türkiye'de 2002'den bu yana bazı kurallar cercevesinde verilen maaş türüdür.
Hak etmek için şu şartlar gereklidir;
-işcinin kendi isteğiyle değilde işveren tarafından çıkartılması,
- Son 3 yıl içerisinde arada kesintilerde olsa toplamda 600 gün sigorta primin yatmış olması (599 olsa bile olmaz)
- son 120 gün içerisinde kesintisiz çalışılmış olması
Not: Bu şartlara uysalar bile Askere gitmek için işinden ayrılanlar, ancak askerlik dönüşü maaş almaya hak kazanırlar.
Not 2: işveren çıkartsa bile yüz kızartıcı nedenlerden dolayı işten çıkartılmamalısınız. Buna başka bir işciye taciz, işverene küfür vs. de dahildir.
Peki Kim ne kadar süre ile ne kadar maaş alacaktır?
Burada verilecek olan maaş kişinin en son aldığı aylık net gelirinin %50 sidir. Ama bu verilecek olan maksimum tutar ise asgari ücretin netini geçemez.(Şu anda asgari ücret 458 ytldir)
son 3 yıl içerisinde;
600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün
900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün
1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlara 300 gün süre ile işsizlik ödeneği ödenir.
Hangi hallerde maaş kesilir?
-işkur tarafından en son atıldığınız işin maaşına ve menfaatlerine yakın ölçülerde evinize yakın bir yerde iş bulurlar ise ve siz "istemiyorum kardeşim" derseniz maaşınızı keserler.
-Hastalandığınız zaman çalışamıyacak durumda olur iseniz maaşınız kesilir.
-Gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri kesilir ve kalan işsizlik ödeneği hak sahipliği kaybedilir.
gelişmiş ülkelerde, bireyin çalışamadığı zamanlarda çalışanlardan belli bir kesinti uygulayıp yeni bir iş bulana kadar verilen paradır. sadece zorunlu ihtiyaçlar giderilir ve bireyin artniyetli davranacağı tahmin edilmez.
ülkemizde ise durum farklıdır. öğrencilerin bazı ihtiyaçları karşılansın diye dağıtılan 50 ytl lik akp bağışı, velilerin marlboro sigarası veya kahve masrafını karşılamaktadır.
çalışacak iş fırsatları yaratmadan dağıtılan bağışlar, bireyi tamamiyle tembelliğe itmektedir. fakat asıl istenilen şeyi, yani oyu getirmektedir.
fransada işsizlik parası ödeniyor. 8 yıldır işsizlik parası alan var. hem fransadan işsizlik parası alıyor hemde türkiyede hava yollarında çalışarak aldığı maaş var. torpilin varsa havayolu şirketinde çalışırsın.
Fransız aktör Depardieu , Fransız hükümetinin zenginlere yönelik yüksek vergi artışı planlarına sert tepki göstermiş rus vatandaşlığına geçmiştir.
fransa vergilerle işsizlik parası dağıtıyor. türkiyedede böyle yasalar olmalı. fenni zengin sünnet vergisi adı olmalı. ucundan azıcık.
600 sigortalı iş gününü dolduran her işsiz vatandaş için kazanılan haktır. Ancak zorunlu eğitimler ve kişiye bulunan işlerin beğenilmemesi halinde bu hak iptal edilir. Yani kısacası verilen maaşı almak geri almak için ellerinden geleni yaparlar.
Şubatta askere gitmek için işten ayrılacağım fakat daha sevke 3 ay 15 gün gibi bir süre var. Bu sürenin maaşı alıp alamama durumuna bi etkisi var mıdır ? bilenlerin cevaplamasını istediğim durumdur.
Bilgilendirme editi:
Alo 170'i aramam sonucu şayet askerlik sebebi ile işten ayrılırsanız (12A oluyormuş) 1 ay içinde işkur'a işsizlik maaşı için başvurmamız gerekiyormuş, eğer şartlar sağlanırsa maaş bağlanıyor askere gidene kadar alabiliyorsunuz, askere gideceğiniz zaman işkur şubesine askere gittiğini söylüyorsunuz maaş alma hakkınız donduruluyor, askerden döndükten sonra tekrar maaş bağlanmasını istiyorum diye dilekçe verip kalan maaşlarınızı almaya devam edebiliyormuşsunuz.