türkiye'nin en iyi bölümüdür hukukla birlikte. tabi işini bilene.
zaten "aa işletme mi :S" mantığını hiç anlamıyorum. avrupa'da işletme ve dallarını okumak son derece iyi bir bölümde okuyor demektir.
olay nedir? açıköğretimden herkesin işletme okumasıdır. açıköğretimden işletme okuyan herkesin de "ben işletme mezunuyum" diyerek işletmenin içine sıçmasıdır. halbuki, işletme bölümü kadar geniş yelpazeleri içine alan bir başka bölüm yoktur türkiye'de. onlarca sertifika alabilme ihtimalin vardır ve aldığın her sertifika seni iyi bir işe sokmaya yetecek niteliktedir. girişimci ruhun varsa, atiksen, zekisen ve analitik düşünüyorsan bu bölümde işsiz kalmak için çok çabalaman gerekir.
ancak türk insanı bi acaiptir. üniversite hayatı boyunca hiç ders çalışmaz veya yalnızca ders çalışır ve mezun olduğunda "al işte işsiz çoğunluktan biriyim." diye ağlamaya başlar. halbuki üniversite sana geniş imkanar sunuyor, kendini gösterip sağda solda staj için çabalaman lazım. derslerin dışında eğitimlere, seminerlere katılıp kendini geliştirmen lazım. yoksa açıköğretim mezunu işletmecilerden farkın kalmaz.
açıköğretim mezunu işletmeciler ise şunu bilsinler; diploma hiçbir şeydir. bugüne kadar hiçbir şirkete diplomamı göstermek durumunda kalmadım. elinize diplomayı alınca işletme mezunu olmuyorsunuz yani. iş kendinizi geliştirmeye bakıyor. ve bilin ki, işletme bölümü kadar kendinizi geliştirip hemen hemen her iş kolunda çalışabileceğiniz bir başka bölüm yoktur.
genelde mühendislik fakülteleri tarafından horgörülen ve kızılan bölümdür ki en doğal haklarıdır.. çünkü işletme'nin dersleri kantinde bile limit alan mühendisliklerinkine göre katla kolaydır..
ancak işletme okumak ve iyi bir işletmeci olmak için belli başlı özelliklere sahip olmak gerekir ki eğer bunlar insanda eksikse, 4 üzerinden 7 ortalamayla bile bitirsen okulu ancak gidip akademik kariyer yaparsın, arşiv görevlisi olursun..
bir kere stresli durumlardan saçmalamadan çıkabilecek kapasitede pratik zeka arar işletme bölümü.. derslerin bazıları da bu doğrultuda ilerler.. yani kalkıp kıçıkırık bir sunum yaparak ders geçmek çok basittir belki ama buna basit diyen mühendislik öğrencilerinin çoğu, o sunumda zaten iki kelimeyi yanyana zor getiriyorken profesörün sorduğu bir terso soruyla bayılırlar stresten..
işletme genel bir bölümdür.. milyarlarca, ortak paydaşlı veya ortak tabanlı firmaya dayalı günümüz ekomomisinde olmazsa olmaz bir bölümdür.. eğer çok daha zor dersler gören (ki buna en ufak bir lafım yok, tekrar ediyorum) mühendislik mezunlarından birini koyarsanız bir işletmenin başına, tahmin edemeyeceğiniz kadar kötü sonuçlar elde edebilirsiniz.. işletmeniz kötü gidiyor, bir yerlerden para çıkarmanız gerekiyorsa bunun nerelerden olacağını size tanjantlar ve kosinüsler söylemeyez, işletmeci sezgileriniz ve tecrübeleriniz söyler.. çalışanlarınız sizden nefret ediyorsa ve bu işleri yavaşlatıyorsa ne yapacağınızı limitlerle değil, gördüğünüz ilikşi yöntemleri ile çözersiniz.. eğer işletme diye bir bölüm olmasaydı dünyada ekonomik anlamda bir düzenden bahsetmek son derece güç olacak, şirketlerin başlarındaki endüstri ya da bilgisayar mühendisleri, belli başlı tecrübeleri edinene kadar kendi kişisel ve tüzel finansmanını tüketmiş, devletini de bu uğurda mikro ve makro düzeyde zarara uğrtamış olacak, ve hala varyansların neden kendisine yardımı dokunmadığını anlamıyor olacaktı..
toparlamam gerekirse, kolay bir bölümdür, amenna.. ama gerekli özelliklere sahip biri için kolay bir bölümdür.. okul her türlü biter ezberle çalışmayla ama iş kolu olarak barındırtmaz kolay kolay..
ayrıca çok kan kaybetmesine rağmen hala en saygı duyulan işletme, bir haftaya mezun olacağım istanbul işletme'dir..
genelleme gibi olmasın ama genelde sanalalem dışındayken yüzyüze bir diyalogda iki kelimeyi yanyana getiremeyen herifler bok atar, oradakilere salak der.. bu adamlarla içinde öğrenimini gördükleri, tanjantı olsun kotanjantı olsun bir kelime geçmeden, iki kelam etmek imkansızdır, yapamazlar.. en azından ben öyle gördüm..
normal insanlar ise sallamazlar işletme'ymiş, oradaki salaklarmış diye, işlerine bakarlar..
okuduğunuz süre boyunca ''kimi işletecen ehe mehe'' şeklindeki esnaf şakalarına maruz kaldığınız/kalacağınız bölüm. *
ama seviyorum ben, mesela ''ne olacaksın'' diyorlar ''bakalım'' diyorum. sürprizlerle dolu bi bölüm gerçekten. ilerde ne bok olacağım, ne iş yapacağım konusunda zerre fikrim yok.
herkesin dalgasına maruz kaldığı benim de içinde bulunduğum bölüm kendisi. özelllikle mühendislerin işletmecilere özenip, "şimdi bunlar bu güzel hayatı yaşıyolar ama, mezun olduktan sonra da biz yaşaycaz be oğlum :(" triplerine girdiği sıkça görülür. ama gerçek bir işletmeci açıkta kalmaz. çok geniş yelpazesi olmasına karşın, spk belgesi ile de süslendiğinde mühendislerden bile daha iyi bi gelecek bizleri bekliyor olabilir. benim işletme mezunu olup şu anda finans yönetici olan arkadaşım azımsanmayacak bir maaş ile sanıyorum bi mühendisten daha iyi kazanıyordur. tabi, işletme okuyanların yüzde 75'lik kısmının hiçbi bölüme giremeyerek burayı tutturmalarından da bu dalga konusu şekilleniyor. aslında böyle insanların olması gerçek işletmecilere de yol açarak, onları 1-0 önden başlatıyor diyebilirim.
süper bölüm hem eğlenceli hem kolay diyerekten çocuğu işletmeye görderenlerin oradada matematik, sayısal yöntemler, iktisat politikası, uluslararası finans piyasaları gibi baba derslerinde olduğunu sonradan gören çocuklarının BENi iŞLETTiLEEERRRR!!! diye ağlaması
bitirince ne olacan sorusuna "umm şey, abi biraz bonus gibi, her bölüme girebiliyosun" gibisinden tırt cevaplar vermekten bıkan insanların okuduğu bölümdür. araştırdım, tam olarak meslek dalları şöyledir, o amcamızı gt etmek için de bu entryden yardım alabilirsinizdir:
a. pazarlama
satış temsilcisi/uzmanı/koordinatörü
ürün/marka yöneticisi
mağaza yöneticisi/sorumlusu
pazar araştırma uzmanı
reklam müdürü/sorumlusu
basın/halkla ilişkiler sorumlusu
basın takip sorumlusu
müşteri temsilcisi
müşteri ilişkileri elemanı
satış sonrası hizmet temsilcisi
satış ve bayi örgütü elemanı
promosyon uzmanı
medya yönetmeni
satış müfettişi
ithalat/ihracat sorumlusu
b. üretim ve satınalma
üretim müdürü/sorumlusu/şefi
hammadde sorumlusu
satın alma yetkilisi
mamül ambalaj ve sevkiyat sorumlusu
kalite güvence elemanı
paketleme şefi
c.muhasebe/finansman
genel muhasebe uzmanı
hesap uzmanı/yardımcısı
mali analist
maliyet muhasebesi uzmanı
bütçe planlama uzmanı
mali müşavir
serbest muhasebesi
ticaret muhasebesi uzmanı
denetim uzmanı/yardımcısı
dış ticaret muhasebe elemanı
bankacılık elemanları
müfettiş/müfettiş yardımcıları
d.personel/insan kaynaklar
insan kaynakları müdürü
personel şefi/elemanı
iş analistleri
sosyal işler şefi
güvenlik şefi
vardiya güvenlik elemanı
eğitim uzmanı
kalite güvence elemanı
e.diğer
borsa elemanları
emlak satış elemanları
sigortacılık sektörü elemanları
bilgi işlem destek elemanları
yönetici sekreterleri