isyerinden cikarilan bir calisanin - is mahkemelerinde - isyeri aleyhine acabilecegi bir davadir. mahkeme surecinde; isyeri, calisani neden isten cikardigini dedilleriyle ortaya koymak durumundadir. hakim, calisanin haksiz yere cikarildigi kanaatine varirsa, isyeri calisani tekrar ise almak zorundadir.
kazanılması durumunda genellikle -o saatten sonra ne işveren ne çalışan tekrar çalışanın orada çalışanın işe başlaması uygulamasına gidilmeyip ekstra tazminat ödenerek halledilen, ama özünde işten çıkarılmış çalışana işe tekrar başlama hakkı da doğuran davalardır.
açabilmek için gerekli şartlar; davalı şirket nezdinde en az 6 ay çalışmış olmak ve şirket personel sayısının da en az 30 olmasıdır. personel sayısı aynı işverenin aynı işkolunda birden fazla isimde şirketi olması halinde toplamı olarak baz alınır. bu davalar türkiye şartlarında büyük çoğunlukla işçi lehine sonuçlanır, işveren büyük çoğunlukla işçiyi çalıştırmak istemeyeceği için 4 net ve 4 brüt maaş tutarında tazminat öder, bu rakamda maaşı 1000 lira olan bir çalışan için ortalama 10.000 liraya tekabül eder.
ek: davayı açabilmek için ihtiyaç olan süre maksimum 30 gündür.
işe iade davası haksız gerekçelerle işten ayrılan bir işçinin açacağı dava ile çalıştığı işyerine geri dönmesidir. iş hukuku kapsamında işe iade davası iş güvencesi kapsamında bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Bu davada görevli mahkeme iş mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise işverenin ikametgah yeri veya işçinin işini yaptığı işyerinin bulunduğu yer mahkemesidir. işe iade davası açabilmek için;
işe geri girmek için değil de, daha ziyade kıdem tazminatını alabilmek için açılır. bu dava kazanılırsa, kıdem tazminat hakkı doğar. kimse zaten atıldığı yerde çalışmak istemez. bu dava us akdi feshinin haklı ya da haksız olduğunu ortaya çıkarmak içindir.
ancak bu davada işveren vekili iseniz davayı kazanma olasılığınız, metrobüsün haramidere durağında araca dua lipa nın kış günü bikini ile binmesinden daha düşük bir ihtimaldir