hayatında simulasyon dersinde kendısınden hayalı bir şirket kurması ıstenıp donem sonunda yaptıgı yatırımlarla devletın verdıgı tahvıl faiz oranı olan %30dan daha fazla kar ettıremedıgı ıcın sırketı batırdıgı gerekcesıyle o dersten kalmamıs ınsan soylemıdır.
fazla kafaya takmamak gerekır.
(bkz: marmara işletme)
her işletme okuyanı salak, işe yaramaz zanneden iktisatçıdır; sadece iktisatçı değil hepsi böyledir bunların. bilmezler ki rusya'da işletmecilik en az 5 yıldan başlıyor, hey yavrum hey.
kısmen haklı olan öğrencidir. iktisat, işletmeye göre daha kuramsal ve daha sayısal bir bölümdür ki bunun bir sonucu olarak da iktisat bölümünün dersleri işletmeye göre çok daha zordur.
ancak bu durum iktisat öğrencilerine "sizin bölüm de çok kolay beeeaaa !" şeklinde gezme hakkını tanımaz. zira mühendislik bölümlerini bir yana bırakın, kendi fakültelerinde bile derslerinin zorluğu konusunda bir ekonometri bölümüyle aşık atamazlar. 4. sınıfın sonlarında insanı üç boyutlu metametik ve ileri istatistik gibi konularla muattap eden bu güzide bölümün öğrencileri "sizin bölüm de çok kolay beeeaaa !" diye gezen iktisat bölümü öğrencilerini döveseler yeridir yani...
iktisadi idari bilimlerde kanımca okuması en zor olanı maliyedir. neden diyecek olursanız ben okuyorum. eheh şaka şaka. neden? çünkü hukuk okumuş kadar oluyorsunuz. iktisat yoruma dayalı olabilir, işletmeye geyik diyebilirsiniz ama maliyede aldığınız derslerde ne yorum yapabilirsiniz ne de geyik statüsüne girecek cinsten bilgiler içerir. ama iktisattan ders seçilmez genelde işletmeden seçilir demek ki işletme daha kolay sonucuna varabiliriz yea.*
hemen hemen aynı potansiyele sahip insan zekalarını ele aldığımızda haklı bir tespit yapmış olan iktisatçıdır. iktisat işletmeye göre çok daha karmaşıktır. daha çok yorum gerektiren bir bölümdür. ayrıca işletme ezbere çok daha fazla yatkındır iktisata göre.
efendim şunun altını bir kere daha çiziyorum. bolumleri zorlastiran da kolaylastiran da derslerden ziyade hocalardir. hatta üniversitelerin müfredatlarıdır. yoksa teorik olarak iktisat bölümünün daha zor olduğunu tartışmaya gerek yok.
iktisatçılar diyor ki biz; makro, mikro, uluslar arası iktisat, maliye, matematiksel iktisat, ekonometri, tarım iktisatı, çeko, kentsel ekonomi, anayasa hukuku, dünya ekonomisi, ticaret hukuku, medeni hukuk, hukuk'un temel kavramlarını alıyoruz. işletmeler bunları ya almıyor ya da seçmeli alıyor.
külliyen yalan efendim. safsata hatta.
makro*, mikro*, maliye*, ticaret hukuku*, hukukun temel kavramları* işletmeler içinde zorunlu. diğerleri de seçmelidir. bunun yanında bizim okulda ekonometri de zorunlu hale gelecek işletmeler için. işletmenin birçok dersi de iktisata seçmeli olarak açılır. en azından benim üniversitemde oyle. başta ne demiştik okuyalım; üniversitelerin müfredatları da zorluğu etkiler. ha aferim.
madem konu açıldı işletmenin de baba derslerini yazalım; yatırım proje değerlendirme, maliyet muhasebesi 1 ve 2, mali bütçe ve analiz, işletme finansmanı, finansal yönetim, mali cebir, sayısal yöntemler, envanter 1 ve 2... vs.
6 yıllık okul tecrübemle söylüyorum; iktisatta okul uzatacağıma işletmeyi 3 yılda bitirim yeaa diyorsanız yanılıyorsunuz.* bu bölümler aynı bokun soyu. iktisatı bitiremeyen adam işletmeden de okul uzatır. gereksiz bir sidik yarışına girmenin anlamı yok. anlatılmaya çalışılan şey açık.
ha bu anlatılmaya çalışılırken ''yea'' kalıbının anlamını çözemeyen çakma ayaristlere de ayrıca selam çakıyorum.
yea...
ekonometriciler * tarafından "kolay shit" ve maliyeciler tarafından " işletme mi? drawdan bölüm" olarak desteklenen önerme'nin iktisatçılar tarafından açıklanmış hali...
zorluk sadece sayısal yada sözellemi olur. aslına bakarsanız iktisatıtın aldığı bazı dersleride alıyorlar onlardan farklı bazı dersleride alıyor. böyle bir çemkiriklikte bulunan emeğe saygısız insanlara 4 yılda bir sürü söylem geliştirdim yeri geldi aktarayım.
1. ekonomileri işletmeler yönetir işletme olmadan ekonomik faaliyet olmaz yani biz olmadan siz hiçsiniz.
2. işe başladığımızda bizim çalışma alanımız sizden daha çok
3. puanlar aşağı yukarı aynı * madem kolay dı siz salakmısınızda yazdınız
4. hiç bişey olmazsa evde oturur kocamı yönetirim. bu cevapları okuldaki iktisat hocama söyleyerek mor renge yöneltmişimdir haberiniz olsun. maliyedende takıntısı olanlar varsa onlarada söylemlerim var sağlıcakla.
El yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu balyoz sanırmış olayı.
Bir iktiastçı olarak beni tanıdılar siz kaçın demem gereken durumdur aynı zamanda. iktisatçıların çıkış noktası ise pazarlama, finans, maliyet muhasebesi, muhasebe, üretim,
halkla ilişkiler, işletmeye giriş ve şimdi saymakla vakit kaybetmeyeceğim bir çok dersi seçmeli veya zorunlu olarak almaları ve bunun yanında makro, mikro, uluslar arası iktisat, maliye, matematiksel iktisat, ekonometri, tarım iktisatı, çeko, kentsel ekonomi, anayasa hukuku, dünya ekonomisi, ticaret hukuku, medeni hukuk, hukuk'un temel kavramları gibi bazılarından başlı başına bölümler oluşturulmuş anabilim dalları yaratılmış dersleri almalarıdır. Evet bölümü zorlaştıran derslerdir ama müfredatı ve müfredat içeriğini unutmamak gerekir.
sonuçta iktisatçının gireceği işe işletmeci'de girer çeko okuyanda girer ekonometri okuyanda girer. iktisat okumak zordur ve hammallıktan başka birşey değildir. Eğer maliye, hazine merkez bankası gibi kurum ve kuruluşlarda çalışmayı düşünmüyorsanız iktisat yazmak derslerden bezip işletme okusaydım 3 yılda bitirim demeye yol açar.
işletme bölümünün derslerini pazarlama, halkla ilişkiler, üretim ve benzeri sözel dersler sanan iktisatçıdır. hal böyle olunca ağızdan ''kolay yea'' lafı çıkıyor.
sanırsın kendisi atom mühendisliğinde okuyor lavuğun. geçenlerde bir iktisatçı bana sizin sayısal dersiniz var mı dedi? ulan köpeek! senin almadığın kadar sayısal ders alıyoruz biz. saymayacağım konu dağılmasın diye.
nedir bu mevzu anlamıyorum. iktisat daha zor, işletme daha kolay ya da tam tersini söyleyince okuduğumuz bölümleri yüceltmiş mi oluyoruz? hepsi aynı bokun soyu işte. özellikle taşra üniversitelerinde eğitim görmüş, kamu mezunu olan bir insanın bile iş bulma alanı ile işletme, iktisat mezunlarının iş bulma alanı aynı.
geçenlerde garanti bankası mülakat teknikleri konusunda bilgi vermek için üniversiteye geldi. adamlar i.i.b.f. mezunu olsun yeter diyor. ulan kamu da okuyan bir adamın ekonomi bilgisi ile iktisatta okuyan adamın ekonomi bilgisi bir mi yani?
piyasa koşulları böyle olduktan sonra sen istediğin kadar ''işletme kolay yea, kamu ne yea'' de iktisatçı. kamu da okuyanda senle aynı yerde işe girecek çeko da okuyan da. hal bu olduktan sonra senin, ''bizim bölüm zor çok zor. çok zekiyim ki bu bölümde okuyorum'' havalarını yerim ben. canım benim...
ayrıca; bölümleri zorlaştıran da kolaylaştıran da hocalardır. unutma bunu...