denizlerin kirmizi bereli kaptani. belgesel deyince ilk akla gelen kisi. o deniz senin bu deniz benim gezdi omru boyunca. nerden gaza geldiysek bu adam da giyaben musluman ilan edildi. sonra inkar etti musluman oldugunu. ama denizlerin guzelligini gozler onune sermis olmasindan oturu, bir de o sicak gulusunden oturu hep sevmisimdir bu adami.
müslüman olmadığını öğrendiğimde aklıma "acaba keşfettiği, cebeli tarık boğazında okyanusla deniz karışmıyo olayı da mı yalandı?"sorunsalını sokan adam,
fransız okyanus araştırmacısı, yönetmen, aslında deniz subayı.birinci dünya savası sıralarında denizaltı araştırma grubunu kurmuş, inceleme gemisi calypso'nun kaptanlığını yapmış şahsiyet. öyle denizaltı belgeselleri çekmiştir ki derinliklerin gizemi karşısında büyülenir insan.hayatını denizleri ve okyanusları incelemeye adamış bu adam.ne zaman bir denizaltı belgeseli izlesem aklıma gelir, mühim adam vesselam.
küçükken oşinograf olmaya karar vermemin sebebi olan insan.atlayacaktım gemiye 3 ay..4 ay.. 5 ay.. dolaşıp duracak bilimsel çalışmalar yapacaktım..ancak türkiyemizin gerektirdiği koşullarda
cebelitarık boğazı'nda keşfettiği tatlı su ve tuzlu suyun temas halinde olup birbirine hiç karışmaması durumunu ve bu oluşumla, akdeniz ve atlas okyanusu'nun birbirine karışmaması, bu keşfini; er rahman suresinin 19. ve 20. ayetlerde görmesi üzerine, islamiyeti tercih etmiştir.
kaptan cousteau'nun bu sureleri arapça okuyup, anladığını düşünmemek gerekir.
yani dememiz o ki, kuran'ı kendi dilinizde de okuyunuz, anlayınız birçok mucizeyi bulabilirsiniz.
hakkında bir şeyler yazmak isteyen yazarların adamın adını doğru yazamayıp, sözlükte bulamaması nedeniyle şimdiye kadar hakkında 7 adet entry * girilebildiğini düşündüğüm bilim insanı.
80lerde çocuk olup ta 'Kaptan Cousteau''nun belgesellerini izlememiş olan yoktur herhalde aramızda..Kaptan Cousteau kendine has gülüşü, kırmızı beresi ve elinden ayırmadığı telsiziyle şüphesiz dünyanın en sempatik kaptanıydı.. Calypso adındaki gemisiyle o deniz senin, bu ırmak benim dolaşıp dururdu. Onun sayesinde denizaltının türlü güzellikleriyle tanışmış, bilmediğimiz diyarları keşfetmiştik. Bir seferinde oğlunu kaza sonucu kaybettiğinde ise hep beraber ağlamıştık. Modern dalgıç elbisesini arkadaşıyla icat ettiğini gene belgeselinden öğrenmiştik. O yıllar da bir de 'Kaptan Cousteau Müslüman oldu' miti çıkmıştı, adam en sonunda avukatı aracılığıyla 'Müslüman değilim' açıklaması yaptırtmakta çareyi bulmuştu
emrine tahsis edilmiş calypso ile tanıdığımız nam-ı diğer kaptan kusto. ölümünden sonra kimi fanatik müslimler kendisini müslüman ilan etmişse de hristiyan usullerine göre gömüldüğü bilinmektedir.
Kurana hayran olmasına sebep olan olayı şöyle anlatan ünlü deniz araştırmacısıdır:
1962 senestnde Alman ilim adamları, Aden Körfezi ile Kztlderu:zirı birleştiği Mendeb Boğaztnda, Kıztldenizirı suyu ile Hint Okycmusurıun suyunun birbirine kanşrnadığtnı belirlemişlerdL Biz de Cebelıtank Boğazından karşılıklı akıntı olduğu bilinen AtLas Okyanusu ile Akdenizin sulanmn birbirine kanşıp, kanşmadığtnı araştırmaya başladık. Önce, Akdenizin kendine has sıcaklığı, tuzluluğu ve yoğunluğu ile barındırdığı canlıları tespit ettik. Aynı araştırmayı Atlas Okyanusunda tekrarladık. iki su kütlesi binlerce yıldır Cebetttank Boğ azında birleşiyordu. Bu durumda. iki su kütlesinin kanşması ile tuzluluk, yoğunluk gibi unsurların birbirine denk, hiç olmazsa birbirine yakın olması icap ediyordu. Halbuki, her iki denizin en yakın lasımlannda bile deniz suyu kendi özelliğini koruyordu.
Yani, iki denizin birleşme sathında bir su perdesi iki deniz suyunun birbirine kanşmasını engelliyordu. Bu durumu açtığım Profesör Maurice Bucaille, bunda şaşılacak bir şey olmadığını, isldmın kutsal kitabı Kuran-ı Kerimin bunu açık bir şekilde yazdığını söyledL Hakikaten bu hakikat, Kuran-ı Kenim de dosdoğru açıklanıyordu. Bunu öğrenince Kuran-ı Kerim in Allah kelCımı olduğunu anladım. islam dini, manevi gücü ile bana kaybettiğim oğlumun acısı- na dayanma sabrını verdi.