kardeş türküler tarafından da cok guzel sekilde seslendirilmiş, ama asık mahzuni serif'in soyledigi seklinin insanı neredeyse aglatacak seviyeye getiren, yanında içki olursa en gulunen anda bile herkesin yuzunun dusmesine neden olan turku
kimi yöreLerde askere gidecek oLan erkekLere arkadaşLarınca söyLenen türkü.. oLay şöyLe geLişir; askere gidecek oLan adamın etrafında arkadaşLarı bir çember oLuştururLar.. askere gidecek eLemanın yanına sevgilisi/sözLüsü/nişanLısı durur.. -eğer kişinin sevgiLisi/sözLüsü yoksa yanında babası yer aLır..- sonra çemberdeki arkadaşLarı bu türküyü söyLer.. **
büyük usta aşık mahsuni şerif'in unutulmayacak olan muazzum türküsüdür.hayatımda ilk defa sahneye çıktığımda (gerci cok da cıkmadık ama,,,neyse anafikirden uzaklaşmak kötüdür) çalmıştım bu türküyü, ayrı bi severim bu yüzden. türküdeki en vurucu söz 'sermayem derdimdir' sözüdür ve bu söz; tüm şarkı-türkü-şanson-ağıt-balat-arya..vb her türlü müziksel yaratım özelinde tüm sanatsal dışavurumların temel çıkış noktasını ne güzel özetlemiştir.
derdin varsa bir türkü tutturursun, bir şarkı söylersin ve efkar dağıtırsın; "sermayen derdin" ise bir türkü , bir şarkı yazarsın çünkü ancak bu şekilde derdini bertaraf edebileceğini bilirsin, o da belki.işte asıl bu mühim sözü ihtiva ettiği için, cok daha güzel ve cok daha özeldir bu türkü.
bircok ornegi gibi:
"zahidem, el cek tabib, al fadimem, acem kizi, cokertme, nemrudun kizi" en olmadik zamanlarda hic aklinizda yokken karsiniza cikan,
-lan hangi ruh hali ile yazmis ,soylemis...diye derin dusuncelere sokan sahaserlerdir. sahip cikilmasi gereken degerlerimizdir. malesef bir cogu anlasilmaz nedenlerden dolayi yeniden yorumlanmis ,irzina gecilmistir.
genelde mahsun kirmizigulve tayfasi buna en guzel ornektir. bellerinde mese odunu kirmak, kizilcik sopasi ile dovmek sureti ile uyarmak gerekir.
her dinlediğimde hakkari dağlarını aklıma getiren türkü. hiç gitmesem de inşallah seneye askere giderim. büyük ihtimalle de görürüm hakkari dağlarını. çağrışım sebebi ise: (bkz: vizontele)
öyle muhteşem bir türküdür ki daha ilk dinlerken bile buram buram aşık mahsun-i şerif'e ait olduğunu anlamak hiç zor değildir. her yorumu farklı farklı olsada ortak bir nokta vardır hepsinde, adamı yerden yere vurur.