beşeri demek ise çok daha çelişkili, çünkü 125 bin peygamber yaşamış ve ölmüş/vefat etmiş/şehit olmuş islam kültürüne göre, bu peygamberlerden herhangi birinin dini şekil değiştirerek günümüze ulaşmış hali olabilir caynizm, bu durumda beşeri olmaz. Ha beşeri olan bir şey varsa, oda kişilerin sulandıra sulandıra bir hal ettiği dindir.
'Cainizm dini'nin kurucusu mahavira, Buda'nın çağdaşıdır. Bugün dünyada 10 milyon civarında mensubu bulunan Cainizm'de, erkeklerin keşişlik ve çile çıkarma eğilimleri çok yoğundur; kadınlar ise hiç yıkanmazlar. Cainizm, Hazreti isa'dan önce 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıkmış Hindistan toplumunun değişik kültürel ve dini mozaiğinden Renkler taşıyan bir inanç sistemidir. Cainistler, Cainizm'in asıl kurucusu Nataputta vardhamana mahavira'dan önce 23 hazırlayıcının (Tirtankara-Veli) geldiğine inanırlar.
Jainizm, Cainizm veya Caynizm, geleneksel anlamda Jain Dharma olarak bilinen Güney Asya kökenli din ve felsefe. Bugün modern Hindistan'da azınlık olmakla beraber ABD, Batı Avrupa ve Afrika'da büyüyen topluluklar halinde varlığını sürdürmektedir. Jainistler hâlâ antik Şraman'ı - bir tür sofu (çileci) gelenek - devam ettirmektedirler. Ruhani özgürlük ve kurtuluş kavramı temelinde kurulmuş olan Jainizm tüm canlıların eşit olduğunu ve özellikle şiddet karşıtlığını savunur. Özdenetim jainlerin mokşa, Keval Gnan, veya ruhun gerçek doğasının anlaşılmasına giden yoldur.
Jainizm, yaklaşık M.Ö. 500 yıllarında Hindistan'da başlamıştır. Kurucusu, Nataputta Vardamana ya da diğer adıyla Mahavir`dir (veya Mahavira, Manavira). Kutsal metinleri, Jain Agamaları Sidantalar'dır. Bunların dışında başka klasik dini metinler de bulunmaktadır.
dünyayı on iki parçalı kozmik bir tekerlek ile simgelenen, yaşamın sonsuz bir döngü olduğuna inanan bir hint dinidir. yaşamı dört çağa ayırırlar.
ilk çağ : kusursuz mutluluk ve mükemmelliğin olduğu bir yıldır. 4800 tanrısal yıl( 1 tanrısal yıl 360 insan ömrü ile karşılanır) sürmektedir
ikinci çağ : daha az erdemli olan bir çağdır. 3600 tanrısal yıl sürmektedir.
üçüncü çağ : erdemi ve kusurun eşit ölçüde olduğu bir çağdır. 2400 tanrısal yıl sürmektedir.
dördüncü çağ ve sonuncusu : bizim şu an yaşadığımız çağdır. m.ö 522 yılında başlamış. kötülüğün kargaşanın en fazla olduğu ve erdemin yok olduğu bir çağdır. insan yılıyla 432.000 yıl sürmektedir.
bu çağın sonunda ateş ve sel ile dünya yok olacak ve döngü tekrardan başa dönecekmiş.
en son kurtarıcı- peygamberi mahavira adında biri. M.ö 514 de ölmüş.
ve bu inanca göre bundan sonra bir peygamber daha gelmeyecek ve caymacılık tamamen unutulup ortadan kalkınca dünyanın sonu-kıyamet gerçekleşecek.
bu inancın bazı kuralları:
* şiddet yasaklanmıştır.
* savaşa karşı olmayı öğütlerler ve sevgi ve merhameti yüceltirler
* yalan söylememek,hiçbir şekilde çalmamak,olabildiğince cinsel ilişkiden uzak kalmak temel kurallarındandır.
* içki içmezler.
* doğayı yok edeceklerine inandıkları için kök bitkilerini yemezler.
* gün batımından sonra yemezler, içmezler ve seyahat etmezler.