sanayi devriminden bu zamana kadar geçen yaklaşık 250 yıllık zaman dilimi içerisinde proletaryanın elde ettiği kazanımları içerir.
esnek çalışma saatleri, yol parası, yemek fişleri gibi ufak tefek sadakalar hariç tutulmak üzere bence işçi sınıfı mücadelesinin en büyük kazanımı emeklilik olmuştur.
ancak son yarım yüzyılda emeğin iyiden iyiye bollaşması ve akabinde ucuzlaşması ile bu kazanımın da içi boşaltılmıştır. 60'larda bir emekli ikramiyesi ile denize yakın bir sayfiye + iyi kötü bir araba alınabiliyorken bugün adam akıllı bir araba almak bile mümkün gözükmemektedir.
türkiyedeki işçinin kazanımı 65 yaşında emekli olmasıdır. asgari ücret gibi yüksek yaşam standartları getiren bir ücreti unutmamak gerekir tabi. babacım ben 65 ime kadar 5 defa ölürüm. yönetici sınıfının ülke ekonomisi düzelsin de halk ne bok yerse yesin mantığıdır bu işte.
işçi sınıfının asla bir kazanımı olmamıştır, devrimci kelimelerle süslenseler de ilk uygarlık olan sümerleri kuran toros ve zagros dağlarından inen toplayıcı çoban kabilelerin mezopotamya halklarını zorla haraca bağlaması ve bunu sürekli hale getirerek devlet denen kurumun, yani vergi (haraç) toplama işinin sistematiğini oturtmasıyla, yerli çiftçi halk, ürettiği artı değeri zorla ve bir süre sonra mecburiyetten dolayı bu çoban göçebe yönetici sınıfına vermiştir, bir süre sonra yönetici sınıfı önce dinciler sonra savaşçıların katılımıyla gelişmiştir ve günümüze kadar ulaşan uygar toplum mekanizmasını oluşturmuştur.
yani demem o ki m.ö. 4.yy dan beri işçi sınıfı ödediği vergilerin karşılığı olarak küçük maaşlar almaya mahkum bırakılmıştır, ve o zamanlar dağdan şehre inen ve geceleri göçmekten yıldız bilgisi, dolaylı olarakta matematik ve geometri alanlarında bir bilgiyi elinde bulundurarak beyin gücü-iş gücü farkını ortaya çıkartan yönetici sınıfın dolaylı kölesi olmuş ve bir çok özgürlüğünden mahrum bırakılmıştır.
avrupa'da sanayi devrimi sonrası başlayan işçi problemleri, 1929 büyük buhrana kadar devam eder. tabi bu büyük buhran büyük kazanımlarda katmıştır insanlaraki, nerden baksan bir 200 yılda kazanılan haklar dopurmuştur insanlara. türkiye'de sanayileşme 30-40 yıllık olduğundan bu süreç biraz daha uzayacak gibi görünmekte. bizde işçiler şimdilik sadece çalışma hakkına vakıflar maalesef.