türkiyede en çok mezunu veren bölümün adıdır. ayrıca en çok işsizlik yaşanılan meslektir. bu bölümü bitirmekle yetmez üstüne iyi en az bir dil bilmek gerekir. bu zamanda ingilizceyi bile çok zor kabul eden bir meslek olmakla birlikte özellikle fransızca dilini geliştirmiş olan kişileri daha çok benimsiyor.
çok iyi bi okulda ve çok zor hocalar eşiliğinde okuyosan kendini tıp okuyomuş gibi hissedebileceğin bi bölüm. zira hocalar dersi zorlaştırmak adına elinden geleni ardına koymuyolar ve geçmek mümkün mertebe zor oluyor.
liseye kadar eğitim durumu pek parlak olmayan insanların üniversiteyi kazandığı duyulunca "kesin işletme kazanmıştır" denildiği rahatlıkla duyulabilir duruma geldi artık.
okuduğunuz süre boyunca ''kimi işletecen ehe mehe'' şeklindeki esnaf şakalarına maruz kaldığınız/kalacağınız bölüm. *
ama seviyorum ben, mesela ''ne olacaksın'' diyorlar ''bakalım'' diyorum. sürprizlerle dolu bi bölüm gerçekten. ilerde ne bok olacağım, ne iş yapacağım konusunda zerre fikrim yok.
kaymaklı ekmek kadayıfı gibi bir bölümdür. ancak aöflülerin bölümün adını diplere çektiğide bir gerçek. öte yandan hükümet her şehre üniversite yapıyoruz, eğitim atılımı yapıyoruz diye dikiyor her yere iibfleri, açıyor 200 kontenjan işletme, milletin anasını ağlatıyor.
işletme, iktisat ve türevleri gibi iibf'de okuyan öğrencinin önünde iki seçenek var.
ilk yolu köpek gibi yabancı dile asılması, malumunuz ingilizceyi saymıyoruz. okulu tamamlayana kadar en az çok iyi ingilizce artı ikinci bir dil bilmesi gerekir. diğer yol ise mezun olduktan sonra çalışmayı planladığı sektör ile ilgili okul yılları boyunca part time iş bularak kendini o sektörde sapına kadar geliştirmesidir. eğer bu saydığım iki yoldan birini seçer ve diklemesine giderse, işsiz kalması zor olur. yüzbinlerce işletme mezunu var gibi mitlere kafayı takmamak gerek, evet yüzbinlerce işletme mezunu var, var da bunun kaçı yabancı dil biliyor kaçı nitelikli eleman.
''TIBBI bitirdiğinizde doktor, mühendisliği bitirdiğinizde mühendis, eczacılığı bitirdiğinizde eczacı, işletmeyi bitirdiğinizde ise mezun oluyorsunuz. Mezun olmak da son yıllarda tek başına yeterli gelen bir vasıf değil. işletme öğrencileri genellikle girişimcilik kulübü kurarlar ve çoğunun eğitim hayatı boyunca yaptığı tek girişim bu olur.''*
bölümü düzgün bir puan alamadık bari işletme yazalım ya da açıktan işletme okuyalım mantığıyla tercih edenler yüzünden tabanda sürünmektedir. iktisadi ve idari bilimler fakültesinde okuyan arkadaşlar az ya da çok birbirlerinin derslerini görmektedir. misal : iktisat okuyan bir kişi işletme ile ilgili ders görmektedir. ancak işletmeciler daha detay işlerken ana dalları olan dersleri iktisat okuyanlar daha yüzeysel görürler ve kolay kolay dersler deyip geçerler. aynı şekilde işletme okuyanlar da iktisat bölümünden bazı dersler görürler. ikisinin de alanı farklı olduğu için yoğunlukları farklıdır.
işletmenin iş alanına oldukça geniştir. ülkemizde maalesef işletme bölümünü okuyan kesimden de büyük bir yüzde dahil bu bölüme hor gözle bakmaktadır. kafasını çalıştıran girişimci olan birisi bölümü bitirdiğinde aç da kalmaz açıkta da kalmaz.