mosfetlerden biri yanar,
bozulur ve devreyi kapatmak yerine,
kısa devre oluşturursa,
cpu pcie konnektöründen aldığı 12 voltu tek seferde işlemeye çalıştığı,
çekirdeklere 1.25 voltun çok üzerinde bir değer yüklendiği için saniyeler içerisinde kızarır.
120 wattı 1.25 volt üzerinden yüksek akımla almakla,
12 volt üzerinden 10 amperlik akımla elde etmek aynı şey değil,
yonganın o esnada elektrikli soba rezistansı gibi parlayıp ısındığına, transistörleri birbirine bağlayan alüminyum patates gibi kavrulduğuna emin olabilirsiniz. https://youtu.be/cLm_jY_G7H0?t=5
ekran kartlarının aksine kolay kolay bozulmazlar, aslında gpu yongaları da bozulmuyor, bozulan daha çok pcb üzerindeki mosfet, pwm controller ü, bobinler, dirençler, smd kapasitörler... cpu, en fazla daha yüksek voltaj çekerek mosfetleri ve kapasitörleri zorlayıp anakartı bozabilir.
bozulan şey, her zaman için pcb ler anlayacağınız.
AMD Ryzen 9 7950X le AMD Ryzen 9 9900x arasında gidip geliyorum. nasip olursa 16 çekirdekli olanına talibim, ama 9900x daha güncel bir teknolojiyle tasarlandığı için ikilemde kaldım.
nasıl ki bir güç kaynağı sistemin beyni, ramler kısa süreli, hdd ve ssd ler uzun dönemli hafızalarıysa, işlemci de neokortekstir. en güncel mimari de kullanılsa en yüksek frekansı ideal sıcaklıklarda sunanı makbul. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2365275/+
piyasadaki en güçlü örneklerinin, gerçek zamanlı ses verisi işlemek gibi parçalara pek kolay ayrılamayacak görevleri yerine getirme hızlarının, son 10 yılda sadece yüzde 30 artış gösterebildiği bir bilgisayar bileşeni. tekeli elinde bulunduran üreticilerin, altyapı yatırımlarını ve genç tüketicilerden söğüşledikleri kar marjlarını bir kenara bırakıp, silikon tabanlı teknolojiden vazgeçmedikleri sürece, önümüzdeki on yılda daha da yavaşlayan bir gelişim hızı görmek kaçınılmaz olacak.
Yukarıda bir arkadaşın bahsettiği gibi gerçekten de gelişimleri yavaşlamıştır. 2004'te çıkan ve zamanının allahı olan Pentium 4 HT extreme edition işlemcim 2008 yılının oyunu olan gta 4'te bile bana dar boğaz yaşatmışken halen daha kullandığım 2012 yılının i7 3770k'sının can you run it sitesine göre önerilen sistem gereksinimini karşılayamadığı bir oyun halen yoktur. Bak yıl olmuş 2019, 2012 yılının işlemcisi hala tüm oyunları önerilen sistem gereksinimlerinde oynatabiliyor.
90'lara göre düşünecek olursak wolfenstein gibi 3d fps'lerin yeni yeni peydahlandığı 1992 yılında çıkan intel 80486 gibi bir işlemciyle 1999 yılının quake 3 arena'sını bırak önerilen sistem gereksinimlerinde oynamayı, oyunun simgesine bile tıklayamazdınız. 2000'lerde de 90'lar kadar olmasa nispeten aynı şey geçerliydi. Ancak 2010'larda işlemcilerin kapitalist düzene ayak uyduramadığını görmekteyiz.
Zannımca bu biraz da oyunların grafiksel ve işlevsel gelişiminin son raddeye gelmiş olmasından kaynaklanıyor. Mesela 1990 yılında çıkan bir oyun ile 99 yılında çıkan oyun arasında işlevsel ve grafiksel anlamda dev farklar vardır. 2000 yılı ve 2009 yılında çıkan oyunlar arasında da aynı dev farklar vardır. Ancak 2010 yılında çıkan bir oyun ile 2019 yılında çıkan bir oyun arasındaki farkı ilk bakışta anlayamazsınız bile. Son 10 yıllık dönemdeki gelişim 90'ların 2 yılına, 2000'lerin 4 yılına falan tekabül etmektedir. Ekran kartları da son son yeni çıkan 4k, 8k çözünürlüklerinin ekmeğini yiyor. Çözünürlük olayı da son raddeye geldiğinde iyi bir ekran kartını da 10 sene kullanabileceğiz diye düşünüyorum. Ta ki sanal gerçeklik furyası tamamen gelişene kadar.
ing. cpu.
merkezi işlem birimidir. iki kısımdan oluşur; alu ( aritmetik logic unit-aritmetik mantık ünitesi ) ve cu ( control unit - kontrol ünitesi ). bilgisayarı yöneten birimdir. bütün hesaplamalar işlemci tarafından gerceklestirilir. kısaca bilgisayarın beynidir. iyi soğutulmazsa ilerde bütün donanım için sorun cıkarabilir. termal macun tutkunu eder bilgisayar kullanıcısını. intel ve amd piyasanın öne cıkan firmalarıdır.
not: 2010 yılı itibariyle en hızlı işlemci intel core i7-980X dir