kısır olan dişi arılardır. erkek arılar bir bok yapmazken bunlar sürekli çalışıp bal yaparlar. kış için depoladıkları balın yetmeyeceğini anladıklarında erkek arıların bir kısmını öldürürler.
Yumurtalıkları sonradan körelip iğne halini almıştır.Bu yüzden bir arı birini soktuktan sonra iğnesiyle beraber iç organları da dışarı çıktığından yaşayamaz.Ayrıca bu işçi arılar dişidir ve erkek arılar gibi n kromozomlu değil kraliçe arı gibi 2n kromozomludurlar.
genetik açıdan kraliçe arıya göre farklı olan bireydir. bu birey daha güçsüzdür bu yüzden daha farklı besinlerle beslenir yavru iken. bu yüzden kraliçe arıdan farklılık gösterir ve kısırdır. kraliçe arı ile farklılık hem çevresel hem kalıtsaldır.
hepsi dişidir. kovan içi tüm irade onlardadır. sürekli çalışırlar. ana arıyı kendileri seçer. istediklerinde de ana arıyı kovanda öldürürler yada kovarlar.
bir de tarlacı işçi arılar vardır. bunlar sadece çiçeklerden nektar toplar. daha ayrıntı isteyen olursa mesaj atabilir.
çiftleşmezler. çiftleşenler yalnızca kraliçe arı ve erkek arıdır. erkek arılar da yalnızca yazın vardır. kış geldiğinde hâlâ sağ olanları varsa kovandan kovulurlar. kraliçe ise tüm yıl yumurtlar.
işçi arılar yazın besin sağlarlar. kışın sayıları azalır ve tüm yıl yaptıkları gibi kraliçe arı ve yumurtalarla/larvalarla ilgilenirler. ayrıca kovanın/sürünün korunması da dişi arılardadır.
sürünün gereksinimlerine göre larvaları beslerler ve bunun sonucunda larvanın cinsiyetini/işlevini ortaya çıkartırlar. en iyi beslenen larva kraliçe, en kötü beslenen larva işçi, aradaki ise erkek arıdır. işin ilginç yanı tam da budur. çok ya da az beslenince dişi olan* larvalar kararında beslendiklerinde erkekleşiyorlar.
Kuluçka süresi 21 gündür. Petekten çıktıktan sonra hemen dışarı uçup bal yapmaz. Bir 21 gün daha kovan içi işleri yapar. Bir nevi staj görür.
Yazın bal akış Döneminde 1-2 ay, kışın Salkım Dediğimiz uyku Döneminde 4-6 ay Yaşar.
işçi arı dışarıda bir bal kaynağı, su veya tehlike olduğunda bunu petekler üzerinde kendine has vücut hareketleriyle içerdeki arılara bildirir.
Eğer midesi boşsa Hırçın davranır. Arıcılar kovana duman püskürttüğü zaman işçi arılar bir tehlike var zannederek kovanı terketmeden önce kendi yaşamlarını idame ettirecek kadar karınlarını balla doldururlar. Karnı balla dolu olan arı istediği kovana girebilir. Bunun için Arıcılar kovanları birleştirmeden önce duman verir. Eğer midesinde bal yokken başka bir kovana girmek isterse diğer kovanın girişindeki bekçilik görevi yapan işçi arılar bu aç arıyı önce ikaz eder ısrarcı olursa öldürürler.
Bir çiçekten bal aldıkları zaman o Çiçeğe boş olduğuna dair bir koku bırakarak işaretlerler eğer başka bir arı o Çiçeğe konarsa bu kokuyu algılar ve derhal o çiçeği terkeder. Bu işaretleme işini tehlikeye karşı da yaparlar eğer bir arı sizi sokarsa ve yakınınızda bir kovan varsa pek çok arı sizi sokmaya çalışacaktır.
Eğer kışın kovanda yeterli bal yoksa Açlıktan kafalarını boş petek Gözlerine gömerek intihar ederler.
Bir başka ilginç husussa Eşek Arıları ve örümceklerle mücadele etme şekilleridir. Ola ki kovan içine giren buna benzer bir böcek varsa hemen bir Salkım halinde etrafını sarıp kanat çırparak ısıtırlar 45 dereceye varan bu ısı o Böceği öldürür. Daha sonra becerebiliyorlarsa böceği parçalayıp kovandan dışarı atarlar beceremiyorlarsa üstünü balmumuyla kapatıp rutin yaşantılarına devam ederler.
Arı sokmasına karşı bilgi editi: işçi arı sokunca iğnesi Vücutta kalır ve bir bez halen daha zehir pompalamalamaya devam eder. işçi arı soktuğunda öleceği için genelde büyük bir tehlike olarak algılamadığı sürece kimseyi sokmaz. işte bu zehir pompası çalıştığı için elle çekilip çıkarılmaya çalışılırsa bütün zehir vücuda akmış olur. Bunun için varsa bir cımbızla ucundan tutup çekmeli yoksa sivri uçlu bir şeyle çıkarmalıyız.
Arı sokması Alerjik Rahatsızlığı olan kişilerde ölümcül olabilir. Birden fazla arı sokması herkes için ölümcüldür. Arıcılarda panzehir hap bulunur. Eğer yoksa zehrin dağılmaması için soğuk kompres yapılmalıdır.
hepsi dişidir görevleri kraliçe arı ve erkek arıların bakımı ve de amele gibi çalışıp bal üretmektir, şu emekçiliğe bakar mısınız dişiler yine eziliyor erkek arılar da anca kraliçe arıyı kovalasınlar tamam erkek arılar olmasa var olamayacaklar ama bu da ne ya bütün işler bunlarda
Geçenlerde geyiğine denk geldim. Aşağıda paylaşmış olduğum fotonun üstüne yorum yapılmış;
" Arılar yorulduklarında popolarında polenle uyuyakalıyorlarmış." Diye. Hayal edince pek bi komik (:
Bahsedilen ise bombus arısı. iri bir arı türü olduğu için, bu arkadaş bazı çiçeklerin içine sığamıyor.
Haliyle popo da dışarda kalıyor. Şöyle;
imkansızdır çiftleşme olaksızın n kromozomdan canlanır meryemin isayı nasıl doğurduğuna inanamayanlara isa doğmadan cevaptır ilham eden büyücüdür sihirbazdır bu ikisinin üstünde olağanüstü kuvvet sahibidir ben inandım bunu bilinçlendim.