Garip bir parti aslında solu zamanında abartmış şu anda ise ulusalcılık ayakları kesen bir parti. Genel başkanı (bkz: doğu perinçek)in terörist elebaşı abdullah öcalan ile güle oynaya fotoğraflarının olması fakat aynı zamanda Diyarbakırda mitingde Türk Bayrağının açılmısı ve emniyet müdürünün yıllardır hasrettik kendi ülkemizde kendi bayrağımızda dedirttiği olay.
güneydoğu/pkk/kürt meselesinin analizindeki zikzaklar dışında 40 yıldır aynı çizgide olan partidir. parti, sosyalizmi kurmanın yolu olarak milli demokratik devrim * tezlerine göre hareket etmektedir. türkiye tarihindeki tüm ilerici, antiemperyalist devrimleri sosyalist devrim'in bir aşaması ve parçası olarak görürler. işçi partisine göre bu ilerici devrimlerin sonuncusu olan kemalist devrim hala devam etmektedir, tamamlanmamıştır. kemalist devrim tamamlanacak ve aşamalı kesintisiz devrimlere geçilecektir.
işçi partisi, ülkenin kendi tarihindeki devrimleri inkar ve tenkit ederek sosyalizme ulaşmanın mümkün olmayacağını savunur. osmanlı'nın dağılma devrinden itibaren görülen türkçülük, jöntürkler, ittihat ve terakki, tkp, kurtuluş savaşı ve kemalizm akımlarının hepsini sahiplenir. ( türkiye'de 40 küsür yıl önce ortaya çıkmasına rağmen hala yerinde sayan milli demokratik devrim düşüncesi, venezüela'da bolivarist* devrim olarak başarıya ulaşmıştır. )
işçi partisi türkiye'nin en büyük düşmanının emperyalizm olduğu çıkarımını yapmakta, emperyalizm'e karşı mücadelenin ulus devlet ilkelerine bağlı olan tüm ulusal güçlerin ittifakıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmaktadır.
parti başkanları ( perinçek ) gibi yanar döner bir partidir. alevilerin evlerini ramazanda basıp linç yapmak isteyen ülkücü yaratıklarla ortak eylem yapıp kürt işçilere, ailelere linç hareketi yapmak isteyen bir tabanı vardır. kısaca solla, işçilerle alakası olmayan asker hayranı sivil-faşist bir oluşumdur. anti-emperyalizm ve ab, abd, akp karşıtlığı maskedir, düpedüz askeri-faşist yönetim hayranıdırlar. ittihat ve terakki hayranlığı ve devrim kanunları istemelerinin arkasında bu despot devlet özlemi yatar.
adı ne kadar işçi partisi olsada faaliyetleri pek bu isme uymayan partidir. nerde olay var, nerede eylem var, nerede provakasyon varsa orda bunlar vardır. işçilerin bu partiye oy vermemlerinden bu partinin adı ile alakasının olmadığı anlaşılmaktadır.
işçi partisi tarafından örgütlenen kızıl elma mitingindeki iki başrol levent temiz ve mehmet perinçek i veli küçük ün tanıştırdığı bizzat doğu perinçek tarafından söylenmiştir.
o kadar generalin, eskimiş asker bozuntularının peşinden koşmak yerine tekstil işçileriyle uğraşsalardı sonları böyle olmazdı.
yakın zamanda y-chp içerisinde, kılıçdaroğlu ve ekibinden rahatsızlık duyan birçok kemalist ismin katılacağı partidir. hatta mhp, dp, dsp gibi birçok farklı partiden de yoğun katılımın beklendiği partidir.
chp yi peşine takıp meydan meydan dolaştırmasından dolayı takdiri hakeden bir partidir.türkiye çapında oy oranı yüzde 1 olan bir parti,chp içinde iktidar olmuş ne mutlu.
oy oranlarını sonar'ın anketine göre %2'ye çıkarmış partidir.
bazıları "nasyonal sosyalist" dolayısıyla da "faşist", bazıları ise "milli burjuvazinin çıkarlarını savunuyor" yönünde eleştiriler getirmektedir.
birinci eleştiri bilimsel değildir; ip'in "nasyonal sosyalist" ölçütleri karşılamadığı ortada.
biraz siyasal birikimi olan, alman faşizminin sınıfsal karakterini ve ip'in savunduğu teoriyi karşılaştırma gereği duyan herkes, sanırım bu yönde eleştirilerin ip'e ve ip nezdinde ulusalcılara haksızlık olacağını görüyorlardır.
alman faşizmi dediğimiz nasyonal sosyalist hareket, alman tekelci burjuvazisinin en azgın, en saldırgan ve bir kadar da zalim diktatörlüğüne verilmiş addır.
ip, ne bir burjuvazi kontrolünde olan bir partidir; ne de uzun vaade de "burjuva diktatörlüğünü tesis edecek" bir politikası vardır. zaten türkiye egemen siyasetinin mevcut sınıfsal karakterini analiz ettiğimiz zaman; tekelci burjuvazi ve cemaat koalisyonundan başka bir şey göremeyiz. "burjuva ve cemaat diktatörlüğü" cumhuriyet devrimlerinin son izlerini de sildiğini gibi türkiye'yi bölünmeye sürüklemektedir.
milli burjuvazi konusunda, "sosyalist fikirlere zıt gibi görünen" tezleri ise bazı yanılsamalara yol açıyor.teorik birikimi olmayan için bu tür yanılsamalar daha da çabuk ortaya çıkıyor; " kardeşim biz sosyalistiz, o zaman neden burjuvayı yanımıza alıyoruz" serzenişlerini duymak fazla vakit almıyor.
lenin'in emperyalizm adlı, baş ucu kitabı yapılması gereken, eserini okuyan herkes, emperyalizm çağında burjuva sınıfının da derin anlaşmazlıklara gebe olduğunu; sistem içi çelişmelerin marksistlerin işine yarayacağını ve marksistlerin bu çelişmeleri derinleştirecek stratejiler izlemesi gerektiğini görmüştür.
bu bağlamda, "anti-kapitalist olunmadan anti-emperyalist olunamaz" önermesinin bizzat lenin tarafından çürütüldüğünü görüyoruz. çünkü emperyalist olmayan kapitalistlerin de bulunduğunun, emperyalist burjuvazinin tekelci karakteri nedeniyle bazı görece küçük ve gelişememiş burjuvaları karşı tarafa sürüklediğinin; bu nedenle "burjuvazinin kapitalist bir anti-emperyalist kesim yarattığının" altını çiziyor . buradan hareketle ve ip'in türkiye siyasetinde daha da etkin ve belirleyici bir noktaya doğru yürüdüğünü göz önünde bulundurarak; milli denilen sanayici kesimlerin, çok büyük bir kalabalığa tekabül eden orta sınıf tabakaların sosyalist lafazanlık ile anti-emperyalist cepheye dahil edilip, sistemin açmazlarının devrimciler lehine döndürülemeyeceği ortada. ip'in bu nedenle bütün halk kesimlerini ve tutarsız bir tavır izleyen sanayici kesimleri saflarına çekmesi marksizm'e aykırı değildir. aksine bizzat marksist ustaların altın öğretilerindendir.
"kara kitapçı" solcular, sanırım bunları es geçmişler. acilen lenin'in emperyalizm kitabını 'anlayarak' ya da 'özümseyerek' okumalarını tavsiye ederim.
izmir bayraklı belediyesi'nde meclis üyesi olan ertuğrul sivrioğlu'nun, partisi chp'den istifa ederek geçiş yaptığı partidir. bu geçiş sayesinde işçi partisi, izmir meclisi'nde ilk sandalyesine sahip olmuştur.
hatay'da tüm engellemelere rağmen, binlerce kadınla "suriye'yle savaşa hayır, terör kampları kapatılsın" eylemi düzenleyen partidir. savaş karşıtı kampanyanın en önünde mücadele etmektedir. ilerleyen günlerde de büyüyen ve güçlenen örgütsel yapısıyla, toplumsal muhalefetin her kulvarında öncülüğü üstlendiğine şahit olacağız. yarın da muhtemelen yüz binlerce yurttaşı, kubilay için menemen'de buluşturacaktır.
enternasyonal bir döngünün içinde olan tüm dünya ülkelerinin adına kurulmuş siyasi bir partidir. başına ülke ismi getirilerek ulusal bir boyut kazandırılır. türkiye işçi partisi , ingiltere işçi partisi gibi.